Palangą nuspalvins miesto jubiliejaus palytėtas Jurginių festivalis

Palangą nuspalvins miesto jubiliejaus palytėtas Jurginių festivalis

Balandžio 21-23 dienomis 33-ąjį kartą iš įvairių Lietuvos vietų susirinkę folkloro ansambliai kvies palangiškius ir miesto svečius į Jurginių festivalio „Jurgi, paimk raktus“ veiklas gamtoje.

Kai Jurgis atrakina žemę

Pats gražiausias metų laikas Palangoje – pavasaris, kai šv. Jurgis paima raktus, atrakina žemę ir išleidžia žalumą. Tai nutinka per džiaugsmingą atbundančios gamtos šventę, kada išskirtinę nuotaiką kuria folkloro ansambliai, lalėdami visomis Lietuvos tarmėmis ir mirgėdami gražiausiais tautiniais kostiumais.

Dabartinių Jurginių pagrindas – iš seniausių laikų likę ir šiandien vietos išskirtinumą parodantys papročiai: iškilmingos eitynės iki Birutės kalno, pamaldos prie šv. Jurgio koplyčios, žirgų pasirodymai, tikėjimas, kad smagiai pagarbinus šv. Jurgį kovotoją, ne tik žemdirbių globėją, nugalimas ligų, bado ir kitų negerovių drakonas, o Jurginių giesmės, dainos, rateliai turi magiškos galios.

Pernai Palangos Jurginės įtrauktos ir į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą. 1990 metais šią pavasario, žalumos, žemdirbių ir arkliaganių šventę atkūrė ir iki šiol puoselėja Palangos kultūros ir jaunimo centro folkloro ansamblis „Mėguva“. 

„Kuriant šį festivalį siekiama atskleisti bendražmogiškas vertybes ir ieškoma tokių ritualo formų, kurios šiuolaikiniams žmonėms suteiktų galimybę pajusti ryšį su protėvių pasaulėjauta, kultūra, pagarba gamtai. Programa praturtinama vizualaus meno, sportiniais ir pramoginiais renginiais“, – minėjo „Mėguvos“ vadovė, etnografė Zita Baniulaitytė.

Žirgai – svarbi šventės ir lietuvių tradicijų dalis

Jurginių metu didelis dėmesys skiriamas žirgams, tad juos bus galima išvysti ne tik parke ar pajūryje, bet ir patiems aplankyti šalia Palangos esantį žirgyną „JSK Happy Horse“ (registracija tel. nr. 8 690 72788), jojimo mokyklą „Lyderis“ (registracija tel. nr. 8 686 12900) – Jurginių proga balandžio 21 d. vyks atvirų vartų diena.

Šeštadienį 11 val. vyks Žirgų konkūrų varžybos Palangos Jurginių taurei laimėti „Zigmo žirgų“ žirgyne.

„Šie metai Etninės kultūros globos tarybos yra paskelbti Žirgo metais, tad ir mūsų Jurginių šventėje daug dėmesio skiriama jiems. Bet ne tik dėl to – nuo seno palangiškiams žirgai buvo labai svarbūs, vis dėlto buvome pasienio miestas, reikdavo poilsiautojus vežioti pirmyn atgal. O ir šiaip geras žirgelis kiekvienam buvo nepamainomas pagalbininkas. Nuo seno žmonės tikėjo, kad Birutės kalnas turi magiškų galių, tad organizuodavo apeigas žirgams – varydavo juos aplink kalną tikėdami, kad žirgai įgaus daugiau jėgų, bus stiprūs“, – apie tradicijas papasakojo Z. Baniulaitytė.

Vieni iš svarbiausių – folkloro ansamblių pasirodymai

Bene svarbiausia Jurginių festivalio dalis – folkloro ansamblių pasirodymai. Nuolatiniai dalyviai yra gerai susipažinę su Jurginių tradicijomis, ir ši šventė jau yra tapusi jų kolektyvo gyvenimo dalimi. Tai – Vilniaus universiteto folkloro ansamblis „Ratilio“, kolektyvai „Nalšia“, „Poringės“ iš Vilniaus, Kaišiadorių kultūros centro folkloro ansamblis „Verpeta“, Mažeikių rajono kultūros centro folkloro ansamblis „Alksna“, Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro folkloro ansamblis „Kuršių ainiai“ ir kiti. 

Balandžio 22 d. drauge su kolektyvais vieningoje eisenoje žygiuosime nuo Palangos bažnyčios iki Birutės parko, o ten galėsime pasiklausyti autentiškų ragų, skudučių, lumzdelių, piemenų instrumentinio ir dainuojamojo folkloro kūrinių, improvizacijų dūdmaišiais ir kitais pučiamaisiais liaudies instrumentais, kanklėmis, skambių sutartinių. 

Lauks įspūdingas šviesų ir ugnies renginys

Šiemet itin išskirtinis renginys lauks šeštadienio vakare Birutės kalno papėdėje – 22 val. šviesų misterija „Yr didis kalnas“. „Tai bus didžiulis šviesų ir ugnies renginys, kuriame bus tiek daug visko – ir legendų apie Birutę ir Kęstutį, vaidilučių, žirgų – susirinks gausus būrys aktorių, kurie mus nukels į istorinius laikus. Kalnas bus nuostabiai apšviestas, matysis iš toli. Taip bus nepamiršta vieta, kur būta miesto ištakų“, – pasakojo festivalio organizatorė.

Tą patį vakarą visi laukiami naktišokių vakaronėje „Palangos Žuvėdroje“, kur skambant tradicinei šokių muzikai bus galima pabendrauti su šventės dalyviais ir smagiai praleisti laiką.

Įsitraukė visa Palanga

Jurginių festivalio veiklose, besidžiaugiant atbundančia gamta, kiekvienas galės sau atrasti kažką įdomaus. Viso festivalio metu bus galima dalyvauti orientaciniame – gamtosauginiame žaidime „Rask Jurgio raktus“ su programėle #walk15, miesto turgavietėje vyks Žalioji mugė. 

„Šiemet kaip niekada daug turime partnerių, mielai jungėsi bendruomenės, dėl to labai džiaugiamės, nes įsisuko į Jurginių organizavimą visa Palanga. Labai smagu ir dėl Žaliosios mugės turgavietėje, nes dabar prasideda pats lauko darbų sezonas, kai norisi tvarkytis kiemus, sodinti augalus, tad bus puiki proga įsigyti sodinukų. Ten visus apsilankiusius taip pat linksmins muzikantai. Mugė vyks visas tris festivalio dienas. Prisidėjo ir sportininkai, taip primindami, kad turime ne tik Birutės, bet ir Naglio kalną. Būtent šią atkarpą sekmadienį teks įveikti bėgimo „Pralenk žirgą“ dalyviams – nuo Naglio kalno iki Birutės parko rotondos“, – veiklų gausa dalinosi Z. Baniulaitytė.

Trečioji ir paskutinė festivalio diena  – Birutės parke prie rotondos vyks popietė šeimoms. Laukia daugybė įdomių edukacijų su Palangos etnoklubu „Mėguva” ir paruoštų muziejų, kiaušinienės kepimas, žaidimai – veiklos netrūks ir mažiems, ir dideliems. 

„Sekmadienį būtinai kviečiame ateiti ir išsikepti sau kiaušinienės, duonelės. Lauks labai daug pramogų, kurias padėjo suorganizuoti ir visi Palangos muziejai, bus muzikos, žirgų. Tikrai labai smagiai praleisime laiką“, – paragino Z. Baniulaitytė. 

Palangą nuspalvins miesto jubiliejaus palytėtas Jurginių festivalis, nuotrauka-1 Palangą nuspalvins miesto jubiliejaus palytėtas Jurginių festivalis, nuotrauka-2 Palangą nuspalvins miesto jubiliejaus palytėtas Jurginių festivalis, nuotrauka-3 Palangą nuspalvins miesto jubiliejaus palytėtas Jurginių festivalis, nuotrauka-4 Palangą nuspalvins miesto jubiliejaus palytėtas Jurginių festivalis, nuotrauka-5 Palangą nuspalvins miesto jubiliejaus palytėtas Jurginių festivalis, nuotrauka-6
Palanga Jurginių festivalis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936