VRM pavaldžios reabilitacijos įstaigos „Pušynas“ ir „Dainava“ bus integruotos į sveikatos apsaugos sistemą

VRM pavaldžios reabilitacijos įstaigos „Pušynas“ ir „Dainava“ bus integruotos į sveikatos apsaugos sistemą

Vidaus reikalų ministerija (VRM) su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) aptarė galimybes į reformuojamą sveikatos priežiūros įstaigų tinklą integruoti VRM šiuo metu pavaldžias reabilitacijos įstaigas – VšĮ VRM Poilsio ir reabilitacijos centrą „Pušynas“ ir VšĮ Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centrą „Dainava“, siekiant išsaugoti Lietuvos gyventojams teikiamas medicininės reabilitacijos paslaugas.

Pasak vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, nuo pat VRM įstaigų funkcijų peržiūros pradžios ministerijos siekis buvo pavaldžias reabilitacijos įstaigas perduoti sveikatos apsaugos sistemai, išsaugant šių įstaigų potencialą, teikiant medicinines reabilitacijos paslaugas Lietuvos gyventojams.

„Vidaus reikalų ministerija yra atsakinga už viešąjį saugumą, o ne sveikatinimo paslaugų teikimą, todėl medicininės reabilitacijos paslaugų perdavimas sveikatos apsaugos sistemai yra nuoseklus ir logiškas žingsnis. Vidaus reikalų ministerija nebevykdys šių jai nebūdingų funkcijų, o „Pušynas“ ir „Dainava“ galės toliau teikti medicininės reabilitacijos paslaugas“, – teigia vidaus reikalų ministrė.

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio teigimu, SAM, įvertinusi medicininės reabilitacijos poreikį Lietuvos gyventojams, priėmė sprendimą tęsti VšĮ VRM Poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ medicininės reabilitacijos ir VšĮ Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centro „Dainava“ paslaugų teikimą.  Planuojama, kad vykdant reformą, šios reabilitacijos įstaigos bus integruotos į Klaipėdos ir Kauno sveikatos priežiūros įstaigų tinklą. Įstaigų pertvarkai numatytas vienerių metų pereinamasis laikotarpis.

„Šiandien įgyvendinamos sveikatos priežiūros įstaigų reformos kontekste siekiame, kad visi Lietuvos gyventojai gautų kuo platesnį medicininės reabilitacijos paslaugų spektrą. Tikime, kad planuojami šiandienos pokyčiai sustiprins ir išplės Klaipėdos ir Kauno sveikatos priežiūros įstaigų tinklą“, – sako sveikatos apsaugos ministras.

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (toliau – LSMU) išreiškė norą perimti VšĮ Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centrą „Dainava“, kuris galėtų būti panaudota mokslinei veiklai ir tolimesniam reabilitacijos ir sanatorinio kurortinio gydymo paslaugų teikimui. Tai galima padaryti SAM ir LSMU dalininkų teises vykdančiose įstaigose. Efektyviausiai tai būtų galima padaryti VšĮ Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centrą „Dainava“ integruojant į vienos iš Kauno asmens sveikatos priežiūros įstaigų, kurios dalininkais yra SAM ir LSMU, valdymo struktūrą. 

Pasak vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės, atsisakius nebūdingų funkcijų, VRM prioritetu išlieka aukščiausios kokybės reabilitacijos paslaugų pareigūnams užtikrinimas. VRM planuoja didinti finansavimą pareigūnų reabilitacijos paslaugoms ir siekti, jog jų kasmet gautų bent 10 proc. pareigūnų. Kartu su pareigūnų bendruomene bei profesinių sąjungų atstovais per šiuos metus bus parengtas profesinių ligų prevencijos ir reabilitacijos paslaugų teikimo modelis.

Įgyvendinant Vyriausybės programą, Vidaus reikalų ministerija peržiūrėjo pavaldžių įstaigų vykdomą veiklą bei funkcijas ir priėmė sprendimą atsisakyti penkių ministerijai nebūdingas funkcijas vykdančių įstaigų. VšĮ Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centras „Dainava“ ir VšĮ VRM Poilsio ir reabilitacijos centras „Pušynas“ bus perduotos SAM valdymo sričiai, VšĮ Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmai – likviduoti, o jų turtas perduotas Turto bankui. Ministerija taip pat atsisako savininko teisių ir į nemokiu pripažintą VšĮ Bendrystės ir socialinių inovacijų centrą bei BĮ koncertinę įstaigą VRM Reprezentacinį pučiamųjų orkestrą.

VRM inf.
Vidaus reikalų ministerija VRM Sveikatos apsaugos ministerija SAM Poilsio ir reabilitacijos centras „Pušynas“ vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936