DUOday diena pirmą kartą Palangos gintaro muziejuje

DUOday diena pirmą kartą Palangos gintaro muziejuje

Gegužės 25 – birželio 1 d. Lietuvoje jau ketvirtą kartą vyksta DUOday – diena, kai įmonės bei organizacijos visame pasaulyje kviečia žmones su negalia išbandyti naujas profesijas bei darbo roles. Šiais metais iniciatyva vyksta Palangoje ir dar 18 Lietuvos miestų. Savo jėgas apjungė 24 žmones su negalia atstovaujančios organizacijos ir 147 darbdaviai – nuo prezidentūros iki Palangos gintaro muziejaus.

Per DUOday žmogus su negalia visą darbo dieną praleidžia pasirinktoje organizacijoje: stebi įmonės darbo procesus, pagal galimybes atlieka kai kurias užduotis, dalyvauja susitikimuose, kartu pietauja ir bendrauja su kolektyvu. 

Šiandien, gegužės 27 dieną, gido darbo specifiką išbandė palangiškis Artūras Stanevičius kartu su muziejaus vyr. edukatore Giedre Miežetiene. Artūrui Gintaro muziejaus aplinka ir darbuotojai puikiai pažįstami. Dar prieš 1,5 metų jis taisydavo ir pildydavo produktais muziejaus kavos aparatą ir vaišindavo darbuotojus aromatingu gėrimu. Artūro DUOday diena Palangos gintaro muziejuje prasidėjo susitikus su rūbininku Vladimiru, kurį iš karto atpažino iš sodraus balso. Vėliau teko budėti prie telefono, atsakant į skambintojų klausimus. Įdomiausia dalis vyko ekskursijos metu. Išsirinkom atsitiktinę ekskursantų grupę, kuriems ekskursijos metu reikėjo atspėti - kas yra Artūras? Ekskursiją vedė Giedrė, o Artūras įsiterpdavo pasakojimu apie sovietmečio gintaravimo specifiką, Saulės akmens vagystę. 

Paskutinėje gintaro ekspozicijos salėje reikėjo atsakyti: – tai kas yra Artūras? Lietuvos ekonomistų bendruomenės nariai, kuriems buvo vedama ekskursija, spėliojo: gal pradedantis gidas, gal asistentas, gal kriminalistas. Ekskursantai nustebo, kai Artūras iš kuprinės išsitraukė baltąją lazdelę. Kartu aptarėme, ko nereikia daryti su neregiu, pasiūlėme specialiais akiniais užsidengti akis ir pavaikščioti, įsijausti į nereginčio žmogaus būseną. Ekskursiją baigėme naujoje muziejaus parodoje ,,Gintaras iš gelmių“.

Dienos pabaigoje gėrėme kavą ir aptarėme patirtis.

Dėkojame Artūro žmonai Jolantai Stanevičienei už fotografijas, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai ir LASS Palangos skyriaus vadovei Dainai Vitkauskienei už mokymus, ekskursantams už nuoširdumą.

DUOday diena pirmą kartą Palangos gintaro muziejuje, nuotrauka-1 DUOday diena pirmą kartą Palangos gintaro muziejuje, nuotrauka-2 DUOday diena pirmą kartą Palangos gintaro muziejuje, nuotrauka-3 DUOday diena pirmą kartą Palangos gintaro muziejuje, nuotrauka-4 DUOday diena pirmą kartą Palangos gintaro muziejuje, nuotrauka-5 DUOday diena pirmą kartą Palangos gintaro muziejuje, nuotrauka-6 DUOday diena pirmą kartą Palangos gintaro muziejuje, nuotrauka-7
DUOday diena Palangos gintaro muziejus
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936