Lombardų veikla užsiimančių įmonių byla pasiekė teismą: valstybei galėjo būti nesumokėta beveik 1 mln. eurų mokesčių

Lombardų veikla užsiimančių įmonių byla pasiekė teismą: valstybei galėjo būti nesumokėta beveik 1 mln. eurų mokesčių

Klaipėdos apygardos prokuratūra baigė ir teismui perdavė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos tirtą didelės apimties, baudžiamąją bylą dėl lombardų veikla besiverčiančiose ir su jomis susijusiose įmonėse galimai vykdytų finansinių bei kitų nusikaltimų. Kaltinimai pareikšti 10-čiai fizinių asmenų bei 8-iems Lietuvoje veikiantiems juridiniams asmenims dėl apgaulingo įmonių apskaitos tvarkymo, neatvaizduojant buhalterinėje apskaitoje dalies daiktų pardavimų, pelno gavimo, darbuotojų darbo užmokesčio mokėjimo bei dėl siekimo išvengti mokesčių, teikiant neteisingus duomenis apie bendrovių pajamas, pelną ir turtą. Be to, trims įmonėms bei už jų veiklą atsakingiems asmenims buvo pareikšti kaltinimai ir dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo. Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys rodo, jog šešiose lombardų veikla užsiimančiose įmonėse atsakingi asmenys veikė organizuota grupe pagal parengtą nusikalstamų veikų planą, buvo pasiskirstę vaidmenimis bei užduotimis.

Šį ikiteisminį tyrimą atliko Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai. Tyrimą organizavo ir jį kontroliavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Tyrimas dėl galimai neteisėtos Klaipėdos apskrityje ir kituose Lietuvos miestuose esančiuose lombarduose vykdytos veiklos buvo pradėtas dar 2016 m. Policijos pareigūnai, kartu su FNTT, Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „ARAS“ bei kitų tarnybų pareigūnais 2017 m. spalio pabaigoje atliko kratas 83 vietose – automobiliuose, įmonėse, įtariamųjų namuose visoje Lietuvoje - Klaipėdoje, Gargžduose, Palangoje, Kretingoje, Šilutėje, Telšiuose, Plungėje, Kaune, Marijampolėje, Panevėžyje, Šiauliuose, Alytuje ir kituose miestuose. Iš viso šiuose proceso veiksmuose dalyvavo apie 150 teisėsaugos pareigūnų. Tyrimo metu apklausta daugiau nei 300 liudytojų. Net 248 tomų apimties baudžiamoji byla perduota nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui.

Šioje baudžiamojoje byloje bendra Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos ir Valstybinės mokesčių inspekcijos pareikštų civilinių ieškinių suma siekia beveik 1 mln. eurų.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 31 str., asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.

Lombardų veikla įmonių byla teismas valstybė 1 mln. mokesčiai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938