Palangos sanatorinėje mokykloje – savaitė „Be patyčių“

Palangos sanatorinėje mokykloje – savaitė „Be patyčių“

Emocinės paramos tarnybos VŠĮ „Vaikų linija“ iniciatyva kovo mėnuo paskelbtas Sąmoningumo didinimo mėnesiu „BE PATYČIŲ“. Palangos sanatorinėje mokykloje tradicinės vertybės – pagarba, pakantumas, supratingumas, empatija, pagalba puoselėjamos nuolat. Mokytojai kiekvieną dieną kalba su vaikais apie žmonių skirtybes, skatina ugdytinių sąmoningumą inicijuodami socialinio-emocinio ugdymo žaidimus, kūrybines dirbtuves, ragindami skaityti įvairias istorijas, aptarti veikėjų poelgius, keisti istorijų siužetą ir kt.

2022 m. kovo 14–21 d. Palangos sanatorinėje mokykloje patyčių prevencijai skirtas ypatingas dėmesys. Kovo 14 d. priešmokyklinio amžiaus vaikai ir pradinių klasių mokiniai žaidė socialinio-emocinio ugdymo žaidimus „Sveikas atvykęs“, „Žinau, ką daryti“, „Gėlės susipyko, gėlės susitaikė“; inscenizavo ir analizavo situacijas, kurių metu mokėsi susidraugauti, puoselėti draugystę, atsiprašyti, susitaikyti su draugu po barnio. 5–8 kl. ir I–IV gimnazijos klasių mokiniai žaidė žaidimą „Siūlų kamuolys“, kurio metu tobulino aktyvaus klausymo gebėjimus, stiprino pasitikėjimą klasės draugais.

Kovo 15 d. priešmokyklinio amžiaus vaikai ir pradinių klasių mokiniai kūrė draugystės paukščius ir dovanojo juos savo klasės draugams. Veiklos metu vaikai atskleidė savo kūrybines galias, turėjo galimybę pasidžiaugti savo ir klasės draugų gebėjimais, patirti dalijimosi džiaugsmą. Tuo tarpu 5–8 kl. ir I–IV gimnazijos klasių mokiniai dalyvavo šiose patyčių prevencijos veiklose:

„Iliustruota istorija“ – iliustravo mokytojo perskaitytą istoriją, pristatė savo iliustracijas, atsakė į užduodamus klausimus;

„Kaip susirasti draugų?“ – trijų-keturių mokinių grupės atsakė į klausimus apie draugystę, tarpusavio bendravimą, konfliktų sprendimą, diskutavo, išsakė savo nuomonę;

„Kas gali padėti spręsti „realias“ ir „virtualias“ patyčias?“ – mokiniai apžiūrėjo klasės viduryje padėtą kuprinę. Kuprinė iš anksto paruošta, neva priklausanti vaikui, kuris mokėsi šioje mokykloje ir patyrė patyčias): netvarkinga, joje keli suplėšyti sąsiuviniai. Mokiniai diskutavo apie tai, kaip skriaudžiamas vaikas turėjo jaustis, kas jam galėjo padėti tokioje situacijoje;

„Autobiografinė poema“ – mokiniai ir mokytojas rašė autobiografinę poemą. Mokytojas pradėjo, mokiniai pratęsė, prisijungdami po vieną ir pristatydami šalia sėdintį bendramokslį, aptarė savo jausmus.

Kovo 16 d. mokykloje vyko apsikabinimų diena. Šią dieną vaikai patyrė daug teigiamų emocijų, dalijosi šypsenomis ir gera nuotaika.

Kovo 17 d. priešmokyklinio amžiaus vaikai ir pradinių klasių mokiniai žiūrėjo filmą „Akiniai“ (rež. B. Duchscherer) ir jį aptarė, išsakydami, kokios mintys, įspūdžiai kilo žiūrint filmą, apibrėždami, kas įsiminė, pasirodė svarbu. Tuo tarpu 5–8 kl. ir I–IV gimnazijos klasių mokiniai VŠĮ „Vaikų linijos“

„Youtube“ kanale žiūrėjo filmuką apie elektronines patyčias. Po filmuko peržiūros vyko filmuko aptarimas, diskusija apie elektroninių patyčių priežastis, pasekmes.

Kovo 18 d. mokiniai piešė piešinius tema „Draugystė augina sparnus“. Vaikų darbais džiaugėsi visa Palangos sanatorinės mokyklos bendruomenė: vaikai, jų tėvai (globėjai, rūpintojai), įstaigos darbuotojai ir svečiai.

Kovo 21 d. mokiniai minėjo Pasaulinę Dauno sindromo dieną. Šią dieną vaikai ir mokytojai mūvėjo skirtingas kojines. Taip išreiškė palaikymą ir toleranciją žmonėms, turintiems Dauno sindromą.

Apibendrinant svarbu pažymėti, kad socialinis-emocinis ugdymas – ilgas ir nuoseklus procesas, kurio metu vaikai mokosi efektyviai naudoti žinias, gebėjimus, įgūdžius bei vertybines nuostatas, reikalingas norint pažinti, valdyti emocijas; kurti bei palaikyti pozityvius tarpusavio santykius su įvairiais žmonėmis; priimti atsakingus sprendimus ir kt. Socialinis-emocinis ugdymas yra svarbus emocinei ir socialinei vaikų sveikatai. Na, o Palangos sanatorinei mokyklai ugdytinių sveikatos stiprinimas ir saugojimas – prioritetas.

Palangos sanatorinėje mokykloje – savaitė „Be patyčių“, nuotrauka-1 Palangos sanatorinėje mokykloje – savaitė „Be patyčių“, nuotrauka-2

Palangos sanatorinės mokyklos pradinių klasių mokytoja Erika Turauskienė,

bibliotekininkė Ingrida Rimšienė

Palangos sanatorinė mokykla VŠĮ „Vaikų linija“ BE PATYČIŲ
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938