Baigėsi didžiausios šių metų karinių jūrų pajėgų pratybos „Audros smūgis 2023“

LK nuotr.
LK nuotr.

Birželio 5–11 d. Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų vykdomų didžiausių šių metų pratybų „Audros smūgis 2023“ metu Nemirsetos paplūdimyje vyko jūrų desanto operacija, praneša Lietuvos kariuomenė.

NATO sąjungininkų jūrų pėstininkai į Lietuvos krantą išsilaipino iš Italijos desantinio laivo „San Marco“ ir Lenkijos desantinio laivo „Torun“, kurie šiuo metu dalyvauja didžiausiose Baltijos jūroje vykstančiose pratybose „Baltops 23“. Šie jūrų pėstininkai Nemirsetos pakrantę pasiekė greitaeigėmis motorinėmis valtimis bei Italijos laivo „San Marco“ sraigtasparniu AW101. Pratybų metu kovinius įgūdžius demonstravo ir naujausio KJP dalinio – Uosto ir priekrantės gynybos tarnybos kariai - neutralizavę priešiškas pajėgas, bandančias sutrukdyti sąjungininkų desantavimuisi į Lietuvos krantą.

„Tokios tarptautinės pratybos kaip „Audros smūgis 2023“ padeda NATO sąjungininkėms gerinti sąveiką. Šios pratybos rodo sąjungininkų įsipareigojimą kolektyvinei gynybai ir atgrasymui. Negalime pamiršti, kad grėsmės mūsų saugumui gali kilti ne tik iš oro ar sausumos. Turime būti pasiruošę ginti ir savo teritorinius vandenis. Tokios pratybos padeda sąjungininkų pajėgoms geriau suprasti aplinką, gerinti koordinavimą, pasirengimą ir bendrą NATO gebėjimą greitai veikti krizės atveju“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Pratybose „Audros smūgis 2023“ dalyvavo Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų visų dalinių kariai, laivai, Karinių oro pajėgų, Karo policijos, Specialiųjų operacijų pajėgų, Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centro ir sąjungininkų, Portugalijos karinio laivyno, kariai su laivais, orlaiviais ir kita karine technika. Taip pat, pratybose dalyvavo Lietuvos šaulių sąjungos nariai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento bei Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos atstovai.

Karinių jūrų pajėgų vadas jūrų kapitonas Giedrius Premeneckas sveikindamas susirinkusius svečius, atkreipė dėmesį į identifikuotas pamokas iš vykstančio karo Ukrainoje.

„Tos pamokos, ypač iš karinio jūrų laivyno Juodojoje jūroje, Lietuvos karinių jūrų pajėgų yra nuodugniai analizuojamos, pagal tai kuriami nauji pajėgumai ir koreguojamos mokymo programos. Turbūt pagrindinė ir vertingiausia pamoka yra ta, kad negalima nuvertinti laivybos laisvės, saugių tarptautinių jūrų kelių ir veikiančių uostų vertės. Lietuvoje kultūriškai ir istoriškai vyravo nuostata, kad jūra mus skiria nuo Vakarų Europos. Tiesą sakant, yra visiškai priešingai. Baltijos jūra jungia ir daro mus stipresnius. Todėl turime treniruotis ir toliau plėtoti savo tiek jūrinius, tiek kranto gynybos pajėgumus, kad būtume pasirengę jį apsaugoti ir ginti. Ir galiausiai, norėčiau padėkoti mūsų NATO sąjungininkams, prisidėjusiems savo koviniais padaliniais prie pratybų „Audros smūgis 2023“. Esu tikras, kad mokymai kartu sustiprina mūsų sąveiką ir Aljanso gebėjimą greitai reaguoti į esamas ir kylančias grėsmes jūrų srityje“, – teigė G. Premeneckas.

Pratybų metu buvo patikrintas visos Karinių jūrų pajėgų struktūros gebėjimas veikti augančios krizės sąlygomis, sprendimų priėmimo procesas. Jūroje kariniai laivai pratybose pagrindinį dėmesį skyrė priešmininei kovai, jūrinei užkardymo operacijai, kovai su asimetrinėmis, oro, antvandeninėmis bei povandeninėmis grėsmėmis. Uosto ir priekrantės gynybos tarnybos kariai kartu su Portugalijos fuzilieriais plėtojo gebėjimus įgyvendinti uosto, jos prieigų apsaugos ir gynybos operacijas.

karinių jūrų pajėgų pratybos „Audros smūgis 2023“ nemirsetos paplūdimys
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933