Šventoji vasarą sulauks dar švaresnio vandens

Šventoji vasarą sulauks dar švaresnio vandens

Praėjusį mėnesį Šventojoje UAB "Palangos vandenys" pradėjo šios seniūnijos gyventojams svarbų investicinį projektą – čia esančioje vandenvietėje įrengiama nufluorinimo sistema.

Nuo fluoro vandenį valančius filtrus montuojanti specializuota Vilniaus bendrovė "Arionex" beveik 400 tūkst. eurų kainuosiančius darbus turi baigti iki vasaros sezono – kitų metų gegužę.

Šventajai – vanduo iš Palangos

Nuo fluoro išvalius iš Šventosios vandenvietės išgaunamą vandenį pagerės vasarą šioje seniūnijoje tiekimo vandens kokybė.

Iki šiol ne sezono metu Šventajai nuo fluoro išvalytas vanduo yra tiekimas iš Palangos vandenvietės.  Paklotų vamzdynų skersmuo į Šventąją leidžia paduoti tik iki 45 kubinių metrų vandens per valandą.

Ne sezono metu šio kiekio pakanka, tačiau vasarą, kai seniūnijoje smarkiai išauga vandens poreikis, vien tik iš Palangos tiekiamo vandens nebeužtenka.  Todėl siekiant patenkinti sezono metu išaugusį geriamojo vandens poreikį Šventojoje, tenka pajungti šios vandenvietės nuo fluoro nevalytą vandenį.

Jį sumaišius su Palangos nufluorintu vandeniu Šventajai tiekiamas vanduo atitinka visoms higienos normoms.

Pasirinko nufluorinimo sistemą

Šitaip maišant vandenį ateityje jo tinkamą kokybę išlaikyti gali būti vis sunkiau, nes paskutiniais metais nuo birželio iki rugsėjo geriamojo vandens poreikis Šventojoje didėja sparčiau, nei centrinėje Palangoje.

Pavyzdžiui, užpraėjusių metų vasarą Šventajai buvo paduota 131,3 tūkst. kubų vandens, o šiemet – jau 162,5 tūkst. kubų. Lyginant su praėjusiais metais, vandens poreikis sezono metu Šventojoje išaugo 14 proc., kai Palangoje jis didėjo mažiau – 8 proc.

Vasarą vis labiau didinant Šventosios vandenvietės vandens kiekį įmonei į seniūniją tenka paduoti dar labiau nufluorinamą vandenį, o tai didina geriamojo vandens gamybos sąnaudas.

Pasak bendrovės "Palangos vandenys" direktoriaus Virgilijaus Beržanskio, kylančią problemą buvo galima spręsti keičiant iš Palangos į Šventąją paklotą vamzdyną.  Tam būtų reikėję kelių kilometrų ruože pakloti didesnio diametro vamzdžius, kad vasarą į Šventąją būtų galima paduoti reikiamą kiekį vandens.

Tačiau toks būdas būtų buvęs gerokai brangesnis.  Be to, tokiu atveju Šventosios vandenvietė būtų iš viso nebenaudojama, tapusi nereikalinga ir ją tektų užkonservuoti.

Tuomet buvo nuspręsta Šventosios vandenvietėje įrengti nufluorinimo filtrų sistemą, kuri nuo fluoro galės išvalyti apie 1800 kubinių metrų vandens per parą.

Įmonė remontuos rezervuarus

Bendrovė "Palangos vandenys" ruošiasi dar vienam svarbiam darbui –  dviejų seniausiai statytų Palangos vandenvietės rezervuarų remontui.

Iš gręžinių pakeliamas ir išvalytas vanduo yra kaupiamas specialiuose rezervuaruose.  Jie yra būtini, nes vandens valymo filtrų pajėgumas siekia iki 400 m3 per valandą.  Jei iš gręžinių pakeltas ir išvalytas geriamas vanduo būtų paduodamas tiesiai į vandentiekį, piko metu jo mieste gali pritrūkti, nes momentinis vandens poreikis būna gerokai didesnis.

Todėl valomas vanduo yra kaupiamas dideliuose rezervuaruose, iš kurio į vandentiekio tinklus jis paduodamas pagal esamą poreikį.

Bendrovė "Palangos vandenys" naudoja tris rezervuarus:  10, 2 ir 3 tūkst. kubinių metrų talpos.  Pastarieji du rezervuarai yra patys seniausi, statyti prieš 40 metų.  Būtent juos ir būtina remontuoti, nes jau trūkinėja jų vidaus betoninis paviršius ir kyla grėsmė šių dviejų rezervuarų sandarumui ir konstrukciniam stabilumui.

Iki šių metų pabaigos įmonė ketina paskelbti konkursą remonto darbams: rezervuarų įtrūkimų užtaisymui, jų vidaus padengimui nauja hidroizoliacine medžiaga.  Skaičiuojama, kad šie darbai gali kainuoti apie 300 tūkst. eurų ir turėtų trukti iki vasaros sezono.

Šventoji UAB "Palangos vandenys" vanduo investicinis projektas vandenvietė nufluorinimo sistema
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938