Susitikimas su prof. dr. Rimvydu Laužiku „Didžiųjų pokyčių metas: gastronominė kultūra tarpukario Lietuvoje“

Susitikimas su prof. dr. Rimvydu Laužiku „Didžiųjų pokyčių metas: gastronominė kultūra tarpukario Lietuvoje“

Spalio 22 d. 15.00 val. LNM Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus kviečia jau į ketvirtąjį rudens ciklo su kūrėjais renginį. Jis šį kartą ne apie teatrą, fotografiją ar tapybą – leisimės į kulinarinę kelionę po tarpukario Lietuvą. Renginio metu Vilniaus universiteto profesorius dr. Rimvydas Laužikas, vienas profesionaliausių Lietuvos gastronomijos istorijos tyrinėtojų, pristatys didžiuosius pokyčius mūsų lėkštėje, įvykusius tarpukario laikotarpiu. Prasidėjus Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejaus pastato renovacijos darbams susitikimas su dr. R. Laužiku vyks jaukioje, Palangos gyventojams ir svečiams puikiai žinomoje erdvėje, kaimynystėje esančioje viloje „Ramybė“ (Vytauto g. 54, Palanga).

Paskaitos „Didžiųjų pokyčių metas: gastronominė kultūra tarpukario Lietuvoje“ metu kalbėsime apie tarpukario laikotarpio Lietuvos gastronomijos tradicijas. O jų ištakos dar XIX a. pab. – XX pr., kuomet vykęs lietuvių tautinis atgimimas siekė sukurti aukštąją kultūrą lietuvių kalba. Ir, atrodo, kad šis siekis aprėpė ne tik literatūrą, teatrą, muziką, bet ir gastronomiją. Naujosios Lietuvos gastronominės kultūros kūrimo procesas intensyviai vyko būtent tarpukario laikotarpiu.

„Paskaitoje aptarsime svarbiausias šio laikotarpio gastronominės kultūros inovacijas. Vienos jų -didelės, kitos – tik mikro lygmens. Bet neabejotinai tai buvo pokyčiai, atvedę Lietuvą prie šiuolaikinės virtuvės: daržovių ir konkrečiai – bulvinių patiekalų išpopuliarėjimas, patiekalų iš silkių išpopuliarėjimas, „miestietiško“ pusryčių meniu įsitvirtinimas, maisto produktų ir maitinimo įstaigų reklamos paplitimas, restoranų ir kavinių kultūros stiprėjimas, modernių gastronominių madų (dietos, vegetarizmas) plitimas, naujoviškos virtuvės įrangos (pvz.: „angliškos viryklės“) ir naujų maisto gaminimo technologijų plitimas, bendro visuomenės gastronominio raštingumo stiprėjimas, gastronominės literatūros rinkos susiformavimas, maisto pramonės sukūrimas ir kt.“ – sakė prof. dr. R. Laužikas.

Lietuvos gastronomijos istorija yra viena iš dr. Rimvydo Laužiko mokslinių interesų krypčių. Už tyrimus 2009 m. mokslininkas apdovanotas Nacionaline mokslo pažangos premija. Nuo 2018 m. Lietuvos UNESCO nacionalinės komisijos narys, šalyje žinomas kaip knygų „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje kunigaikštystėje“, „Oginskių dvaro virtuvėjė“, „Graikija. Alyvmedis, vynmedis ir laivas“, „Senieji lietuviški receptai. Lietuvos gaspadinių receptai“ autorius ar bendraautorius. Dalyvavo tarptautiniame gastronomijos istorijos projekte „Europeana Food and Drink“. Administruoja Lietuvos gastronomijos istorijos tinklaraštį (www.kulinarinispaveldas.blogspot.com).

Susitikimo metu: gastronomijos kalba ir naujovės, maisto tradicijos ir proveržis tarpukario Lietuvoje. Apie tai ir net dar daugiau, susimatome spalio 22 d., šeštadienį, 15 val.

Kada? 2022 m. spalio 22 d., 15 val.

Kur? Viloje „Ramybė“ (Vytauto g. 54, Palanga)

Kiek? Nemokamai

Kas dar? Vietų skaičiaus ribotas, prašome registruotis el. paštu [email protected]

Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus susitikimas prof. dr. Rimvydas Laužikas „Didžiųjų pokyčių metas: gastronominė kultūra tarpukario Lietuvoje“
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,962