Pierreʼo Huygheʼo paroda „Atkūrimas“ Palangos gintaro muziejuje

Pierreʼo Huygheʼo paroda „Atkūrimas“ Palangos gintaro muziejuje

Palangos gintaro muziejuje atidaroma garsaus prancūzų menininko Pierreʼo Huygheʼo vieno kūrinio paroda „Atkūrimas“.

Birželio 10 d., penktadienį, 16 val. Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus (LNDM) 1963 m. buvusiame grafo F. Tiškevičiaus dvare įkurtame LNDM Palangos gintaro muziejuje atidaroma garsaus prancūzų menininko Pierreʼo Huygheʼo vieno kūrinio paroda „Atkūrimas“.

Muziejuje bus eksponuojama pasauliniu mastu pripažinto XX a. prancūzų menininko P. Huygheʼo vieno kūrinio paroda „Atkūrimas“. „Atkūrimas“ – tai 2014 m. sukurtas kūrinys – didelio formato vaizdo instaliacija, kurioje per makroskopines ir mikroskopines automatiškai valdomas judančias kameras užfiksuotas gintaro gabalėlis, kuriame tebėra prieš milijonus metų jame įstrigusių besiporuojančių, šiandien jau išnykusių vabzdžių inkliuzai. Vaizdai yra lėti, o priartinti kadrai atitolina žiūrovą nuo aiškaus mastelio supratimo. Šiuos kerinčius vaizdus akomponuoja kameros judesių skleidžiamų garsų įrašai. „Toks atidus menininko žvilgsnis į lietuviams gerai pažįstamą ir branginamą materiją atveria gintarą iš dar nematytų perspektyvų ir siūlo naujai atrasti šios sukietėjusios dervos savybes. Sugrįžtant prie pačių pasaulio ištakų, kūrinyje atgaivinama kadaise gyvenusių organizmų atmintis ir kvestionuojama mirties kaip visiško išnykimo samprata.“ – rašo ŠMC kuratorė Neringa Bumblienė.

Pierre‘as Huyghe‘o gimė 1962 m. Paryžiuje, o kūrybinį kelią pradėjo praėjusio šimtmečio 10-ojo dešimtmečio pradžioje. Žymaus prancūzų meninko kūriniai yra plataus spektro – objektai, filmai, fotografijos, piešiniai, muzika, išgalvoti personažai ir ištisos ekosistemos, iš esmės parodą ir jos ritualą Huyghe‘as laiko savarankišku objektu. Menininkas savo kūryboje kvestionuoja ribas, galimybes, santykį su žiūrovu ir santykį su menu apskritai. Pierre‘as Huyghe‘as per savo karjerą yra kūręs su įvairiais žinomais menininkais – Philippeʼu Parreno‘u, Douglas‘u Gordon‘u, Liam‘u Gillick‘u, Dominique‘u Gonzalez-Foerster‘u, Carsten‘u Höller‘u bei kitais. Savo karjeros pradžioje, 1995 m. Pierre‘as Huyghe‘as įkūrė „Išlaisvinto laiko asociacija“ (pranc. „L’Association des Temps Libérés“), kuri skirta plėtoti neproduktyvų laiką, apmąstyti laisvalaikį ir galimą visuomenės raidą be darbo. Vėliau menininkas perėjo prie meninių filmų kūrimo ir platesnio naujų technologijų kūryboje naudojimo.

Pierreʼo Huygheʼo paroda „Atkūrimas“ Palangos gintaro muziejuje, nuotrauka-1

Paroda veiks iki 2022 m. rugpjūčio 14 d.

Palangos gintaro muziejus prancūzų menininkas Pierre Huyghe vieno kūrinio paroda „Atkūrimas“
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936