Jono Šliūpo muziejus kreipiasi į Palangos gyventojus ir visuomenę

Jono Šliūpo muziejus kreipiasi į Palangos gyventojus ir visuomenę

Nuo 2022 m. rugsėjo Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejaus (Vytauto g. 23) viduje ir jo aplinkoje aktyviai vyksta renovacijos darbai. Šiuo metu muziejaus darbuotojai ieško daiktų, dokumentų naujai ekspozicijai, todėl kreipiamės į Jus su prašymu, esant galimybei, perduoti (dovanojant ar atlygtinai) arba laikinai paskolinti Palangos burmistro muziejui daiktus susijusius su Jonu Šliūpu ar jo žmona palangiške Grasilda Grauslyte-Šliūpiene. Jūsų perduoti eksponatai, padės atskleisti ir papasakoti įdomias Palangos tarpukario istorijas ir Jono Šliūpo gyvenimo detales bei praturtins ekspoziciją. 

Šliūpų šeima Palangoje gyveno nuo 1930 metų iki 1944 m. spalio mėn. Artinantis antrajai sovietų okupacijai iš Palangos per Kretingą traukiniu šeima pasitraukė į Vakarus. Prieš išvykstant Grasilda Grauslytė-Šliūpienė savo kieme pusvelčiui pardavinėjo savo šeimos turtą: indus, baldus, asmeninius ir kitus buities daiktus. Jonui Šliūpui su žmona Grasilda ir sūnumi Vytautu Šliūpu išvykus iš Palangos didžioji dalis jų gyvenimo daiktų, paliktų namuose dingo, išnešta, dalis palikta pas Grasildos artimuosius ar kitur paslėpta. Kaip ir visi pabėgėliai, jie tikėjosi grįžti, todėl taip pat dalį turto užkasė sode. Beje, vienas įdomiausių ir unikaliausių muziejaus eksponatų buvo rastas žemėje užkastas – didelis varinis Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto herbas, kurį po Pirmojo pasaulinio karo dr. J. Šliūpui buvo padovanoję Amerikos lietuviai.

Tikrai neabejojame, kad tarp palangiškių yra asmenų, kurie turi Jono Šliūpo gyvenimą ir veiklą menančių buities daiktų, fotonuotraukų, knygų, laikraščių, įdomių prisiminimų, neužmirštamų istorijų ar pasakojimų. Gerbiami Palangos miesto gyventojai ir jos mylėtojai, naudinga bet kuri informacija, todėl raginame Jus prisidėti prie Palangos burmistro veiklos ir jo istorijos puoselėjimo ir išsaugojimo.

Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejaus prašymas Jonas Šliūpas Grasilda Grauslytė-Šliūpienė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933