Betono patvarumas ir nauji atradimai tobulinimui

Betono patvarumas ir nauji atradimai tobulinimui

Betonas ir jo gaminiai žinomi jau nuo senų laikų, tačiau kas pasikeitė, kas patobulėjo? Betono produkcija yra labai stipri ir gana patvari medžiaga. Tačiau tai nereiškia, kad tokie inžineriniai objektai, kaip betoniniai tiltai, inžineriniai stulpai ir pan., gali egzistuoti amžinai. Šaltose žiemos žemėse betonas yra veikiamas vandens ir druskos, tačiau Vašingtono valstijos universiteto mokslininkai išsiaiškino, kaip tokiomis sąlygomis pagerinti betono patvarumą.

Betonas labai patvarus ir mėgiamas staybose, tačiau ar atsparus vandeniui?

Į betono poras prasiskverbęs vanduo plečiasi ir palaipsniui ardo betono paviršių, sušaldamas į ledą. Poros yra mažos, o laikui bėgant įtrūkimai gali išsivystyti į didesnes problemas. Betonas nemėgsta ir kelių druskos. Tačiau jei betonas gali išlikti sausas, dauguma jo ilgaamžiškumo problemų išnyksta, teigia mokslininkai. Jungtinėse Valstijose ši problema ypač opi. Tačiau daugelis betoninių elementų tarnaus ilgiau nei planuota anksčiau. Dėl to 8% tiltų turėjo rimtų konstrukcinių defektų. Na, o Amerika jau turi mitų apie betoninius greitkelius – važiuodamas tikrai neužmigsi. Betonas apsaugotas specialia danga – hidroizoliacija turi neleisti drėgmei prasiskverbti į betono konstrukciją. Tačiau laikui bėgant šias dangas galima nuplauti ir nuvalyti. Be to, atsižvelgiant į kelių infrastruktūros statybai naudojamą betono kiekį, tokių medžiagų naudojimas tampa dideliu aplinkosaugos rūpesčiu. Nors betonas visame pasaulyje tobulėja, paprastas betonas ir šiandien naudojamas ne tik daugiabučių statybai, bet ir betoniniams laiptams, tiltams.

Požiūris į betoną keičiasi, todėl dabar jis naudojamas ir kaip dekoratyvinė medžiaga

Tai ekonomiška, nes yra patvarių betoninių paviršių, skirtų išorės ir vidaus apdailai. Paruošus pagrindinę konstrukciją, tai kartu ir dekoratyvinė medžiaga, kuriai nereikia papildomų dangų, taupant pinigus ir laiką statybos ir eksploatacijos metu. Medžiagų, tokių kaip mozaikinis betonas, tradicijos siekia XVI a., kai Italijoje akmenukai buvo maišomi į molį, kad būtų paruoštos grindys, kurios vėliau buvo sumalamos į specialius mozaikos raštus. Technologija pradėjo atsirasti atsiradus pramoniniam betonui – vietoj molio naudojamas cemento mišinys. Mozaikinis betonas tarpukario Kauno architektūroje buvo labai paplitęs. Galima sakyti, kad tai dekoratyvinio betono pradžia. Šiuo metu apdailai naudojamas ir paprastas pilkas betonas. Išgautas paviršius gali būti lygus, spalvotas arba tekstūruotas. Betoninių gaminių paviršiui formuoti naudojami specialūs įdėklai, norint gauti specialų paviršių - galima suformuoti reljefinį paviršių, jei reikia betono apdailai, betono produkciją, bei statybinius betono mišinius rasite čia: kaunogelzbetonis.lt/.

Nepoliruotas betonas daugiausia naudojamas sienoms viešuosiuose pastatuose

Norint palengvinti betono konstrukcijos paviršiaus valymą, būtina iš anksto atlikti impregnavimą, nes betonas primena kempinę, kuri sugeria. Taip pat atidengtos betoninės sienos visuomeniniame interjere. Norint išgauti lygią ir nepriekaištingą apdailą ir išvengti įtrūkimų, porų ar kitų defektų, atsiradusių dėl klojinių nesandarumo ar prastos paviršiaus kokybės, reikalinga speciali technika. Projektuojant specialų betono mišinį svarbu pasirinkti užpildo dalelių dydį (grūdelių dydį), kad neliktų tuštumų, betonas galėtų tolygiai užpildyti visą formą ar formą ir pasiekti estetišką apdailą.

Taigi, betonas yra medžiaga, kurią Lietuvoje naudoja jau nuo senų laikų ir jos niekas nepakeis. Ši medžiaga ne tik ilgaamžė, bet ir moderni, gali būti pritaikyta šiuolaikinėms statyboms, dėl to betoną renkasi ir miestų statybose ir nuosavuose namuose.

Betonas Kauno Gelžbetonis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,92