„Sielų“ festivalio organizatorius Remigijus Jucevičius: nieko nėra prasmingesnio, nei muzikoje suskambantys žodžiai, kurie teikia gyvenimą

„Muzika kyla būtent iš sielos gelmių“, – sako festivalio organizatorius Remigijus Jucevičius.
„Muzika kyla būtent iš sielos gelmių“, – sako festivalio organizatorius Remigijus Jucevičius.

Bažnytinė muzika – anaiptol ne vien tik vargonai ir chorai. „Šiuolaikinė krikščioniška muzika Lietuvoje „apima“ visus žanrus – nuo dainuojamosios poezijos iki sunkiausio roko“, – tvirtina šiuolaikinės krikščioniškos muzikos festivalio „Sielos“ organizatorius Remigijus Jucevičius, kviesdamas palangiškius bei kurorto svečius tuo įsitikinti patiems. Pati geriausia proga tam – paskutinį spalio šeštadienį, spalio 30 d., Palangoje vyksiantis jubiliejinis, 20-asis, festivalis. 

– „Sieloms“ jau dvidešimt metų. Kaip gi gimė šis krikščioniškos muzikos festivalis? 

– Pirmąjį festivalį 2002 m. Plungėje suorganizavo plungiškis, tikintis žmogus, dabartinis Seimo narys Giedrius Surplys, kartu su Plungės kultūros namais. Žinodamas, kad aš nuo 1998 m. vadovauju „Gerosios Naujienos centrui“, užsiimančiam krikščioniškos muzikos leidyba, pakvietė mane į komisiją, renkančią geriausią dainą, grupę. Ir man tas festivalis paliko labai gilų įspūdį. Tame pamačiau didžiulę prasmę – suburti Dievo žmones, krikščionis muzikantus, kad jie pasidalintų savo kūrybos vaisiais. Geriausiais pirmojo festivalio atlikėjais buvo pripažinta grupė „Atika“ iš Klaipėdos. 

Praeina metai. Skambinu Giedriui. Klausiu, ką darom su festivaliu, kur vyks šiais metais. O jis sako: „Išvažiuoju į Angliją studijuoti politikos mokslų. Jeigu tu nori, daryk.“ Aš ir ėmiausi. Tąkart man kilo mintis rengti Vilniuje. Nuo to ir gimė graži idėja kasmet festivalį nusivežti vis į kitą miestą. Taigi, „Sielos“ – keliaujantis renginys, kuris neužsiliko jokiame viename mieste.   

– O kodėl – „Sielos“? 

– Pavadinimas atėjo Giedriui. Juk siela amžina, sukurta amžinybei. Ir būtent iš sielos gelmių kyla ir muzika. Lygiai taip pat muzika paliečia sielą. Apskritai menas kalba sielai. Aš manau, kad mūsų sielos Dievo akyse ir yra brangiausios. 

– Jubiliejiniam festivaliui pasirinkote būtent Palangą. Kodėl?

– Jau prieš porą metų svajojau šį, dvidešimtąjį, festivalį organizuoti pajūryje. Čia – gintaras, Lietuvos auksas. Tai – miestas, į kurį suplūsta visa Lietuva, ir apskritai labai gražus mūsų šalies kampelis. Todėl labai džiaugiamės, kad Palangos miesto savivaldybė mus priėmė šiltai, dovanoja šiam įvykiui koncertų salę. Negalėjau nė numanyti, kad jubiliejiniam renginiui Viešpats paruoš tokią salę. Pačią gražiausią Lietuvoje! 

– Dažniausiai įvairūs festivaliai organizuojami vasarą. „Sieloms“ pasirinktas ruduo, ir net – ne ankstyvas... 

– Iš tiesų įprastai festivalis vyksta netgi dar vėliau – antrąjį lapkričio savaitgalį. Tačiau šiemet, atsižvelgdami į pandemiją, pasirinkome ankstesnę datą. Kodėl būtent toks metas? Vasarą apskritai visko labai daug, žmonės išvažiuoja pailsėti. O rudenį visi sugrįžta į savo darbo vietas, viskas nurimsta. Rugsėjį studentai išvyksta į mokslus, pati studijų pradžia, jie neturi laiko repeticijoms. Paskui prasideda Kalėdų metas. Taigi, šis laikas – tikrai geriausias laikas „Sieloms”!

– Kodėl Jums pačiam tokia svarbi krikščioniška muzika ir šis festivalis?  

– Grojantys krikščionišką muziką žmonės neturi kur pasirodyti, išeiti į televiziją. Gerai, kad dabar jau yra radijas „XFM“, kuriame skamba šiuolaikinė krikščioniška muzika. Beje, čia muzika transliuojama 7 dienas per savaitę, 24 valandas per parą. Taip pat yra „Marijos radijas“, kuriame irgi jau sugrojama viena kita giesmė. Bet anksčiau, dar prieš 20 metų, krikščioniška muzika absoliučiai niekur viešai neskambėdavo. O ji Lietuvoje „apima“ visus žanrus – nuo dainuojamosios poezijos iki sunkiausio roko, kokį atlieka Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto dekanas Benas Ulevičius. Į „Sielas“ suvažiuoja skirtingi įvairiausių muzikinių žanrų kolektyvai. Tai – didžiulė šiuolaikinės muzikos šventė. Ir tam, kuris tokios  kūrybos negirdėjo, yra puiki galimybė pakeisti požiūrį į krikščionišką muziką, į giesmes, kad tai – anaiptol ne vien vargonai. Šių metų renginį vainikuos elektroninės šokių muzikos grupė „LZ7“ iš Jungtinės Karalystės.

– Atskleiskite pagrindinį festivalio tikslą. 

– Esminė festivalio idėja – kartą metuose suburti visus muzikuojančius krikščionis iš skirtingų konfesijų, leisti Dievo žmonėms atvežti savo kūrybos vaisius ir jais pasidalinti su miestelėnais.  Padrąsinti tikintį jaunimą nesigėdyti savo vertybių ir uždegti meile Dievui kitus jaunus žmones. Siekiame, kad „Sielos“ taptų atsvara narkotikų ir agresijos kultūrai, skatiname dainuoti ir kalbėti apie kitokį gyvenimą..

– Kodėl festivalyje ypač daug dėmesio skiriama jauniems žmonėms?

– Jaunimas dažniausiai skiria muzikavimui daugiau, kol yra nevedę. Bažnyčių šlovinimo tarnavimuose – labai daug jaunuolių. Taip jau yra, kad po to žmonės sukuria šeimas, gimsta vaikučiai – nebelieka laiko groti, intensyviai repetuoti. Tad ir suteikiame terpę jaunimui save įprasminti. 

Tačiau yra ir tie ištikimieji veteranais, daug metų grojantys ir nenustojantys. Pavyzdžiui, vienas geriausių šalyje džiazo gitaristų Artūras Chalikovas, įkūręs ir Gitaros mokyklą Gloria. Jis jau seniai pragyvena iš savo talento. Artūras Vilniuje subūrė tarptautinį kolektyvą, kuriame yra atlikėjų ir iš Afrikos, ir iš Singapūro. Šią kompaniją  ir išvysime šiame jubiliejiniame festivalyje. 

Kiti mūsų veteranai – muzikantas, giesmių autorius, aktorius Arnoldas Jalianiauskas, ryškiausia Žemaitijos šlovintoja, krikščioniškos muzikos kūrėja kretingiškė Angelė Joknytė. Ne kartą „Sielose“ koncertavo ir šį kartą scenoje vėl pasirodys ir palangiškė Audronė Juozauskaitė.  

– „Sielų“ festivalis pandemijos kontekste – iššūkis organizatoriams ar šio laikmečio žmogui itin reikalingas renginys? 

– Ir tai, ir tai. Žinoma, kad turime didelį iššūkį, privalėsime užtikrinti saugumą. Tačiau tai yra muzika, kuri neša tikėjimą, kuri skleidžia viltį, kuri  teikia paguodą, drąsina, įkvėpia nenuleisti rankų, pasitikėti Dievu. Be Jo žinios nė plaukas nenukrenta, be Viešpaties valios niekas nevyksta. Tai muzika, kuri telkia vieningai maldai ir skatina pasitikėti Kūrėju. Kaip bebūtų sunku ir neramu, Dievas suteikia ramybę, paguodžia mūsų širdis. 

Šiuo laiku tai tikrai muzika, nešanti viltį, sklindanti iš širdies į širdį, kuria dalijasi žmonės, turintys patirtį, gimusią tikėjimo kelionėje. Kiekviena giesmė sustiprina žmogaus dvasią, pakylėja žmogų virš kasdienybės rūpesčių.  Mano giliu įsitikinimu, nėra nieko prasmingesnio nei muzikoje suskambantys žodžiai, nešantys gyvenimą. 

Pirmasis ir dvidešimtasis festivaliai – Žemaitijoje 

•Palangoje šiuolaikinės krikščioniškos muzikos festivalis „Sielos“ vyks spalio 30 d. 16 val. 

•Koncertai  rengiami trijose miesto erdvėse: Palangos koncertų salėje, muzikos klube „Ramybė“ ir Palangos Švenčiausios Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. 

•Pagrindinis 20-ojo festivalio rėmėjas – Palangos miesto savivaldybė. 

•Šių metų festivalio globėjas – vyskupas Algirdas Jurevičius. 

•Pirmasis šiuolaikinės krikščioniškos muzikos festivalis „Sielos“ įvyko Plungėje 2002 m. lapkritį. 

•Nuo 2003 m. kasmet vis kitame šalies mieste festivalį organizuoja VšĮ „Gerosios Naujienos centras“.

•Kasmet festivalyje pasirodo apie 30-40 atlikėjų ir grupių, pristatančių skirtingų žanrų kūrinius. 

•Festivalis stiprina ekumeninį katalikų, ortodoksų, protestantų ir kitų krikščioniškų konfesijų bendravimą. 

•Festivalio radijas – XFM, pasiekiamas internetu ir FM radijo bangomis septyniuose šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose, Biržuose ir Kėdainiuose. Palangiškiams  girdimas Klaipėdos dažniu – 91.4 MHz.

•Festivalio organizavimo išlaidas dengiamos žmonių geros valios aukomis. Paremti festivalį galima  trumpuoju numeriu 1419. Skambučio kaina – 2 eurai. Arba pervedant auką į sąskaitą: gavėjas – VšĮ „Gerosios Naujienos centras“, įm.k. – 124543710, paskirtis – Festivaliui SIELOS 2021, a. s. – LT417300010093919956, AB „Swedbank“, banko kodas – 73000.

„Sielų“ festivalio organizatorius Remigijus Jucevičius: nieko nėra prasmingesnio, nei muzikoje suskambantys žodžiai, kurie teikia gyv..., nuotrauka-1 „Sielų“ festivalio organizatorius Remigijus Jucevičius: nieko nėra prasmingesnio, nei muzikoje suskambantys žodžiai, kurie teikia gyv..., nuotrauka-2 „Sielų“ festivalio organizatorius Remigijus Jucevičius: nieko nėra prasmingesnio, nei muzikoje suskambantys žodžiai, kurie teikia gyv..., nuotrauka-3 „Sielų“ festivalio organizatorius Remigijus Jucevičius: nieko nėra prasmingesnio, nei muzikoje suskambantys žodžiai, kurie teikia gyv..., nuotrauka-4 „Sielų“ festivalio organizatorius Remigijus Jucevičius: nieko nėra prasmingesnio, nei muzikoje suskambantys žodžiai, kurie teikia gyv..., nuotrauka-5 „Sielų“ festivalio organizatorius Remigijus Jucevičius: nieko nėra prasmingesnio, nei muzikoje suskambantys žodžiai, kurie teikia gyv..., nuotrauka-6 „Sielų“ festivalio organizatorius Remigijus Jucevičius: nieko nėra prasmingesnio, nei muzikoje suskambantys žodžiai, kurie teikia gyv..., nuotrauka-7 „Sielų“ festivalio organizatorius Remigijus Jucevičius: nieko nėra prasmingesnio, nei muzikoje suskambantys žodžiai, kurie teikia gyv..., nuotrauka-8

Ligita Sinušienė,

krikščioniškos muzikos festivalis „Sielos“ festivalio organizatorius Remigijus Jucevičius
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936