Koncertas „Karo ir taikos dainos“ ukrainiečių chorui – lyg laisvės gurkšnis

Kyjivo nacionalinio akademinio operetės teatro choras.
Kyjivo nacionalinio akademinio operetės teatro choras.

„Jūsų didžiausia pagalba – koncertas „Karo ir taikos dainos“. Mums labai svarbu pristatyti ukrainiečių kūrybą!“,- sako jau netrukus Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro kvietimu gastrolių į Klaipėdos festivalį atvykstančio Kyjivo nacionalinio akademinio operetės teatro choro dirigentas Sergiy Didok.

Liepos 28 d. 20 val. Tarptautinis Klaipėdos festivalis elinge, ant marių kranto, prasidės koncertu „Karo ir taikos dainos“. Šiandien ypač aktuali karo ir taikos tema, tad skambės patriotiniai įvairių laikotarpių ir šalių kompozitorių vokaliniai-instrumentiniai kūriniai balsams, chorui ir simfoniniam orkestrui. 

Sergiy Didok. Asmeninio albumo nuotr.
Sergiy Didok. Asmeninio albumo nuotr.

Programą drauge su Klaipėdos valstybiniu muzikinio teatro simfoniniu orkestru atliks KVMT solistai ir choras bei svečiai iš Kyjivo nacionalinio akademinio operetės teatro (Ukraina) – solistai ir choro artistai. Diriguos programos sudarytojas, KVMT vyriausiasis dirigentas Tomas Ambrozaitis ir svečias iš Kyjivo nacionalinio akademinio operetės teatro, choro dirigentas Sergiy Didok. 

Kalbamės su Kyjivo nacionalinio akademinio operetės teatro choro dirigentu Sergiy Didok.

Papasakokite kokiomis sąlygomis šiuo metu dirba Kyjivo nacionalinis akademinis operetės teatras?

Kyjivo nacionalinis akademinis operetės teatras, kaip ir visa šalis, daugiau nei metus gyvena sudėtingomis sąlygomis. Sunku kažką planuoti, nes visa tai koreguoja raketų atakos. Kai pasigirsta oro pavojaus signalai nutraukiame repeticijas ar spektaklių parodymus ir kartu su publika skubame į slėptuves. Būtina pasirūpinti žmonių saugumu – tai dabar svarbiausia. Tokiu būdu, netenkame ne tik daug laiko, bet ir kūrybinio nusiteikimo, noro kurti, bet tik trumpam... Kai iš slėptuvių grįžtame į sceną bei tęsiame spektaklius, matome jų laukiančius žiūrovus, kurių ateina ne mažiau nei iki karo, suprantame, kad mūsų kūryba labai svarbi. Tai skatina ir net įpareigoja nesustoti. Pasirodymai palydimi audringomis ovacijomis, tad kūrėjams norisi dar labiau kurti ir atiduoti visa kas įmanoma. 

Birželį pristatėme miuziklo „Tigrų gaudytojai“ (pagal I.Bogrianovo to paties pavadinimo romaną) pasaulinę premjerą, kurią statėme atskleisdami naujus autorius ir kūrėjus. Labai džiaugiamės, kad premjera įvyko, nepaisant sudėtingų pastatymo sąlygų. Šiuo metu kolektyvas užsiėmęs spektaklio „Misteris X“ atnaujinimu. Bučoje tradiciškai liepos pradžioje vykdavo tarptautinis festivalis, kuriame dalyvaudavo atstovai iš įvairiausių šalių, tame tarpe ir Lietuvos. Šiemet liepos 1 dieną norėdami pasauliui priminti apie Bučos tragediją rengiame atminimo koncertą „Requiem“. Bus ir liepos 9 d. teatro sezono uždarymo gala koncertas. 

Paraleliai Kyjivo nacionalinio akademinio operetės teatro choras ruošiasi dalyvavimui Tarptautinio Klaipėdos festivalio koncerte „Karo ir taikos dainos“. Jau repetuojami muzikiniai kūriniai, kuriuos pristatysime. Norisi pristatyti ne tik žinomiausius ukrainiečių, kaip Myroslav Skoryk, sukurtus klasikinius kūrinius, bet ir supažindinti su naujosios kartos Ukrainos kompozitoriais, kaip Ihor Shamo, kurie, manau, Lietuvos publikai mažiau žinomi ir girdėti. Programa, kurią pristatysime Klaipėdos festivalyje, labai plati ir įvairiapusė, apimanti žinomiausius XX-XXI amžių ukrainiečių kompozitorių kūrinius.

Ką jūsų kolektyvui reiškia prisistatymas Klaipėdos festivalyje? Ypač, šiuo sudėtingu metu.

Šiuo metu Ukrainos palaikymo koncertai, renginiai organizuojami dažnai. Ir mes savo šalyje ir už jos ribų inicijuojame renginius palaikančius savo kovojančios tautos žmones, ypač, karius. Surinktos lėšos skiriamos kilniems tikslams, kovos už laisvę palaikymui.

Visgi, svarbiausia palaikyti visų ukrainiečių dvasią, jų nepalaužiamą atsidavimą savo šaliai ir stiprų charakterį, kurio nepajėgia sunaikinti jokie sunkumai. Aš tikiu, kad mes, ukrainiečiai, esame nepalaužiami. Karas tęsiasi daugiau nei metai. Paskutiniai įvykiai, kai Rusija susprogdino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką Chersono srityje, ypač, stipriai sukrėtė visus, bet mes nesudėjome rankų, o tai labai svarbu ir kelia pasididžiavimą. Kiekvienas stengiasi padėti kuo gali stiprindamas likusius šalyje, o labiausiai, kovojančius fronte. Šis karas gali pasibaigti tik Ukrainos pergale! Savo žemei linkiu tik taikos ir ramybės.

Kuo mūsų kolektyvui svarbus pasirodymas Ukrainos palaikymo renginiuose? Tai lyg šviežio gaivaus oro gurkšnis. Per paskutinius, karo pažymėtus, metus retai vykome į gastroles. Ir išvykti, dėl karo meto ribojimų, gali ne visi choro nariai. Sugriežtėjus reikalavimams vyrai iš šalies neišleidžiami net į gastroles, tad į festivalį Klaipėdoje atvyks tik choro moterys. 

Atvykstame į Klaipėdą, kad nors kelias dienas galėtume pakvėpuoti laisvės oru, prisiminti, pajusti ką reiškia miegoti naktį be sirenų pranešančių apie oro pavojų gaudesio. Jums gal bus sudėtinga suprasti, bet mes kasdien gyvename stresinėje situacijoje: tu nežinai kaip diena prasidės ir koks bus jos finalas. Mūsų žmonės ėmė vertinti kiekvieną akimirką! Dėkojame Dievui už tai ką turime ir išganingai tikime, kad rytojus bus geresnis.

Karas greičiausiai paveikė Kyjivo nacionalinio akademinio operetės teatro, choro darbuotojus?

Sergiy Didok. Asmeninio albumo nuotr.

Kyjivo nacionaliniame akademiniame operetės teatre dirba žmonės, kurių šeimas išskyrė ar kitaip paveikė karas. Vieni toliau dirba Kyjivo nacionaliniame akademiniame operetės teatre, kiti šeimos nariai kariauja arba pasitraukė į užsienį. Daug mūsų teatro artistų, pastatymų tarnybos atstovų šiuo metu gina šalį kariaudami fronte. Neseniai surengėme jų palaikymo koncertą, o už surinktas lėšas nupirkome termovizorių ir droną, kurie visiems kariams labai reikalingi. 

Karo poveikį kiekvienas jaučiame savo kailiu. Ir labai ryškiai. Artimesnio sąlyčio nebūna... 

Kuo galėtume padėti?

Ačiū labai, bet į gastroles atvyksta žmonės gyvenantys Kyjivo regione. Mums pagalbos nereikia. Mes patys savanoriaujame, kaip ir visi Ukrainos žmonės, kaip visas pasaulis, kuo galime padedame potvynio paveiktiems Chersono srities gyventojams. Jau išsiuntėme kelis sunkvežimius humanitarinės pagalbos. Supratome, kad šiuo metu ten reikalinga tik tikslinga, ribota pagalba, o ji siunčiama, kai gaunamas konkretus prašymas. Mūsų žmonės geri, mokantys greitai susitelkti ir pasidalinti viskuo. 

Jūsų didžiausia pagalba – koncertas „Karo ir taikos dainos“. Mums labai svarbu pristatyti ukrainiečių kūrybą! Laukiame susitikimo su publika.

Žaneta Skersytė

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras koncertas „Karo ir taikos dainos“ Kijevo nacionalinis operetės teatras choro dirigentas Sergiy Didok
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933