Skęstančiųjų gelbėjimui Palangos gelbėtojai pasitelks gelbėjimo ratą skraidinantį droną

Skęstančiųjų gelbėjimui Palangos gelbėtojai pasitelks gelbėjimo ratą skraidinantį droną

Ketvirtadienio vidurdienį Palangos gelbėtojai pristatė savo šiųmetę naujovę – droną, padedantį gelbėti skęstančiuosius. Jis iš vietos pakyla vos per 3 sekundes bei, nuo kranto valdomas gelbėtojo, nugabena ir tiksliai į reikiamą vietą nuleidžia į nelaimę pakliuvusiam žmogui gelbėjimosi ratą, padedantį skęstančiajam išsilaikyti ant vandens.

Atkabinęs lyną, kuriuo gabenamas gelbėjimosi ratas, dronas grįžta į krantą. Jei skęsta ne vienas, o keletas žmonių, dronas skubiai grįžta į krantą, čia prikabinamas ir nelaimėliui nugabenamas kitas gelbėjimosi ratas. Per tą laiką darbo imasi gelbėtojai – vandens motociklu atskuba į nelaimės vietą bei skęstantįjį atgabena į krantą.

Dirbti su šia įranga yra apmokyti penki gelbėtojai.

Palangos gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas pabrėžė, kad skubant į pagalbą skęstančiajam yra reikšminga kiekviena sekundė. Gelbėtojo teigimu, naujasis gelbėtojų dronas gali skristi 70 kilometrų per valandą greičiu ir įveikti maždaug 12 kilometrų atstumą. Skęstantįjį jis gali pasiekti itin operatyviai – vos per keletą sekundžių. Drono darbui įtakos neturi iki 15 metrų per sekundę pučiantis vėjas.

Tokie dronai yra naudojami Australijoje. Esant poreikiui, tokią įrangą į pagalbą pasitelkia vokiečių ir prancūzų policija bei specialiosios pajėgos.

 Pasak Palangos miesto mero Šarūno Vaitkaus, operatyviai į pagalbą skęstančiajam atskubančios priemonės yra labai svarbios, kadangi tai padeda išgelbėti gyvybę. „Kasmet poilsiautojams stengiamasi suteikti kuo didesnį saugumą prie jūros“, – sakė meras. Jis pabrėžė, kad esant neramiai jūrai, ne visi poilsiautojai žino, kaip reikia elgtis jūroje, pakliūva į dubes, tad operatyvios pagalbos suteikimo priemonės yra būtinos. „Žmogaus gyvybė svarbiausia“, – pabrėžė Š. Vaitkus.

Skęstančiųjų gelbėjimui Palangos gelbėtojai pasitelks gelbėjimo ratą skraidinantį droną, nuotrauka-1 Skęstančiųjų gelbėjimui Palangos gelbėtojai pasitelks gelbėjimo ratą skraidinantį droną, nuotrauka-2 Skęstančiųjų gelbėjimui Palangos gelbėtojai pasitelks gelbėjimo ratą skraidinantį droną, nuotrauka-3 Skęstančiųjų gelbėjimui Palangos gelbėtojai pasitelks gelbėjimo ratą skraidinantį droną, nuotrauka-4 Skęstančiųjų gelbėjimui Palangos gelbėtojai pasitelks gelbėjimo ratą skraidinantį droną, nuotrauka-5 Skęstančiųjų gelbėjimui Palangos gelbėtojai pasitelks gelbėjimo ratą skraidinantį droną, nuotrauka-6
Palangos gelbėtojai dronas žmonių gelbėjimas Palangos gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933