Grupė „WhaleSounds“ koncerte Palangoje kvies išsiųsti žinutę banginiams

Grupė „WhaleSounds“
Grupė „WhaleSounds“

Neseniai aštuonerių metų gimtadienį atšventusi ir naują albumą „Vėtra“ pasauliui pristačiusi alternatyvios muzikos grupė „WhaleSounds“ skelbia vasaros koncertų turą „Jausmas 3x3“, kurio metu, liepos 13 d., aplankys Palangą ir surengs koncertą kultūros erdvėje OLDMAN Parkas. Koncerte grupė siųs ypatingą žinutę – ragins atsigręžti į silpnėjantį ryšį su gamta, supančią aplinką ir išsiųsti savo mintis vieniems didžiausių pasaulio žinduolių – banginiams. 

Po garsų gelmes nardantis kūrėjų ketvertas – Gabrielius Zapalskis, Jurgis Marčėnas, Danas Kamarauskas, Birutė Belada Tauterytė – nesiliauja ieškoti tiek išskirtinio skambesio, tiek originalių pasirodymų formatų. Šį kartą  „WhaleSounds“ kviečia į muzikinius nardymus, kurie ir vėl bus kitokie. Grupės siūlys drauge bristi ne tik per jau pažintus vandenis, bet ir atskleis naujus atradimus. „Nesiruošiame vien tik liūliuoti – yra daug apie ką pagalvoti, reikia spirtis į priekį. Girdėsite kūrinius iš „Vėtros“ albumo ir ne tik“, – pristatydami būsimus pasirodymus vieningai teigia muzikantai. 

Sąmoningą, ambientinę, multi-instrumentalistinę elektroninę muziką kuriančią grupę susiburti įkvėpė faktas apie vienišą banginį, kuris negali susišnekėti su kitais savo gentainiais. Mokslininkai teigia, kad taip nutiko dėl mutacijos, arba dėl to, kad šis banginis yra paskutinis iš nežinomų banginių giminės. Jis pastebėtas dar 1989 metais. Jis bando komunikuoti 51.75 Hz dažniu, kai kiti panašūs banginiai tai daro nuo 15 iki 25 Hz dažniu.

Šį kartą „WhaleSounds“ ir vėl atsigręs į šaknis, patirtis ir išgyvenimus, lydinčius grupę nuo pat jos susikūrimo. Grupės nariai teigia jaučią susilpnėjusį ryšį su gamta, todėl savo veikla nori imtis konkretesnių veiksmų, kaip priartėti prie banginių, kaip juos labiau pažinti ar bent prisistatyti jiems patiems. Muzikantai visada stengiasi į savo pasirodymus subtiliai, neįkyriai įtraukti žiūrovus, pasiūlyti visus vienijančią veiklą. Šį kartą klausytojai bus raginami siųsti žinutę grupės bendravardžiams ir įkvėpėjams – banginiams. 

„Mes visada savo koncertuose sugalvodavome kokią nors veiklą žmonėms, kad klausytojai neužmigtų besiklausydami mūsų muzikos. Aišku, dabar mūsų garsai kur kas pasikeitę, jie nebe tokie migdantys, bet vis tiek koncertus norisi įprasminti ne tik susitikimu ar mūsų muzikos klausymu. Tikime, kad vyksta ir daugiau procesų mūsų koncertų metu, bet kodėl nesukūrus šį tą ypatingo prasmingo ir turinčio daugiau ir konkrečios išliekamosios vertės materijos pavidalu. Todėl bandome sukurti kolektyvinę išmintį, kuria galėsime užfiksuoti ir pasidalinti su banginiais. Prie šios idėjos prisidėtų visi mūsų šios vasaros koncertuose dalyvausiantys klausytojai. Norisi konkrečią žinią įamžinti medinių lentelių karoliuose, kuriuos garsiai paskaitysime prie Islandijos krantų. Taip pat, žinoma, liks tikras reliktas, savitas  šio koncertinio ciklo antspaudas“, – pasakoja grupės lyderis G. Zapalskis.  

Grupė tikisi, kad ši iniciatyva paskatins žmones bent akimirką atidžiau žvilgtelėti į savo giliausius troškimus, svajones, jausmus, pajausti ryšį su gamta, aplinka. „Mes žinome, kad galima mesti akmenį su noru, aukoti monetą su noru, suktis ant plytelės su noru, bet niekada nepagalvojome, kad galima parašyti laišką vienam didingiausių šios planetos gyventojų. Tose lentelėse žmonės galės rašyti tris eilutes po tris žodžius. Tikime, kad jose atsidurs prašymai, linkėjimai, svajonės, jausmai ir panašiai.  Galbūt banginis išgirs ir labiau pasitikės žmonėmis, nenustos laikyti žemės ant savo kupros, kaip sakoma tose legendose, galbūt net jaus palaikymą iš žemės krantų, kad jie ne vieni ir apie juos kažkas galvoja“, – mintimis dalijasi G. Zapalskis. 

„WhaleSounds“ koncentruojasi į garso gylį, jo variacijas, paiešką ir augimą iki tam tikros muzikos, kuri kviečia nerti į meditacinį, atpalaiduojantį lauką. Koncertuose kuriamas kelionės laiku įvaizdis, inspiruotas netikėtumo momentų, leidžiančių ne tik banguoti ir liūliuoti klausytoją, bet ir rėžti aštriai atvirai, jį nustebinant. Tuo įsitikinti kviečiama koncertų cikle „Jausmas 3x3“, kurį grupė pratęs liepos 14 d. OLDMAN Kaunas. 

alternatyvios muzikos grupė „WhaleSounds“ vasaros koncertų turas „Jausmas 3x3“ OLDMAN Parkas Palanga
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933