Kelis dešimtmečius gyvavusį „Sportas visiems“ festivalį Palangoje keičia #BeActive festivalis

FOTO: Artiomas Ištuganovas
FOTO: Artiomas Ištuganovas

Fizinio aktyvumo šventė vėl sugrįžta į Palangą. Tačiau šįkart kasmetinį tradicinį „Sportas visiems“ festivalį, kurį organizuodavo asociacija „Sportas visiems“ ir jame dalyvaudavo po kelis tūkstančius neprofesionalių sportininkų ir sporto mėgėjų, keičia #BeActive sporto festivalis.

Rugsėjo 17-19 d. Palangoje vyksiančio sporto festivalio #BeActive programoje – daugiau kaip 50 sporto renginių ir fizinio aktyvumo užsiėmimų. Juo Lietuvoje oficialiai bus pradėtas ir Europos sporto savaitės renginių maratonas.

Nuo 2015 metų nacionalinis #BeActive koordinatorius Lietuvoje – asociacija „Sportas visiems“.

„Šiais metais Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos komisija ar tai ekspertai numatė, kad festivalis „Sportas visiems“ yra menkavertis ir praktiškai valstybei jo nereikia. Gavome atsakymą, kad tai neaktualu, kaip neaktualu ir tradicinės Lietuvos seniūnijų sporto žaidynės, kuriose visa apimtimi dalyvaudavo 54-56 Lietuvos savivaldybės ir šimtai seniūnijų.

Festivalio „Sportas visiems“ programa būdavo pritaikyta kiekvienam pagal savo pomėgius ir fizinį pajėgumą – nuo raminančios jogos, mankštos paplūdimyje, gimnastikos pasirodymų, rankos lenkimo iki gatvės krepšinio ir kitų varžybų.

Šiuos du renginius pamilo Lietuvos fizinio aktyvumo puoselėtojai, tačiau ministerijai aktualesni kažkokie pasivaikščiojimai, nežinomų sporto klubų veikla, dar kažkas.

Apmaudu, kad ministerija neatsako nei už rodiklius, jų dinamiką, pasiekimus, aukštąjį sportinį meistriškumą, nei už kūno kultūrą“, – teigė Lietuvos asociacijos „Sportas visiems prezidentas Algis Bronislavas Vasiliauskas.

Europos sporto savaitė – tai Europos komisijos iniciatyva, skatinanti sportą ir fizinį aktyvumą visoje Europoje.

Ši visą Europą apimanti kampanija skatina europiečius būti aktyviais visus metus. Iniciatyvą nuo 2015 metų vykdo 31 Europos šalis.

Europos sporto savaite siekiama, kad daugiau žmonių sportuotų ir būtų fiziškai aktyvūs, o taip pat suprastų sporto ir fizinio aktyvumo naudą.

Kaip teigė A. B. Vasiliauskas, #BeActive sporto festivalio Palangoje programoje bus visos sporto šakos, kurios buvo ir „Sportas visiems“ festivalyje ankstesniais metais.

„Palangos mes negalime užmiršti, todėl ir #BeActive festivalis už europinius pinigus rengiamas Palangoje, tik jis bus mažesnės apimties nei anksčiau vykę festivaliai „Sportas visiems“.

Įgyvendiname #BeActive penkias programas, kurios apims visą Lietuvos teritoriją.

2020 metais per Europos sporto savaitę iš viso buvo suorganizuota 416 renginių, juose dalyvavo 69 830 žmonių.

Šiemetinėje festivalio programoje – ir visą savaitę vykstantys „Beactive Night“ renginiai.

Palangoje jų vyks tik maža dalis, o pagrindiniai, kaip ir visoje  Europoje, numatyti rugsėjo 25 dieną.

Tas vakaras yra oficiali Europos komisijos nustatyta data, kuomet visose šalyse vyks naktiniai sporto festivaliai ir varžybos.  

Ši savaitė skirta visiems, nepriklausomai nuo amžiaus, socialinės padėties ar sportinio lygio.

Sporto savaitės renginiai suburs eilinius žmones, valdžios institucijas, sportinius judėjimus, pilietinės visuomenės organizacijas ir verslininkus.

Europa organizuoja tokius renginius, o Lietuvai tai nėra aktualu ir niekam neįdomu nuo pačios pirmosios Lietuvos sporto reformos dienos.

Neaiškios vizijos, kažkokie pusėtini darbeliai, niekas neaišku, kas pasikeitė, kas padaugėjo. Kiekvienos valstybės pinigų išleidimas turi duoti rezultatą. O čia atsiskaitome buhalterijoje ir viskas. O ko padaugėjo? Klubų mažėja, jie nenori dalyvauti varžybose, tai kas čia per veikla. Renginiai, kuriuos žmonės mėgo, tapo lyg kažkokia seniena, reikalaujama kažkokių naujovių.

Nesakau, kad viskas yra blogai, bet sužlugdyti nevyriausybines organizacijas, neskiriant pinigų kertiniams jų renginiams, tai – valstybinė diversija prieš nevyriausybines organizacijas. Tačiau mes atsispiriame valstybės pagundai sunaikinti tas sporto organizacija“, – tvirtino A. B. Vasiliauskas.  

Festivalis Palangoje prasidės jau penktadienį nuo 17 val., o didžiausias šurmulys bus šeštadienį ir sekmadienį, kai abi dienas nuo pat ankstaus ryto iki vakaro Palanga priklausys sveikos gyvensenos puoselėtojams.

Šeštadienį 10 val.30 min. prasidės festivalio dalyvių eitynės – iškilmingas paradas.

Festivalio programoje – didelė sporto šakų įvairovė: tarptautinis linijinių SOLO sportinių šokių festivalis „Palanga 2021“, paplūdimio tinklinio, bėgimo, šaudymo pneumatiniu šautuvu, krepšinio, grindų riedulio, mini biatlono, šaudymo iš lanko, pasagos mėtymo ir kiti pasirodymai.  

#BeActive festivalį papildė Lietuvos sporto draugijos „Žalgiris“ sporto žaidynės, vyks finalinės tinklinio ir krepšinio moterų bei vyrų varžybos, dėl apdovanojimų kovos futbolo mėgėjų ir veteranų komandos, rungtyniaus smiginio entuziastai.  

Projektas „Sportas“ – sveikatos ir žinių šaltinis visiems“ bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Švietimo mainų paramos fondas ir Centrinė projektų valdymo agentūra.

Marytė Marcinkevičiūtė,

sportas.info
Palanga festivalis Sportas visiems BeActive sporto festivalis programa
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938