Kelių policija: vairuotojai, pasirūpinkite savo transporto priemonių technine būkle

Kelių policija: vairuotojai, pasirūpinkite savo transporto priemonių technine būkle

Atkeliavę rudeniški orai, keičia važiavimo sąlygas. Anksčiau ne tik temsta, rytais, dažnai ir vakare, naktimis, susidaro rūkas, dažnai lyja. Prasidėjus, kad ir nestiprioms šalnoms ant kelių, viadukų gali būti slidu. Ruošiantis į kelionę, reikėtų iš anksto susipažinti su orų prognoze visam kelionės laikotarpiui, pasidomėti, kokia ji numatoma atskiruose šalies regionuose ir atitinkamai planuoti savo išvyką.

Atsižvelgdama į tai, Lietuvos kelių policijos tarnyba primena pagrindinius aspektus vairuotojams, vildamasi, kad mūsų kelionės būtų saugios.

  • Nuo lapkričio 10 d. iki kovo 31 d. draudžiama eksploatuoti motorines transporto priemones, išskyrus mopedus, motociklus, triračius, visų rūšių keturračius, ir priekabas su vasarinėmis padangomis. Netinkamos būklės padangos gali kelti grėsmę eismo saugumui ir būti viena iš eismo įvykio priežasčių, lemti jo padarinius.
  • Minėtu laikotarpiu (lapkričio 10–kovo 31 d.) lengvųjų automobilių (M1 klasė) padangų protektoriaus rašto gylis turi būti ne mažesnis kaip 3 milimetrai. Atkreipiame dėmesį, kad naudojant padangas, kurios neskirtos važiuoti žiemą arba kurių padangų protektoriaus rašto gylis neatitinka reikalavimų, panaikinamas privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimas.
  • Mopedus, motociklus, triračius, visų rūšių keturračius eksploatuoti su vasarinėmis padangomis draudžiama gruodžio–vasario mėnesiais, taip pat kovo–lapkričio mėnesiais, jeigu bent dalis važiuojamosios dalies, kuria važiuojama, yra apsnigta ar apledėjusi.
  • Su dygliuotomis padangomis galima važinėti nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 10 d. Naudojant tokias padangas, ant automobilio galo turi būti priklijuotas nustatytas skiriamasis ženklas – baltas lygiakraštis trikampis su raudonu apvadu ir padangos dyglio simboliu viduryje.
  • Taip pat primename apie maksimalaus leistino važiavimo greičio ribojimus: nuo lapkričio 1 d. iki kovo 31 d. lengvaisiais automobiliais, krovininiais automobiliais, kurių didžiausioji leidžiamoji masė ne didesnė kaip 3,5 t, motociklais ir triračiais automagistralėse ir greitkeliuose leidžiama važiuoti ne didesniu kaip 110 km/val. greičiu.
  • Atsižvelgę į eismo ir važiavimo sąlygas, važiuokite tik saugiu greičiu, ypač atidūs būkite tamsiuoju paros metu, esant blogam matomumui prieš pėsčiųjų perėjas, keliuose, kurie neapšviesti, važiuodami per tiltus, viadukus, miškingas vietoves lyjant (sningant, esant plikledžiui).
  • Prieš kelionę pasitikrinkite, ar tinkamai veikia vairavimo sistema, stabdžiai, žibintų šviesos, stiklo valytuvai, ar yra jų plovimo skysčio ir pan. Primename, kad rūko žibintus leidžiama naudoti tik esant blogam matomumui, o priekinius – ir sugedus priekiniam kairiajam artimųjų šviesų žibintui.
  • Turėkite savo transporto priemonėje sustojimo ženklą, gesintuvą (-us), pirmosios pagalbos rinkinį (-ius), taip pat ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais, jos prireiks (užsivilksite) sustojus tamsiuoju paros metu neapšviestame kelyje.
  • Prie vairo sėskite tik blaivūs, nevairuokite, jeigu esate pavargęs (-usi).

Policija atkreipia transporto priemonių vairuotojų dėmesį, kad pasirinktas saugus važiavimo greitis, dėmesys bendram transporto priemonės paruošimui saugiai dalyvauti eisme, t. y. tinkamai veikiantys stabdžiai, stiklo valytuvai, sureguliuotos žibintų šviesos, tinkamos padangos prisideda prie visų saugumo kelyje.

Lietuvos kelių policijos tarnyba akcentuoja tai, kad eismo dalyvių sąmoningumo ir savisaugos stoka vis dar išlieka labai aktuali problema. Raginame visus eismo dalyvius rūpintis savo ir kitų saugumu kelyje, atkreipti dėmesį į eismo sąlygas, paros metą, matomumą, kelio ženklus ir eisme dalyvauti atsargiai bei atidžiai.

Kelių policija vairuotojai transporto priemonės techninė būklė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938