Nuo karo bėgantiems ukrainiečiams svečių namus Palangoje atveriantis verslininkas: „Prisidėti turime kiekvienas“

Nuo karo bėgantiems ukrainiečiams svečių namus Palangoje atveriantis verslininkas: „Prisidėti turime kiekvienas“

Ukrainoje vykstantis karas ir nuo jo bėgančios ukrainiečių šeimos sujaudino daugybę žmonių įvairiose šalyse. Lietuviai aktyviai prisideda aukodami daiktus, pinigus bei išreikšdami palaikymą įvairiomis solidarumo akcijomis. Taip pat siūlomi būstai, kur laikinai galėtų prisiglausti į Lietuvą atvyksiantys ukrainiečiai. Pirmųjų šeimų iš Ukrainos šią savaitę jau laukia ir svečių namų Palangoje „Pušų kiemas“ savininkas Edvinas Podskočimas.

„Norisi prisidėti prie pagalbos ir vieni pirmųjų užsiregistravome organizacijoje „Stiprūs kartu“, kad galime priimti žmones Palangoje. Iki vasaros sezono dar nemažai laiko, tad dviem mėnesiams, iki gegužės 1 dienos, neatlygintinai svečių namuose apgyvendinsime nuo karo bėgančias šeimas. Mano žiniomis, šiomis dienomis turėtų atvykti pirmoji mama su vaiku, dar 9 žmonės yra Ukrainos-Lenkijos pasienyje, jų taip pat laukiame atvykstant“, - pasakojo E. Podskočimas.

Verslininkas teigė, kad svečių namuose komfortiškai galės apgyvendinti 30 žmonių, prireikus – ir dar keletą.

Atvykstantiesiems reikės ne tik stogo virš galvos, tačiau, ko gero, ir drabužių, maisto, avalynės, higienos priemonių ir kitų būtinų daiktų.

E. Podskočimas džiaugėsi, kad pažįstami ir nepažįstami žmonės, išgirdę apie planuojamus priimti žmones, ketina prisidėti prie atvyksiančiųjų gerovės, kai kurie net siūlėsi sumokėti už ukrainiečių apgyvendinimą.

„Mes tikrai nesiekiame pasipelnyti tokioje situacijoje ir tikrai už tai pinigų neimsime, bet lauksime norinčiųjų prisidėti prie šių žmonių aprūpinimo būtiniausiais daiktais. Galbūt jiems bus reikalinga finansinė pagalba, gal reikės psichologinės paramos, kuriai suteikti reikės specialistų“, - svarstė E. Podskočimas.

Nors apgyvendinimo ir paslaugų sektoriui pastarieji pora metų tikrai nebuvo lengvi dėl koronaviruso pandemijos, verslininkas tikina šioje situacijoje pinigų neskaičiuojantis.

„Žmogiškumas yra svarbiausia. Turiu dar ir kitą verslą, iš kurio gyvenu, o Palangoje turimi svečių namai gali pasitarnauti žmonėms, kuriuos ištiko didžiulė nelaimė. Palangoje dabar apskritai ne sezonas, yra begalė tuščių vietų ir verslininkai galėtų priimti labai daug žmonių. Keista, kad tokių iniciatyvų kol kas nesigirdi. Man atrodo, kad mūsų pajūris yra ideali vieta prisiglausti – Palangoje, Šventojoje vasarą poilsiauja daugybė žmonių ir visi telpa. Kodėl neišnaudojus tų vietų dabar, kai patalpos yra tuščios?“ – svarstė verslininkas.

Vos antrus metus apgyvendinimo verslu užsiimantis E. Podskočimas tikisi, kad prie iniciatyvos padėti ukrainiečiams prisijungs ir daugiau kurorto verslininkų, kuriems priklauso maitinimo įstaigos, pramogų vietos. Tokiu atveju galbūt bus galima šeimoms pasiūlyti ne tik būstą, bet ir įvairių veiklų, juos užimti, padėti gyventi neužsidarius tarp keturių sienų.

„Labiausiai norėtųsi, kad bent po truputį prisidėtų visi, kurie gali kažkuo padėti, nes bėgantiems nuo karo svetimoje šalyje tikrai nebus lengva“, - kalbėjo verslininkas.

Norint prisidėti prie paramos į „Pušų kiemą“ atvyksiantiems ukrainiečiams, susisiekti su E. Podskočimu galima telefonu 8 630 80080.

Ukraina karo pabėgėliai svečių namai Palanga „Pušų kiemas“ savininkas Edvinas Podskočimas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937