Trečiadienį šaukiamas pakartotinis Palangos miesto savivaldybės tarybos posėdis – Tarybos nariams ir merui teks prisiekti iš naujo

Trečiadienį šaukiamas pakartotinis Palangos miesto savivaldybės tarybos posėdis – Tarybos nariams ir merui teks prisiekti iš naujo

Trečiadienį, balandžio 26 d., šaukiamas pakartotinis pirmasis dešimtojo šaukimo Palangos miesto savivaldybės tarybos posėdis. Jame visiems 21 Tarybos nariams ir merui teks prisiekti iš naujo.

Kaip jau skelbta, praėjusį pirmadienį, balandžio 17 d., Palangos miesto dešimtojo šaukimo savivaldybės taryba jau rinkosi į pirmąjį savo posėdį, jame prisiekė ir naujosios kadencijos vietos politikai, ir meras.

Visi prisiekusieji perskaitė bei pasirašė po tokiu priesaikos tekstu: „Aš, (vardas, pavardė), prisiekiu gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai ir garbingai atlikti savo pareigas ir susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių savivaldybės gyventojų teises ir viešuosius interesus. Tepadeda man Dievas!“. Prisiekiant paskutinis sakinys nebuvo privalomas.

Priesaikos procedūrą teks pakartoti, kadangi Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) konstatavo, kad prisiekiant buvo perskaitytas priesaikos tekstas, kuriame buvo du pertekliniai žodžiai.

„VRK laikosi pozicijos, jog Palangos miesto tarybos nariai ir meras prisiekdami pavartojo du perteklinius žodžius, o būtent „Lietuvos Respublikos“. Tai yra, anot VRK, prisiekti reikėjo ne mūsų valstybės Konstitucijai, o tiesiog Konstitucijai. Todėl laikytina, kad visi, kurie priesaikos metu ištarė „Lietuvos Respublikos Konstituciją“, perskaitė klaidingą priesaikos tekstą ir turi prisiekti iš naujo“, – sako Palangos miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Virgilijus Beržanskis.

Praėjusį trečiadienį, balandžio 19 d., Palangos savivaldybės rinkimų komisija raštu kreipėsi į VRK išdėstydama savo poziciją, jog priesaikos metu perskaitytas pilnas pagrindinio mūsų šalies dokumento pavadinimas neturėtų būti traktuojamas kaip klaida.

„Atkreipiame Jūsų dėmesį į tai, kad oficialiame Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo tekste vienuose straipsniuose rašomas pilnas pavadinimas – Lietuvos Respublikos Konstitucija, kituose tik – Konstitucija“, – nurodoma VRK adresuotame rašte.

Palangos miesto savivaldybių rinkimų komisija taip pat atkreipė dėmesį, jog Lietuvos Respublikos Prezidentas, Seimo, Vyriausybės nariai, teisėjai, prokurorai, pareigūnai ir kariai prisiekia Lietuvos Respublikai ir jos Konstitucijai.

Tapdami mūsų šalies piliečiais asmenys taip pat prisiekia laikytis Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir įstatymų.

„Kaip matyti iš oficialiai publikuojamų teisės aktų, yra rašomi du pavadinimai, t.y. Lietuvos Respublikos Konstitucija ir Konstitucija. Šie pavadinimai savo logine ir semantine prasme reiškia tą patį, t.y. Lietuvos Respublikos Konstituciją. Išsakėme savo poziciją, jog tai, kad išrinkti Tarybos nariai ir meras prisiekė gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją, o ne Konstituciją, priesaikos esmės nekeičia“, – sako Palangos miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Virgilijus Beržanskis.

Tačiau praėjusį ketvirtadienį, balandžio 20 d., buvo gautas VRK atsakymas, kuriame nurodoma, kad savivaldybės Tarybos nariai ir meras laikomi neprisiekusiais, jeigu priesaiką davė ne pagal galiojančiame Vietos savivaldos įstatyme nustatytą priesaikos tekstą. VRK nurodė, kad  „priesaika privalo būti duodama pagal tokį tekstą, kuris nurodytas dabar galiojančio Vietos savivaldos įstatymo 8 straipsnio 4 dalyje“, t.y. be žodžių „Lietuvos Respublikos“.

Trečiadienį vyksiančiame pakartotiniame pirmajame dešimtojo šaukimo Palangos miesto savivaldybės tarybos posėdyje taip pat teks pakartotinai tvirtinti vicemerų kandidatūras, Tarybos komitetų sudėties ir jų pirmininkų bei kitus klausimus, pakartotinai paskirti Tarybos narius, kurie turės prievolę pavaduoti merą jam nesant.

Tokia pati situacija kaip ir Palangoje susiklostė Kazlų Rūdos, Mažeikių, Plungės ir Trakų rajonų savivaldybėse, čia Tarybų nariai bei merai taip pat turi prisiekti pakartotinai, naudodami naujojoje Vietos savivaldos įstatymo redakcijoje nurodytą priesaikos tekstą.

Visos šalies savivaldybių tarybos yra pirmosios, kurios nuo šios kadencijos savo darbą pradeda pagal naująją Vietos savivaldos įstatymo redakciją ir joje numatytą naująjį veiklos modelį. Ši nauja įstatymo redakcija įsigaliojo nuo 2023 m. balandžio 1 d.

Vienas iš esminių pokyčių – savivaldybių merai nebėra Tarybų nariai, jiems tenka visiškai naujos pareigos, teisės ir atsakomybės.

pakartotinis tarybos posėdis Palangos miesto savivaldybė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938