Liepą Palangoje – net keturiolika išskirtinių koncertų muzikos gurmanams

M. K. Čiurlionio mokyklos orkestras
M. K. Čiurlionio mokyklos orkestras

Liepą vasarojančius Lietuvos pajūryje XI tarptautinis M. K. Čiurlionio muzikos festivalis kviečia į ypatingus pasaulinio garso mūsų šalies ir užsienio atlikėjų pasirodymus. Iš Lietuvos, Kroatijos, Vokietijos, Austrijos, Kanados, Lenkijos, Ukrainos atvykstantys muzikai liepos 5–19 dienomis koncertuos Kurhauze, Palangos koncertų salėje ir botanikos parke. 

Festivalio organizatoriai, viešoji įstaiga „Klasika LT“, klausytojams parengė net keturiolika koncertų, kuriuose skambės ne tik jau pamėgti klasikinės muzikos kūriniai, bet ir specialiai šiam festivaliui sukurtos kompozicijos. 

Kiekvienas vakaras – kitoks, ypatingas, nepakartojamas. Nuo fortepijoninės ir simfoninės muzikos šedevrų iki romantiškų arijų ir improvizacijų. 

Netruks ir siurprizų – romantikos mėgėjus džiugins Palangos botanikos parko tvenkinyje plaukiojančioje valtelėje muzikuosiančios atlikėjos, pučiamųjų kvintetas, atliksiantis programą per Palangą riedančioje karietoje, net dvejose atvirose kurorto erdvėse vyksiantys performansai.

Programa – įvairiausios muzikos mylėtojams

Wiener Kamersymphony

Šiemet festivalio programoje kaip niekad gausu kamerinės muzikos – tai ir vienas žymiausių Austrijos ansamblių, styginių kvintetas Wiener Kamersymphony, ir pirmą kartą Lietuvoje viešėsiantis vienas ryškiausių jaunosios kartos violončelininkų iš Kroatijos Vid Veljakas, atliksiantis romantinę programą drauge su puikiai Lietuvos publikai pažįstamu pianistu Pauliumi Anderssonu, ir jungtinis Vokietiją bei Kroatiją atstovaujančių muzikų Lovre Marušičiaus, Aramo Yagubiano ir Nikitos Gellerio trio, ir Lietuvos publikos jau pamėgtas „Duo Andersson“ – neseniai susituokusių smuikininkės Julijos bei lietuvių ir danų kilmės pianisto Pauliaus Anderssonų tandemas. 

Petras Geniušas
Petras Geniušas

Fortepijoninės muzikos grando Petro Geniušo rečitaliai jau tapo nepakeičiama M. K. Čiurlionio muzikos festivalio tradicija. Šiemet maestro atliks ne tik romantinės muzikos šedevrus, bet ir improvizuos M. K. Čiurlionio kūrinių temomis. 

Intriguojančią programą „Sielos trilypumas” pristatys pianistas Alexanderis Panizza. Pats atlikėjas apie šį pasirodymą rašo: „Kas gali nutikti, kai argentinietiškų šaknų turintis Kanadoje gyvenantis pianistas apsiima groti Čiurlioniui skirtą programą? Jis renkasi tris Čiurlionį jaudinusius elementus: gamtą, liaudies dainas ir šokius bei religinį paslaptingumą, sujungia juos lietuviškais, argentinietiškai ir kanadietiškais saitais, tada ruošiasi ir laukia... o vaisius ragausime liepos mėnesį”. 

Mindaugo karūnavimo dieną scena bus patikėta patiems jauniausiems, tačiau tikrai ne mažiau talentingiems atlikėjams – nuotaikingą programą parengė Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos simfoninis orkestras, diriguojamas maestro Martyno Staškaus. O 21 val., drauge su visa Lietuva, giedosime „Tautišką giesmę“. Jaunimas karaliaus ir penkias valandas vyksiančiame jaunųjų talentų maratone Birutės parko rotondoje.

Vokalinės muzikos mylėtojai turėtų nepraleisti koncerto „Kultūros tiltai: Lietuva – Lenkija”, kuriame skambės Lietuvos, Lenkijos ir kitų šalių kompozitorių kūrinai fortepijonui 4 rankoms, fortepijonui ir sopranui, fortepijonui ir baritonui, fortepijonui ir vokalistų duetui. Atlikėjai – pirmą kartą Lietuvoje viešėsiantis vienas ryškiausių Lenkijos baritonų Jakubas Milewskis, charizmatiškasis sopranas Vilija Kuprevičienė (Lietuva), žymūs pianistai lenkas Arturas Jaronas ir viena žinomiausių Lietuvos virtuozių Aleksandra Žvirblytė.

Įdomią programą „Sofijos meilė” pristatys arfininkė Liucilė U. Vilimaitė, smuikininkė iš Lenkijos Anna Szafraniec bei šokėja ir Klaipėdos muzikiniame teatre dirbanti ukrainietė choreografė Daria Verovka. Atlikėjos pakvies pasinerti į meilės istoriją bei pažvelgti į šią nepaprastą jausmų kelionę per Sofijos prizmę. 

Šių metų festivalyje išgirsime ir puikų šeimyninį Monikos ir Roberto Lozinskių duetą, kuris atliks tiek fortepijoninių ansamblių, tiek ir solinių kūrinių fortepijonui. 

IR TAS KELIAS KAIP SAPNAS (foto Simonas_Lukoševičius)
IR TAS KELIAS KAIP SAPNAS (foto Simonas_Lukoševičius)

Festivalį vainikuos ypatingas renginys „Ir tas kelias, kaip sapnas...“. Tarptautinį pripažinimą pelnęs jaunosios kartos lietuvių kompozitorius Gediminas Gelgotas  pristato specialiai festivaliui sukurtą koncertinę programą, kurioje autorinė jo kūryba susijungia su M. K. Čiurlionio muzikinio palikimo interpretacijomis bei improvizacijomis. Vientisą valandos trukmės kompoziciją atliks Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO – styginių instrumentų grupė, žinoma dėl savo patrauklių ir originalių pasirodymų, atliekanti progresyviąją klasikinę muziką mintinai, integruojanti į savo pasirodymus aukščiausio lygio styginių instrumentų meistriškumą bei minimalistinius vizualinius scenos efektus. Muzikavimo džiaugsmas, originalumas, drąsa ir išskirtinė atlikimo kokybė – visi šie žodžiai tinka apibūdinti NIKO. 

Drauge su NIKO muzikuos legendinis saksofonininkas Petras Vyšniauskas, pianistė Aleksandra Žvirblytė ir VU choras „Pro Musica“.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Palangos miesto savivaldybė.

Liepą Palangoje – net keturiolika išskirtinių koncertų muzikos gurmanams, nuotrauka-3

Daugiau informacijos:

www.klasika.org

Palanga XI tarptautinis M. K. Čiurlionio muzikos festivalis „Klasika LT“
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933