Palangos trečiojo amžiaus universitetas švenčia dešimtmečio jubiliejų

Palangos trečiojo amžiaus universitetas švenčia dešimtmečio jubiliejų

Prieš dešimt metų Palangoje įsteigtas Trečiojo amžiaus universitetas (TAU) ne tik pateisino, bet ir gerokai pranoko lūkesčius – jau pirmaisiais mokslo metais kurorto senjorų susidomėjimas siūlomomis veiklomis buvo toks didelis, kad organizatoriams teko gerokai pasukti galvas, kur sutalpinti visus į paskaitas besirenkančius studentus. Susidomėjimas senjorams siūlomomis veiklomis neslopsta iki šiol, ir tai, pasak TAU  veiklą organizuojančios Palangos švietimo pagalbos tarnybos direktorės Vilmos Želvienės, tik patvirtina, kad prieš dešimtmetį priimtas sprendimas steigti TAU Palangoje buvo teisingas ir labai reikalingas.

Pranoko lūkesčius

Palangoje TAU įsteigtas 2012 metais. Tuomet į šios įstaigos veiklą įsitraukė 310 senjorų. „Kėlėme sau tikslą suburti bendruomenę ir pažiūrėti, koks Palangoje yra TAU poreikis. Tačiau kai vietoje planuotų maždaug 70 senjorų atėjo 200, susidūrėme su iššūkiu, kaip organizuoti veiklas, o svarbiausia – kur rengti paskaitas, kad visi norintieji sutilptų“, – pirmuosius TAU steigimo žingsnius prisiminė V. Želvienė.

Pašnekovė pripažino – didelis senjorų susidomėjimas TAU veikla ir džiugimo, ir truputį gąsdino. Siekiant paskirstyti studentų srautus, ketverius pirmuosius Palangos TAU veiklos metus dirbta fakultetais. „Tačiau pastebėjome, kad senjorai nelabai paisydavo, kurį fakultetą yra pasirinkę – eidavo į tas paskaitas, kurios juos domino. Tai labai apsunkino organizatorių darbą – buvo nenuspėjamas klausytojų skaičius, ir kartais visus norinčius dalyvauti paskaitoje būdavo sunku sutalpinti. Todėl nusprendėme rengti bendras paskaitas, kad senjorai pagal savo pomėgius norą bei lūkesčius patys atsirinktų, kas konkrečiai juos domina. Tos sprendimas pasiteisino“, – pasakojo Palangos švietimo pagalbos tarnybos direktorė.

Iššūkis – pandemija

Prieš pora metų pasaulį apėmusi pandemija – dar vienas iššūkis, su kuriuo, kaip ir visi, susidūrė Palangos TAU veiklos organizatoriai ir dalyviai. Baimintasi, kad senjorai nemokės jungtis į nuotolines paskaitas, tačiau ir šiuos sunkumus pavyko įveikti. „Parengėme metodinę medžiagą – filmuką, supažindinantį senjorus su veiksmais, kaip į savo kompiuterius instaliuoti zoom programą, kaip prie jos prisijungti. Žinoma, didelę pagalbą mūsų studentams suteikė senjorų artimieji, o tie, kurie neturėjo namiškių pagalbos, ateidavo į Švietimo pagalbos tarnybą, ir mes mielai jiems padėdavome“, – pasakojo V. Želvienė.

Deja, kai kuriems senjorams technologijų baimė buvo didesnė už norus, tad Palangos TAU studentų skaičius pandeminiu laikotarpiu laikinai sumažėjo – prieš pandemiją ir karantiną Palangos TAU veikloje  dalyvavo 543 senjorai, o pandemijos laikotarpiu dalyvavo 224 dalyviai, aktyviai į nuotolines paskaitas ir veiklas jungdavosi iki 150 senjorų. Tačiau pandeminei situacijai pagerėjus, TAU studentų skaičius vėl ženkliai išaugo.

Įdomios veiklos 

Kurorto senjorų susidomėjimas Tau siūlomomis veiklomis neslopsta – šiais metais, vos paskelbus apie TAU 10-mečoiu renginį, norą šioje įstaigoje gilinti savo žinias kasdien pareikšdavo apie 10 senjorų. 

Kas lemia tokį senjorų susidomėjimą TAU veiklomis? Pasak V. Želvienės, aktyvūs vyresnio amžiaus gyventojai nori veiklos, taip pat – susiburti, pabūti bendraminčių būryje. „Matyt, lemia ir noras atsinaujinti žinias – TAU lankantys senjorai nesijaučia atsilikę nuo šiandienos pokyčių, kurie – labai greiti. Neatsilikdami nuo pagrindinių aktualijų, žmonės jaučiasi esantys pilnaverčiai visuomenės dalyviai“, – sakė pašnekovė. 

O ir lektoriai parenkami tokie, kad senjorams paskaitos būtų įdomios. „Kiekvienas metais pasirenkame vedančių paskaitų ciklą (pvz. 2018 m. - Lietuvos Respublikos valstybės atkūrimo šimtmetis, 2019 m. – paskaitos skirtos etnografinių regionų metams. 2020 m. - supažindinama su UNESCO pasaulio paveldu Lietuvoje, 2021 m. - supažindinama su Nacionaline aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) ir  Europos kosmoso agentūra (EKA). Paskaitose kalbėta apie  mokslinių tyrimų misijas įvairiausiose Saulės sistemos vietose, kurias atlieka NASA ir EKA. Pristatėme lietuvių mokslininkus, dirbančius NASA, prisidėjusius prie Marsaeigio kūrimo, aptarėme kokia nauda Lietuvai tapti EKA nariais)“, – kalbėjo V. Želvienė.

Tenkinant kitus TAU dalyvių poreikius organizuojamos paskaitos sveikatos temomis, atsižvelgiama į aktualijas. Paskaitoms kviečiami savo srities žinovai, profesionalai, įdomūs lektoriai. Organizuojamos edukacinės išvykos po Lietuvą, į dramos teatrus, muziejus. Palaikomi ryšiai su kitais Trečiojo amžiaus universitetais: Palangos TAU senjorai dalyvaujama respublikiniuose šokių ir chorų festivaliuose, šiais metais pirmą kartą dalyvavo Spartakiadoje, kuri vyko Radviliškio rajone.

Papildomos veiklos

Visi Palangos TAU senjorai mokosi pagal bendrą programą – jiems skaitomos 3 paskaitos per mėnesį. Taip pat jie kviečiami dalyvauti ir papildomose veiklose, kurias kiekvienas pasirenka pagal savo pomėgius.

Į papildomus užsiėmimus Palangos TAU senjorus kviečia šokių kolektyvas „Jūrė“ (vadovė – Janina Serapinienė), moterų choras „Žara“ (vadovė – Nijolė Petrauskienė), Teatro grupė (vadovė – Rimtautė Radzevičienė). Norinčiųjų lauks sveikos gyvensenos ir judesio užsiėmimai, anglų kalbos užsiėmimai (1 grupės mokytoja - Doris Katzenstein, 2 grupės mokytoja – Jolanta Beitnaraitė), prancūzų kalbos užsiėmimai (mokytoja – Živilė Vaičiūnienė) bei vokiečių kalbos užsiėmimai (mokytoja - Asta Brazaitienė). Bus organizuojami ir meninės krypties užsiėmimai.

Kviečiami visi norintys

TAU – savarankiška, savanoriška visuomeninė organizacija, savo veikla užtikrinanti vyresniojo amžiaus žmonių geresnę socialinę integraciją į visuomenę, skatinanti jų efektyvų, produktyvų bei aktyvų gyvenimą, palaikanti jų darbingumą ir fizinį aktyvumą. Tai yra paskatinimas pagyvenusiems žmonėms, kurie jau baigę darbinę veiklą – jiems atveriama galimybė bendrauti, įgyti žinių, pasijusti reikalingiems, naudingiems, įdomiems ne tik sau, bet ir kitiems. Senjorams sudaromos sąlygos saviraiškai ir patirties sklaidai.

Į TAU priimami visi norintieji – nepriklausomai nuo išsilavinimo bei socialinės padėties. Lankydami užsiėmimus žmonės ne tik įgyja žinių, bet daug dėmesio skiriama bendravimui. TAU studentams nereikia laikyti egzaminų ar įskaitų. Mokslas šiuose universitetuose nemokamas.

Prisijungti – bet kada

Mokslo metai Palangos TAU trunka nuo spalio 1 d. iki balandžio 30 d. Tačiau į TAU studentų gretas kurorto senjorai gali įsilieti bet kada, net ir žiemą ar pavasarį – nebūtina laukti naujų mokslo metų. Norintieji tapti TAU studentais gali kreiptis el. paštu [email protected] arba tel. 8 620 96165 (Inga Vaitkienė). 

Daugiau informacijos apie Palangos trečiojo amžiaus universitetą galima rasti svetainėje: www.palangosspt.lt arba socialiniame tinkle Facebook, paskyra – Palangos trečiojo amžiaus universitetas. Palangos TAU kuratorę galima rasti adresu: Ganyklų g. 2, Palanga (šalia V. Jurgučio progimnazijos). 

Palangos trečiojo amžiaus universitetas švenčia dešimtmečio jubiliejų, nuotrauka-1 Palangos trečiojo amžiaus universitetas švenčia dešimtmečio jubiliejų, nuotrauka-2 Palangos trečiojo amžiaus universitetas švenčia dešimtmečio jubiliejų, nuotrauka-3 Palangos trečiojo amžiaus universitetas švenčia dešimtmečio jubiliejų, nuotrauka-4 Palangos trečiojo amžiaus universitetas švenčia dešimtmečio jubiliejų, nuotrauka-5 Palangos trečiojo amžiaus universitetas švenčia dešimtmečio jubiliejų, nuotrauka-6 Palangos trečiojo amžiaus universitetas švenčia dešimtmečio jubiliejų, nuotrauka-7 Palangos trečiojo amžiaus universitetas švenčia dešimtmečio jubiliejų, nuotrauka-8 Palangos trečiojo amžiaus universitetas švenčia dešimtmečio jubiliejų, nuotrauka-9 Palangos trečiojo amžiaus universitetas švenčia dešimtmečio jubiliejų, nuotrauka-10 Palangos trečiojo amžiaus universitetas švenčia dešimtmečio jubiliejų, nuotrauka-11
Palangos trečiojo amžiaus universitetas dešimtmečio jubiliejus TAU
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937