VERT nustatė gamtinių dujų tarifus buitiniams vartotojams 2023 m. I pusmečiui

VERT nustatė gamtinių dujų tarifus buitiniams vartotojams 2023 m. I pusmečiui

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) patvirtino UAB „Ignitis“ gamtinių dujų tarifus buitiniams vartotojams, įsigaliosiančius nuo 2023 m. sausio 1 d. Gamtinių dujų tarifai buitiniams vartotojams perskaičiuojami du kartus per metus.

Buitiniai vartotojai, atsiskaitydami už gamtines dujas, kas mėnesį moka pastoviąją tarifo dalį, kuri nepriklauso nuo suvartojamo gamtinių dujų kiekio, bei kintamąją tarifo dalį – mokama priklausomai nuo to, kiek dujų suvartojama.

Gamtinių dujų tarifas buitiniams vartotojams susideda iš kintamosios ir pastoviosios tarifo dalies. Pastovioji dalis lieka nepakitusi, t.y. maisto ruošimui 0,56 su PVM ir besišildantiems namus 3,99 su PVM per mėnesį.

VERT nustatė į buitiniams vartotojams nustatytą tarifą įtraukiamą papildomą dedamąją prie gamtinių dujų skirstymo paslaugos kainos buitiniams vartotojams, skirtą skirtumams, susidariusiems dėl prognozuotos ir faktinės gamtinių dujų (produkto) kainos ir dėl Tarybos nustatytos ir prognozuojamos gamtinių dujų (produkto) kainos per laikotarpį, kurį galioja nustatyti 2022 m. gamtinių dujų tarifai, kompensuoti, taikomą nuo 2023 m. sausio 1 d. iki 2023 m. liepos 1 d. – 44,632 Eur/MWh (0,471 Eur/m3) (be PVM).

Tarifuose taip pat įvertinami Vyriausybės nutarimu nustatyti Bendrovei gamtinių dujų kainos dalinio kompensavimo dydžiai (be PVM), kuriais mažinami gamtinių dujų tarifai buitiniams vartotojams nuo 2023 m. sausio 1 d. iki 2023 m. birželio 30 d.:

  • papildomos dedamosios prie gamtinių dujų skirstymo paslaugos kainos buitiniams vartotojams kompensavimo dydis – 0,471 Eur/m3 (be PVM)
  • gamtinių dujų tiekimo kainos, susijusios su gamtinių dujų įsigijimo sąnaudomis, dalies kompensavimo dydis – 0,818 Eur/m3 (be PVM).

Iš viso su PVM gamtinių dujų tarifų kintamoji dalis lyginant su galiojančia didėja 37,25 proc. I pogrupiui, 19,48 proc. II pogrupiui ir 17,33 proc. III pogrupiui dėl išaugusių gamtinių dujų importo ir gamtinių dujų skirstymo paslaugos kainų.

2023 m. I pusmečio ir 2022 m. II pusmečio gamtinių dujų tarifų buitiniams vartotojams palyginimas

VERT nustatė gamtinių dujų tarifus buitiniams vartotojams 2023 m. I pusmečiui, nuotrauka-1

​VERT skaičiavimu, pagal vidutinį gamtinių dujų suvartojimo kiekį, maisto gaminimui, vartotojams sąskaita didėtų apie 1,6 Eur su PVM per mėnesį, būsto šildymui apie 14 Eur su PVM per mėnesį.

VERT gamtinės dujos tarifai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938