Reinoldo Liaudansko paroda ,,Balandžiai – sparnuotos svajonės“

Reinoldo Liaudansko paroda ,,Balandžiai – sparnuotos svajonės“

Balandžio mėnesį bibliotekos skaitykloje ,,nutūpė“ balandžiai. Sakysit, neįmanoma? Bet faktas. Nepatikėtų nebent palangiškis, nepažįstantis ilgamečio balandžių augintojo ir Palangos balandininkų klubui vadovaujančio Reinoldo Liaudansko nuo 17 metų ,,susirgusio“ nepagydoma ,,balandžių“ liga ir šiam pomėgiui  ištikimo iki šiol. ,,O kaip gi kitaip?“, – sako kolekcininkas.

Su savo augintiniais dalyvavęs daugelyje parodų bei aplankęs daugelį šalių,  įkvėptas mokytojo V. Kuso ėmė kolekcionuoti įvairias balandžių skulptūrėles, o kiekviena jų turi savo istoriją. „Balandis – taikos ambasadorius ir sektinas pavyzdys mums, žmonėms, šie paukščiai poruojasi visam gyvenimui, kartu rūpinasi mažyliais, dalijasi lesalu, taikiai sugyvena. Žinovui kilmingas balandis – ne menkesnis turtas kaip ūkininkui arklys ar karvė“, – kilnodamas figūrėles, porina kolekcininkas.

Ekspozicijoje – įvairių pasaulio meistrų rankomis sukurtos bei fabrikuose ar manufaktūrose pagamintos, skirtingų dydžių ir medžiagų – porceliano, stiklo, gintaro, medžio, molio, metalo, nėrinių – balandžių skulptūrėlės ar jų motyvai skulptūrose. JAV, Prancūzija, Turkija, Norvegija, Didžioji Britanija, Švedija, Olandija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Prancūzija, Vokietija – toks platus balandžių skulptūrėlių arealas, sutelpąs į eksponuojamą rinkinį. R. Liaudanskas pasakoja sukaupęs daugiau nei 500 dekoratyvinių balandžių skulptūrėlių. Anot jo, kiekviena šalis skirtingai mato ir vaizduoja balandžius, ir kiekvienas meistras turi savo stilių. Tuo balandis jam ir įdomus, todėl, tikino, kolekcionuojąs ne tik skulptūrėles, bet ir  atvirukus, pašto ženklus, plakatus, monetas, medalius su balandžių atvaizdais.

Parodoje dar vienas svarbus eksponatas – ne skulptūrėlė, o 2019 metais parodos autoriui įteiktas rekordus fiksuojančios agentūros „Factum“ diplomas už gausiausią balandžių statulėlių rinkinį. Dar apie pusantro šimto skulptūrėlių eksponuojama viešbutyje „Baltic Inn“ Palangoje. Nepaslaptis, kad R. Liaudansko svajonė – įkurti balandžių muziejų. Apsilankiusių balandžių skulptūrėlių rinkinio apžiūrėtuvėse dėmesį patrauks ne viena: sunkiausia porcelianinė, sverianti 2,12 kilogramo, o gal didžiausia kolekcijoje – tautodailininko, Lietuvos meno kūrėjo Virgilijaus Vaičiūno medinė, rasit ir mažiausią – 4 cm aukščio alavinę, sveriančią vos 38 gramus; dar įdėmiau apsižvalgę nepraleiskit ir seniausio eksponato – 1895 metų gamybos balandžio iš JAV, kuris į Lietuvą atkeliavo kaip vienos šeimos relikvija.

Reinoldo Liaudansko paroda ,,Balandžiai – sparnuotos svajonės“, nuotrauka-1

Maloniai kviečiame į parodos ,,Balandžiai – sparnuotos svajonės“ atidarymą Palangos viešosios bibliotekos skaitykloje balandžio 14 d. (ketvirtadienį) 17.30 val.

Palangos miesto savivaldybės viešoji biblioteka bibliotekos skaitykla balandžiai Palangos balandininkų klubas Reinoldas Liaudanskas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938