Lapkričio 18 d. Šventojoje - koncertas "Kuržemninkė man pasiūlė“

Lapkričio 18 d. Šventojoje - koncertas "Kuržemninkė man pasiūlė“

Palangos kultūros ir jaunimo centro folkloro ansamblis „Mėguva“ Latvijos nepriklausomybės dieną – lapkričio 18-ąją - Šventosios mokykloje dar kartą pristatys savo programą "Kuržemninkė man pasiūlė“, kurios premjera šių metų kovo 30 dieną buvo Kurhauze.

Programoje prisimenami Šventojoje gyvenę ir dabar bebaigiantys asimiliuotis vietiniai latviai, vadinami kuršiais, kuršininkais, latviais, šventauninkais. Kaip jie jautėsi ir gyveno šalia žemaičių, o gal atvirkščiai - kaip žemaičiai suprato savo kaimynus? Aktuali ir šiandien tema – kaimynų santykiai.

Lapkričio 18 d. Šventojoje - koncertas "Kuržemninkė man pasiūlė“, nuotrauka-1

Programoje panaudoti Šventosios ir Palangos latvių bei žemaičių prisiminimai,  jų dainuotos senosios latviškos ir lietuviškos dainos. Muzikantų vadovė Diana Šeduikienė, ištyrinėjusi Šventosios instrumentinę muziką ir instrumentarijų, programą apipynė muzikantų paruoštais kūriniais ir šokiais. Muzikantai įvairiais instrumentais bandys atskleisti pajūrio žemaičių bei Latvijos pasienio latvių skirtingus instrumentinės muzikos atspalvius. Koncerto metu girdėsite dūdmaišį, lamzdelį, tradicinį kapelos sąstatą papildys cimbolai, armonika, mandolina, mažasis būgnelis, autentiška Šventosios apylinkėse seniau grojusi ir taip dažnai Latvijos muzikantų naudojama citra.

Lapkričio 18 d. Šventojoje - koncertas "Kuržemninkė man pasiūlė“, nuotrauka-2

Programos pavadinimui parinkta šventojiškio Andreiš Balčiaus daina, kurią jis dainuodavo latviškai ir lietuviškai.  Žinoma, per valandą išpasakoti visko bus neįmanoma. Dėkui Dievui, kad Šventoji turi Mikelį Balčių, kuris renka ir dėlioja buvusios gausios bendruomenės mozaiką ir knygose. Dar gyva šventojiškių bendruomenė, susitinkanti ne tik kapinėse ir verta ne tik apdainuoti, kurti filmus, bet ir saugoti kaip nacionalinę vertybę, įtraukiant į nekilnojamų kultūros vertybių sąvadą.

Lapkričio 18 d. Šventojoje - koncertas "Kuržemninkė man pasiūlė“, nuotrauka-3
Palangos kultūros ir jaunimo centras folkloro ansamblis „Mėguva“ Šventosios mokykla programa "Kuržemninkė man pasiūlė“
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937