Skuode geriausiu įvertintas palangiškio Reinoldo Liaudansko aukštaskraidis balandis

Skuode geriausiu įvertintas palangiškio Reinoldo Liaudansko aukštaskraidis balandis

Lapkričio 5 d. Skuodo kultūros centre vyko Klaipėdos aukštaskraidžių ir dekoratyvinių balandžių paroda, skirta Lietuvoje žinomam ir Skuode gyvenusiam balandininkui Kaziui Girdžiūnui (1926–2011) atminti. Jo iniciatyva 1975 m. sausio 18–19 d. Skuodo kultūros namų patalpose buvo organizuota pirmoji balandžių parodą.

Jaukioje, šviesioje ir šiltoje Kultūros centro salėje buvo eksponuojama apie 100 balandžių, 18 veislių, tame skaičiuje buvo ir 36 Klaipėdos aukštaskraidžiai.

Klaipėdos apskrities dekoratyvinių paukščių augintojų klubo pirmininko pavaduotojo Gedimino Rapalio iniciatyva buvo surengta vaikų piešinių edukacija-konkursas tema „Balandis neša Taiką“, kuriame dalyvavo virš 60 vaikų nuo 2 iki 12 metų iš Skuodo, Mosėdžio, Vilniaus, Klaipėdos darželių ir mokyklų. Keletą vaikų dalyvavo ir iš Ukrainos. Piešinių konkursą organizavo Palangos balandininkų klubas kartu su Skuodo meno mokykla, o patį piešimo konkursą-plenerą – Skuodo meno mokyklos Dailės skyriaus mokytoja-metodininkė Jurgita Eidėjienė.

Šis renginys sulaukė gausaus dalyvių skaičiaus. Tokio pobūdžio renginys Skuode buvo surengtas pirmą kartą. Vaikai ne tik piešė gyvus balandžius, tačiau turėjo galimybę juos paliesti, paimti į rankas, kas juos labai džiugino ir stebino. Visi konkurse-plenere dalyvavę vaikai buvo apdovanoti proginiais medaliais. Konkursą pagal skirtingas amžiaus grupes laimėjo: Jorūnė Valbasaitė (6 metai, Skuodo vaikų lopšelis-darželis), Arina Krišina (7 metai, Skuodo meno mokykla) ir Mantas Stonkus (11 metų, Skuodo Bartuvos progimnazija). 

Parodoje buvo eksponuojami 36 Klaipėdos aukštaskraidžiai. Geriausiu įvertintas ir  nugalėtojo taure apdovanotas Reinoldas Liaudanskas už savo augintinį Klaipėdos aukštaskraidį.

Į parodą buvo atvežta balandininko Artūro Dauginčio iš Šukės virš 60 sportinių balandžių, tarp kurių buvo tokių, kurie įveikia nuo 150 iki 700 km atstumą nuo balandinės. Gaila, tačiau dėl blogų oro sąlygų teko atsisakyti šios renginio dalies.

Renginio metu parodos lankytojai rinko gražiausią dekoratyvinį balandį. I vietą už perukinį balandį laimėjo Palangos balandininkų klubo narys iš Mažeikų Jurgis Paulikas, II vietą už povinį balandį – taip pat Palangos balandininkų klubo narys Česlovas Vėbra, III vietą už karakulinį balandį Rimantas Beneta iš Šiaulių, kuris į parodą atvežė didžiausią dekoratyvinių balandžių kiekį – 25.

Šioje parodoje 10 balandininkų iš Palangos, Skuodo, Šiaulių, Mažeikių, Šukės, Vydmantų (Kretingos raj.), Gribžinių (Klaipėdos raj.) pristatė savo balandžius. Buvo atvykę balandininkai, svečiai ir iš Liepojos. Visi dalyviai buvo apdovanoti Skuodo rajono savivaldybės mero padėkos raštais.

Paroda sulaukė tiek vaikų, tiek ir suaugusiųjų dėmesio. Lankytojus stebino dekoratyvinių balandžių veislių įvairovė ir plunksnų spalviniai piešiniai.

Visų dalyvavusių balandininkų vardu noriu padėkoti Skuodo rajono savivaldybės merui Petrui Pušinskui, Skuodo rajono kultūros centro direktoriui Vidmantui Valinskiui, dailininkei Vitai Lukšienei, Skuodo rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjui Gintui Andriekui, Skuodo meno mokyklos direktorei Anelei Raugienei, Skuodo meno mokyklos Dailės skyriaus mokytojai-metodininkei Jurgitai Eidėjienei, Skuodo miesto seniūnei Ievai Gembutienei, fotografui Rimantui Eidėjui, o taip pat Palangos miesto savivaldybės administracijai, Kultūros skyriaus vedėjui Robertui Trautmanui ir visiems dalyviams bei kitiems, prisidėjusiems prie šios šventinės parodos paruošimo ir organizavimo.

Palangos balandininkų klubo pirmininkas Reinoldas Liaudanskas

Palangos balandininkų klubas pirmininkas Reinoldas Liaudanskas Skuodo kultūros centras Klaipėdos aukštaskraidžių ir dekoratyvinių balandžių paroda
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936