Jaunimo iniciatyvos: galimybė ir jaunuoliui, ir miestui

Jaunimo iniciatyvos: galimybė ir jaunuoliui, ir miestui

Netrukus Palangos miesto savivaldybė skelbs kvietimą dalyvauti jaunimo iniciatyvų skatinimo projektų atrankos konkurse. Su jaunimu dirbantys specialistai įsitikinę – tai puiki galimybė jauniems žmonėms imtis naujų veiklų ir įgyvendinti savo idėjas.

Jaunimo metai baigėsi, iniciatyvos – ne

2022-ieji metai buvo paskelbti Lietuvos Jaunimo metais, Europos jaunimo metais, tad tiek Palangoje, tiek Lietuvoje jaunimo iniciatyvų tikrai netrūko. Visuomenė buvo skatinama atkreipti dėmesį į jaunimo politiką ir drauge spręsti jauniems žmonėms kylančias problemas.

Iki šiol jaunimo metai Lietuvoje buvo minimi tik vieną kartą, dar 2000-aisiais. Bet, kaip pabrėžiama, nuo to laiko stipriai pasikeitė ne tik mus supantis pasaulis, bet ir užaugo nauja, aktyvi ir smalsi jaunimo karta, kuri nori aktyviai veikti, kurti ir tuo dalintis. Šiais metais daugiau dėmesio vėlgi sutelkiama ties jaunimo iniciatyvų skatinimo projektų konkursu, siekiama šiam konkursui parinkti jaunimui aktualius prioritetus. „Norėčiau pabrėžti, kad Jaunimo metai pasibaigė, bet iniciatyvos – ne, tad verta apie tai pagalvoti, teikti idėjas ir jas įgyvendinti. Savivaldybės administracija tam skiria lėšų iš biudžeto, kodėl tuo nepasinaudojus“, – paragino Palangos miesto savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Laura Janušienė.

Kas yra jaunimo iniciatyva?

Tai – veiklos jaunimui aktualia tema idėja, kurią jaunas žmogus nuoširdžiai nori įgyvendinti. Jaunimo iniciatyvos pasižymi tuo, kad jos puikiai atitinka tuo metu esančius jaunuolių poreikius, iliustruoja jų kasdienybės aktualijas, iškelia probleminius klausimus.

„Pernai turėjome kelis itin ryškius jaunimo iniciatyvų pavyzdžius: Valentino dienos ir Helovyno renginius, Naujų metų vakarėlį, vasaros pabaigos vakarėlį. O praėjusią vasarą Palangos miesto savivaldybės administracija, padedama kurorto jaunimo, organizavo net Žemaitijoje plačiai žinomą Jaunimo vasaros akademiją. Vasaros pabaigoje, minint Tarptautinę jaunimo dieną organizuota Jaunimo savaitė Palangoje, kuri leido pasidžiaugti skirtingomis veiklomis tarp jaunimo populiariosiose kurorto erdvėse“, – kalbėjo Palangos kultūros ir jaunimo centro atvirosios jaunimo erdvės „Be stogo“ jaunimo darbuotoja Asta Tiškutė.

Praėjusiais metais jaunimo visų inicijuotų ir įgyvendintų veiklų skaičius siekė 15. Pavyzdžiui, organizuojant Jaunimo vasaros akademiją, prisidėjo apie 20 jaunų savanorių. Palangos jaunimo apdovanojimus „KOPA – SVARBU“ organizavo Savivaldybės jaunimo reikalų tarybos jaunimo atstovai, padėjo – jaunimo savanoriai. O kur dar visi miesto renginiai, į kurių organizavimą arba įgyvendinimą įsitraukė jauni žmonės: valstybinės šventės (Sausio 13, Kovo 11, Vasario 16, Liepos 6, Rugpjūčio 23 d. minėjimai), Jurginių festivalis, Lietuvos ir Ukrainos draugystės diena, Baltų vienybės diena, Jaunimo vasaros akademija, Rugsėjo 1 d. šventė ir kt.).

Jaunimo iniciatyvoms atviros durys

Netrukus Palangos miesto savivaldybės administracija skelbs kvietimą dalyvauti jaunimo iniciatyvų skatinimo projektų atrankos konkurse. Palangoje esama daug aktyvių jaunuolių, kurių galvose verda daug idėjų, tik, kaip teigė L. Janušienė, reikia jas pateikti ir turėti kantrybės įgyvendinti. O tada jaunimo iniciatyvų naudą jaus ne tik miestas, jo bendruomenė, bet, svarbiausia ­– pats jaunuolis, nes taip gaunama daug reikalingų gyvenimiškų įgūdžių.

„Būtų labai gerai, jei jaunimo iniciatyvų „banga“ didėtų ir įtrauktų vis daugiau jaunuolių, jų grupių. Palangoje gyvena tikrai daug aktyvių jaunuolių, kurie turi begalę puikių idėjų. Tereikia pateikti paraišką ir gauti finansavimą, juolab, kad jie yra laukiami tiek Savivaldybės administracijoje, tiek Palangos kultūros ir jaunimo centre, kur taip pat yra specialistų, galinčių suteikti reikalingą informaciją, konsultuoti. Jaunimo iniciatyva pirmiausia turi būti reikalinga pačiam jaunuoliui. Dar puikiau, jei idėja aktuali keleto jaunuolių grupei. Dirbti komandoje labai svarbu, kaip ir svarbu įtraukti ne tokius akivaizdžius lyderius, padrąsinti nedrįstančius ar abejojančius, nepasitikinčius savimi jaunuolius. Įprastai tie žmonės, kurie yra aktyvūs, jie yra aktyvūs visur, tad kartais pritrūksta laiko ar dėmesio vienokiai ar kitokiai idėjai įgyvendinti, todėl svarbu tinkamai suformuoti projekto idėjos įgyvendintojų komandą“, – paminėjo L. Janušienė.

Rėmėjai noriai teikia pagalbą

Pašnekovė itin džiaugiasi, kad jaunimo iniciatyvos sulaukia atgarsio tarp partnerių ir rėmėjų, kurie bendradarbiauja, padeda ir suteikia visokeriopą pagalbą. Viena iš įstaigų – Palangos kultūros ir jaunimo centras. Taip pat glaudžiai bendradarbiaujama su ugdymo įstaigomis, Moksleivių klubu, Palangos Stasio Vainiūno meno mokykla, Palangos viešbučių ir restoranų asociacija.

„Labai džiugu dėl partnerių ir rėmėjų, nes būtent dėl jų pagalbos natūraliai vystėsi jaunimo iniciatyvos“, – pasidžiaugė dėl itin draugiško bendradarbiavimo kurorto bendruomenėje jaunimo reikalų koordinatorė.

Jaunas žmogus gauna labai daug žinių

„Ko palinkėčiau jaunuoliui? Nebijoti klausti. Siūlau nebijoti kreiptis, jeigu kyla klausimų. Būkit drąsūs – kreipkitės, skambinkit. Patikinu, kad nėra neteisingo klausimo, visais atžvilgiais stengsimės padėti“, – paragino L. Janušienė.

Dirbantys su jaunimu neabejoja, kad jaunimas Palangoje idėjų turi, tik kartais pritrūksta motyvacijos ir kantrybės jas įgyvendinti. „Ėmęs įgyvendinti iniciatyvas jaunas žmogus gauna tiek daug žinių ir įgūdžių. Suteikiama galimybė sužinoti, ką reiškia dirbti komandoje, būti komandos lyderiu ar turėti kitą vaidmenį, įgyja komunikacijos įgūdžių, mokosi ieškoti informacijos ir ją sisteminti, taip pat išmoksta surasti geriausios kainos pasiūlymą. Jaunuolis, įgyvendindamas savo iniciatyvą, išmoksta ją pateikti kitiems, pakviesti reikalingus dalyvius. Tai yra tokios pamokos, kurių kitokiu būdu negausi“, – visapusišką naudą pabrėžė pašnekovė.

Jaunimo iniciatyvos ypač skatinamos siekiant įtraukti socialiai pažeidžiamas grupes. Ir kalbama ne tik apie tas grupes, kurioms reikia finansinės pagalbos, tačiau ir tas, kurioms dėl gyvenamosios vietos gali tekti prisiderinti prie autobusų tvarkaraščio, kurių vienas iš tėvų išvykęs dirbti į užsienį ir kt.

Bendradarbiavimas atveria kelius

Jaunimas Palangoje tikriausiai vis rečiau besako „nėra ką veikti“, jie skatinami žinoti, kad jei, pavyzdžiui, nepatogus kultūrinių renginių laikas arba tema – galima kreiptis, teikti pasiūlymus, tačiau kaip, pas ką, kaip išdėstyti argumentus – štai to ir yra išmokstama. Arba išmokstama išgryninti būtent savo renginio idėją arba kaip tą renginį organizuoti.

„Dirbantys su jaunimu negali žinoti visų jaunimo problemų, aktualių klausimų, bet jei diskutuojame ir bendradarbiaujame, galime kartu paieškoti galimų jų sprendimo būdų. Tik bendradarbiavimas atveria kelius ir kuria labai gerus ir gražius dalykus“, – dar kartą paragino nebijoti kreiptis ir dalintis idėjomis Savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė.

Jaunimo iniciatyvų paraiškų bus laukiama iki kovo pabaigos. Tad jaunimas turėtų sekti informaciją Palangos miesto savivaldybės interneto svetainėse www.palanga.ltwww.pkjc.lthttps://palangosjaunimas.lt, taip pat FB paskyrose https://www.facebook.com/PalangosJRKhttps://www.facebook.com/PalangosJaunimoErdve.

Palanga Jaunimo iniciatyvos
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937