Gali kilti rimtos pasekmes sveikatai po skiepijimo Vaxzevria arba COVID-19 Vaccine Janssen

Gali kilti rimtos pasekmes sveikatai po skiepijimo Vaxzevria arba COVID-19 Vaccine Janssen

Europos vaistų agentūros Farmakologinio budrumo ir rizikos vertinimo komitetas (toliau – PRAC) įvertino imuninės trombocitopenijos (ITP) atvejus, apie kuriuos buvo pranešta po skiepijimo vakcinomis Vaxzevria COVID-19 Vaccine Janssen, praneša Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT). 

ITP yra būklė, kai imuninė sistema klaidingai atakuoja kraujo ląsteles, vadinamas trombocitais, reikalingas normaliam kraujo krešėjimui. Labai mažas trombocitų skaičius gali būti susijęs su kraujavimu ir sukelti rimtas pasekmes sveikatai.

PRAC įvertino visus turimus duomenis ir rekomendavo atnaujinti abiejų vakcinų informacinius dokumentus, įtraukiant ITP kaip nepageidaujamą reakciją, kurios dažnis nežinomas.

Be to, buvo sutarta įtraukti ir įspėjimą dėl labai retų pranešimų apie ITP atvejus, paprastai pasireiškusius per pirmąsias keturias savaites po skiepijimo COVID-19 Vaccine Janssen arba Vaxzevria.

Jeigu asmuo yra sirgęs ITP, prieš skiepijimą reikia apsvarstyti mažo trombocitų skaičiaus išsivystymo riziką ir po skiepijimo rekomenduojama stebėti trombocitų kiekį.

PRAC ir toliau stebės šią riziką, o prireikus imsis tolimesnių veiksmų.

Daugiau informacijos žr. čia.

VVKT inf. 

Exchange Rates
USD 0,933