Palangoje minimas Lietuvos ir JAV diplomatinių santykių 100-metis

Palangoje minimas Lietuvos ir JAV diplomatinių santykių 100-metis

Jūros tiltas šiandien pasidabino Lietuvos ir JAV vėliavomis – taip minimas šių dviejų šalių diplomatinių santykių 100-metis.

JAV ambasada pakvietė partnerius ir draugus visoje Lietuvoje liepos 28-ąją paminėti JAV ir Lietuvos diplomatinių santykių 100-metį bei švęsti šią svarbią datą su savo bendruomene.

Šia proga Antano Mončio namai-muziejus ketvirtadienį, liepos 28d., kviečia pasiklausyti JAV lietuvių kultūros, visuomenės veikėjų, meno ir literatūros atstovų pasisakymų.

Muziejaus nuolatinėje ekspozicijoje liepos 28 d. skambės informacinės agentūros “Amerikos balsas”: JAV lietuvių kultūros, visuomenės veikėjų, meno ir literatūros atstovų pasisakymai (juos kalbino Jurgis Blekaitis). Visi laidų dalyviai artimai bendravo su skulptoriumi A. Mončiu, dalis iš jų-lankydavosi Palangoje ir nemažai prisidėjo prie muziejaus įkūrimo.

Tuo pačiu tai A. Mončio muziejaus padėka "Amerikos balsui" už tai, kad šio radijo dėka praėjus daugiau kaip 10-čiai metų po 1944 m. A. Mončio pasitraukimo iš Lietuvos, A. Mončio šeima galėjo išgirsti, kad jis gyvas, kad gyvena Prancūzijoje, kad tapo skulptoriumi. "Amerikos balso" dėka vėl atgimė ryšiai su A. Mončio giminėmis, bičiuliais, gyvenusiai JAV, jie dvasiškai parėmė, finansiškai prisidėjo prie Antano Mončio namų-muziejaus įkūrimo Palangoje, o keletas jų - dar ir dabar padeda - viena iš jų - dailininkė Nijolė Vedegytė-Palubinskienė.

Muziejus tęs Lietuvos ir JAV diplomatinių santykių metinių minėjimus kasmet ir vis pateiks naujos ir įdomios informacijos apie  Lietuvos ir JAV bendrystę Antano Mončio namų-muziejaus isorioje ir su tuo susijusias asmenybes.

Informacinės agentūros „Amerikos balsas“ laidos, parengtos ir vestos išeivių rašytojo, žurnalisto JURGIO BLEKAIČIO, bus girdimos liepos 28 d. muziejuje:

  1. Interviu su dailininku A. Elskumi Bielsku (1962 08 07).
  2. Interviu su grafiku T. Valiumi. (1970 09 08).
  3. Interviu su architektu S. Kudoku. (1972 10 09).
  4. Interviu su rašytoju K. Ostrausku (1975, ruduo).
  5. Interviu su rašytoju A. Landsbergiu (1970 04 20).
  6. Interviu su literatūros kritiku R. Šilbajoriu(1970).
  7. Interviu su Santaros-Šviesos suvažiavimo dalyviais (svečiuose - J. Brodskis).
  8. Interviu su sociologu V. Kavoliumi. (1976 09).
  9. Interviu su poetu Nadu Rasteniu, išvertusiu į anglų kalbą K. Donelaičio poemą „Metai“ (1975 04 18).
  10. Interviu su „Aidų“ redaktorium, filosofu J. Girniumi.
  11. Interviu su Bruno Radausku (1976 06 11).
Palanga minėjimas Lietuva JAV diplomatiniai santykiai 100-metis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938