(Ne)atrasta muzikinė kelionė Palangos kurhauze

(Ne)atrasta muzikinė kelionė Palangos kurhauze

Koncertų ciklas „Muzikos vakarai kurhauze“ kviečia į aukšto meninio lygio koncertus, kurie sužavės ne tik klasikinės muzikos gurmanus, bet ir mažuosius klausytojus. Spalio 22 d., lapkričio 19 d. ir gruodžio 16 d. vakarus kviečiame praleisti trijuose išskirtiniuose koncertuose Palangos kurhauze. Rugsėjo 9 d. jau buvome nusikėlę į didingąją Vieną – skambėjo kamerinio ansamblio „Paleasis“ atliekami L. van Beethoveno bei V. A. Mocarto kūriniai. Spalį pianistas Gintaras Januševičius publikai pristato naują, paties sukurtą žanrą – fortepijoninę misteriją, praturtintą miesto legendų pasakojimais, kurias pianistas kolekcionavo net trejus metus. Lapkritį laukia spektaklis-koncertas, kuriame skambės pianistės Eglės Andrejevaitės atliekamas dvidešimt keturių F. Šopeno preliudų ciklas op.28 ir aktorės Birutės Mar interpretuojami Ž. Sand knygos „Žiema Maljorkoje“ fragmentai. Na, o gruodį, prieš pat Kalėdas, kartu su kameriniu ansambliu „Musica Humana“, choru „Viva Voce“ ir operos solistais keliausime po magišką pasakų pasaulį.

„Venecijos pirklio istorijos“ ir prisiminimai iš „Žiemos Maljorkoje“

Spalio 22 d. 18 val. pianistas Gintaras Januševičiaus paruošė muzikinę misteriją, sukurta pagal Venecijos legendas ir vaizdus, kurioje atlikėjas pakvies kartu su juo keliauti po paslaptingąjį miestą ir, sekant muzikos kūrinių kaitą, lyg gondolos nešamiems pro Venecijos gyventojų portretus bei miesto paveikslus, intuityviai pajusti ir prisiliesti prie senųjų laikų gyvenimo slėpinių. Klausytojai atpažins karnavalo personažus Piero ir Arlekiną, klastingąjį Kazanovą, mėgausis murano vitražų, šilko bei apelsinų žiedų kvapo įkvėptu skambesiu. „Venecijos pirklio istorijose” skambės 15 muzikos kūrinių nuo XVII amžiaus iki šių dienų. Kartu su A. Vivaldi, B. Marcello, B. Galuppi, C. Monteverdi, G. Frescobaldi, J. S. Bacho, J. P. Rameau, F. Chopino, C. Debussy, E. Wolf-Ferrari, Ch. Koechlino, L. Rozyckio opusais bei paties G. Januševičiaus aranžuotėmis skambės ir specialiai šiai programai sukurtas lietuvių kompozitorės Nailios Galiamovos kūrinys “Vitražų fantazija”.

(Ne)atrasta muzikinė kelionė Palangos kurhauze, nuotrauka-1

Lapkričio 19 d. 18 val. pianistė Eglė Andrejevaitė ir aktorė Birutė Mar pristato spektaklį-koncertą „Žiema Maljorkoje” inspiruotą kompozitoriaus Frederiko Šopeno ir rašytojos Žorž Sand kūrybos ir meilės istorijos. Dvidešimt keturi fortepijono poeto F. Šopeno Preliudai op. 28 parašyti Maljorkoje Valdemossos vienuolyne tarsi trumpi muzikos haiku pasakos apie F. Šopeno ir tuometinės jo mylimosios, rašytojos Ž. Sand jausmus ir būsenas. Šio koncerto programa - tai faktais ir aplinkybėmis, kuriomis buvo sukurta muzika, papasakota istorija apie dviejų kūrėjų-genijų meilės, įtampos ir aistros akimirkas, kontrastuojančias su jų kelionės į Maljorką ir buities sunkumų patirtimis. Spektaklyje-koncerte dvidešimt keturių F. Šopeno preliudų ciklą op.28 atliks pianistė Eglė Andrejevaitė, fragmentus iš Žorž Sand knygos „Žiema Maljorkoje“, F. Šopeno ir Ž. Sand amžininkų prisiminimus ir laiškus interpretuos aktorė Birutė Mar.

Ansamblis Musica Humana kvies šeimas į stebuklingą „Sidabrinio Ežerinio“ miuziklą

Gruodžio 16 d. 18 val. į kurhauzą ypatingai kviečiami jauniausieji klausytojai, kuriems muzikinę „Sidabrinio Ežerinio“ pasaką seks visas būrys muzikantų.

(Ne)atrasta muzikinė kelionė Palangos kurhauze, nuotrauka-2

Kompozitorė Vaida Striaupaitė-Beinarienė sukūrė miuziklą „Sidabrinis Ežerinis“ pagal Aldonos Liobytės stilizuotą pasaką. Šio kūrinio pagrindinė mintis dabar yra labai aktuali ir skatina susimąstyti – apie laiką, kurį mes skiriame savo artimiausiems žmonėms, apie vaiko ištvermę ir drąsą, apie kantrybę, užsibrėžtą tikslą ir atkaklumą jo siekiant. Kartu pasaka „Ežerinis“ kupina vandens pasaulio paslapčių, ryškių spalvų ir įdomių bei nuotaikingų personažų.

„Kažin kur, labai toli, gal net prie Siesarties ežero, gyveno berniukas, Ežeriniu pramintas. Mat kur buvęs, kur nebuvęs jis vis vandens laikėsi, tarytum kas jį būtų apžavėjęs. Mama vis baiminosi, kad vaiko į gelmę neįtrauktų Vandenė. Bet nei vėjai nupūtė, nei banga nuplukdė, nei Vandenė įtraukė, tik iškeliavo berniuko tėveliai svetur duonos pelnytis, Ežerinį palikę vieną prie ežero...“ O norėdami sužinoti, kaip sekėsi Ežeriniui ir kuo pasaka baigėsi, turėsite ateiti į koncertą visai šeimai!

Palangos kultūros ir jaunimo centro inf.
„Venecijos pirklio istorijos“ „Žiemos Maljorkoje“ Ansamblis Musica Humana „Sidabrinio Ežerinio“ miuziklas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938