Palanga įgijo miestą partnerį Prancūzijoje – juo tapo Saint Gilles Croix de Vie

Palanga įgijo miestą partnerį Prancūzijoje – juo tapo Saint Gilles Croix de Vie

Palanga įgijo dar vieną miestą partnerį užsienyje – juo tapo Prancūzijos miestas Saint Gilles Croix de Vie. Abiejų miestų bendradarbiavimo sutartis šeštadienį iškilmingai pasirašyta Kurhauze, dokumentą parašais patvirtino Palangos miesto meras  ir Saint Gilles Croix de Vie meras Francois Blanchet.

Bendradarbiauti sutarta turizmo, kultūros, sporto, švietimo ir meno srityse, taip pat numatoma keistis patirtimi, žiniomis ir informacija įvairiose miesto valdymo ir ūkio srityse šiuolaikinių technologijų taikymo, miestų statybos, aplinkosaugos, transporto, miesto infrastruktūros vystymo, socialinių ir kitų pobūdžių klausimais. Dėmesys bus skiriamas ir istorinio bei kultūrinio paveldo išsaugojimui, šeimos ir jaunimo klausimų politikos sritims.

Pasirašius abiejų miestų bendradarbiavimo sutartį, atsirado galimybė bendrai dalyvauti kaip lygiaverčiai partneriai su kitomis savivaldybėmis projektuose, gaunant ES struktūrinių fondų lėšas.

Apie tai, kad Saint Gilles Croix de Vie miestas ieško miesto partnerio Lietuvoje ir yra daug kuo labai panašus į Palangą, kurorto vadovus informavo bei abiejų miestų draugystę inicijavo Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje Nerijus Aleksiejūnas. Kadangi Palanga turi labai glaudžių sąsajų su Prancūzija (tai ir grafų Tiškevičių istorija, jų parko įkūrėjo E. Andre pėdsakai, skulptoriaus A. Mončio gyvenimas bei kūryba ir t. t.), buvo pritarta šiam pasiūlymui, juo labiau kad Palanga jau seniai ieškojo miesto partnerio šioje šalyje.

2021 m. sausį nuotoliniu būdu įvyko Palangos miesto mero Šarūno Vaitkaus, Lietuvos ambasadoriaus Prancūzijoje Nerijaus Aleksiejūno ir Saint Gilles Croix de Vie mero Francois Blanchet susitikimas, kurio metu kalbėta apie investicijų pritraukimo, turizmo plėtros ir bendradarbiavimo su Prancūzijos miestu galimybės.

2022 m. rudenį Saint Gilles Croix de Vie lankėsi Palangos miesto atstovai. Vizito metu atkreiptas dėmesys, kad abu miestai turi daug bendra. Saint Gilles Croix de Vie – prie De Vie upės, įtekančios į Atlanto vandenyną, įsikūręs miestas, turintis 8 tūkst. nuolatinių gyventojų. Tačiau vasarą gyventojų skaičius čia išauga iki maždaug 80 tūkst., kadangi labai daug Paryžiaus ir kitų didelių miestų gyventojų čia yra įsigiję antruosius būstus.

Saint Gilles Croix de Vie uostą, kuris turi labai daug panašumų su Palanga bei Šventosios uostu, kadangi miestus sieja labai panašus peizažas.

Panašūs ir abiejų miestų vykdomi kultūriniai projektai. Pavyzdžiui, Saint Gilles Croix de Vie didžiuojasi ir itin populiaria Sardinių švente, rengiama kiekvieną vasarą, yra įsteigę Sardinių broliją (analogišką Palangos Stintų ordinui), į kurią inauguruojami žinomi bei nusipelnę asmenys. Tad šioje srityje galimas Sardinių brolijos bei Stintų ordino bendradarbiavimas.

Kultūros srityje yra ir daugiau Saint Gilles Croix de Vie bei Palangos bendradarbiavimo galimybių. Netoli šio miesto gyveno žinomas Lietuvos menininkas Antanas Mončys, jo skulptūra iki šiol puošia miesto Draugystės tiltą, sujungiantį dvi abipus upės išsidėsčiusias miesto dalis.

Saint Gilles Croix de Vie turi savo folkoro ansamblį, atstovaujantį savo regioną, kuris galėtų bendradarbiauti su Palangos folkloro kolektyvais, dalyvauti mūsų miesto šventėse bei priimti Saint Gilles Croix de Vie šventėse palangiškius.

Naujojo Palangos miesto partnerio gyventojai labai aktyvūs ir sporto srityje, tad palangiškiai iš karto sulaukė pasiūlymų bendradarbiauti abiejų miestų krepšinio klubams, abu miestai dalyvauja ERASMUS+ projektuose ir kt., tad įžvelgiamos plačios bendradarbiavimo galimybės.

Palanga miestas partneris Prancūzijos miestas Saint Gilles Croix de Vie bendradarbiavimo sutartis Kurhauzas meras Francois Blanchet
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933