Joninės Palangoje – skambant tarpukario pučiamųjų muzikai

Joninės Palangoje – skambant tarpukario pučiamųjų muzikai

Palangos Jono Šliūpo muziejus tęsia tradiciją minėti pirmojo miesto burmistro vardines ir kartu su „Palangos orkestru“ kviečia birželio 23 d. vakarą praleisti skambant tarpukario melodijoms. Palangos Birutės parko rotondoje 18.30 val. vyksiančiame renginyje „Orkestro vasara: Joninių gegužinė burmistro Jono Šliūpo stiliumi“ vasarotojai kviečiami įsikurti jaukiam piknikui, o apie ypatingas vasarvidžio šventimo tradicijas pasakos vakaro viešnios – etnologė, tradicijų žinovė Gražina Kadžytė ir renginio vedėja, režisierė Aušra Latonienė.

Kasmet į grafų Tiškevičių įkurtą parką sugrįžtantis „Palangos orkestras“ tęsia jau antrą šimtmetį gyvuojančią orkestrinės muzikos koncertų tradiciją, o pučiamųjų muzika ir šiandien išlieka romantiškų vakarų kurorte dalimi. Tačiau Joninių vakarą nuskambėsiantis koncertas – ypatingas, dedikuotas tarpukario Palangai, kuomet čia vasaras leisdavo ir  poilsio kultūros madas diktuodavo visos Lietuvos elitas.

„Joninės – linksma vasaros šventė, kuri vienaip ar kitaip artima kiekvienam. Tai progai parinkome muzikos kūrinius, kurie galėjo skambėti tarpukariu Palangoje bei tinka ne tik klausyti, bet ir pašokti”, – kalbėjo „Palangos orkestro“ meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Vygantas Rekašius.

„Ar pirmasis Palangos burmistras Jonas Šliūpas Jonines šventė tokias, kokias jas dabar matome tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje? Ir taip, ir ne - gimęs Šiaurės Lietuvoje, Latvijos pasienyje jaunystės metais be abejo pažino senovines apeigas. Tačiau Jono Šliūpo ir Palangos bendrystės metais Joninės turėjo būti savitos: vasaros sostinėje, pas burmistrą... Kad su orkestrais - neabejokime. Anuomet iš Palangos orkestrų muzikos madą skolinosi visi ambicingi Lietuvos miestai, netgi miesteliai. Ne visi tradicijas išlaikė, o Palanga tuo ir išsiskiria“, - svarstė viena šventinės gegužinės vedėjų etnologė Gražina Kadžytė.

Mintimis grįžti į tarpukario šventes kviečia ir organizatoriai – skambant nostalgiškiems valsams ir fokstrotams drąsiausi galės pakartoti šokio žingsnelius, o praėjusio šimtmečio nuotaiką kurti siūloma pasipuošus to laikmečio skrybėlaitėmis ir kitais aksesuarais.

Tad Jono Šliūpo muziejus ir „Palangos orkestras“ kaip ir pernai kviečia palangiškius ir svečius birželio 23 d. 18.30 val. susirinkti aplink rotondą - į Palangos burmistro Jonines su vasaros melodijomis.

„Nes vėl – Joninės. Vėl saulė ant aukščiausio dangaus kalno švenčia vestuves. O dangaus karalienei ne bet kokios muzikos tinka - tik pačios geriausios. Ir ne bet kokie svečiai - o Jūs, džiugūs, smalsūs, draugiški, retro stiliaus aprėdais pasipuošę, su pikniko krepšeliais ir muzikos gurmanų draugija“, – į šventės sūkurį pasinerti ir apie šio stebuklingo meto slėpiningumus ir linksmybes daugiau sužinoti kvietė tradicijų žinovė, etnologė ir folkloristė Gražina Kadžytė.

Renginio orgnizatoriai – Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus ir VšĮ „Palangos orkestras“. Projektą „Orkestro vasara 770“ finansuoja Palangos miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.

Joninės Palangoje programa Palangos Jono Šliūpo muziejus Palangos orkestras
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933