Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba mini įkūrimo 25-ąsias metines

Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba mini įkūrimo 25-ąsias metines

Liepos 30 d. Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų (KJP) Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba mini 25-ąsias įkūrimo metines.

1996 m. liepos 30 d. oficialiai buvo įkurta KJP Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba – kaip atskiras KJP struktūrinis vienetas –  tuo metu apjungė 3 tuo metu veikusius Jūros stebėjimo postus Palangoje, Klaipėdoje (Melnragėje) ir Nidoje su veikusiu ir iš 3 postų gautą informaciją apjungiančiu KJP Valdymo centru, kuris yra dislokuotas Klaipėdoje.

Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba mini įkūrimo 25-ąsias metines, nuotrauka-1

Tarnybos ištakas galime sieti dar su 1993 metais, kai iš Rusijos karinio laivyno perėmus Klaipėdos, Palangos ir Nidos jūros stebėjimo postus buvo įkurta KJP Jūros stebėjimo kuopa. 1995–1997 m., bendradarbiaujant su Švedija, Lietuvos KJP jūros stebėjimo postuose buvo įrengtos modernios jūros stebėjimo sistemos, radiolokatoriai.

Šis Lietuvos kariuomenės padalinys vykdo Lietuvos Respublikos jūros rajono (teritorinės jūros, išskirtinės ekonominės zonos) ir Kuršių marių kontrolę, užtikrina radijo, telefono ir kompiuterių ryšį tarp KJP padalinių ir laivų, tarp KJP ir kitų Lietuvos kariuomenės dalinių, tarp KJP ir NATO vadaviečių bei sąjungininkų.

Tarnybą sudaro vadovybė, Valdymo centras, Jūros stebėjimo kuopa, Planavimo skyrius, Techninis skyrius ir Ryšių centras. Tarnybos personalą sudaro profesinės karo tarnybos karininkai ir kariai.

Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba mini įkūrimo 25-ąsias metines, nuotrauka-2

Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba užtikrina nuolatinę (24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę) jai priskirtos teritorijos jūroje ir Kuršių mariose kontrolę. Ji stebi ir atpažįsta laivus ir žemai skraidančius orlaivius moderniomis radiolokacinėmis, optinėmis, elektroninėmis ir radijo ryšio priemonėmis, kurios yra sumontuotos Lietuvos Respublikai priklausančiose Baltijos jūros ir Kuršių marių pakrantėse. Informacija, gauta jūros stebėjimo priemonėmis, yra apdorojama KJP Valdymo centre, paskui perduodama kitiems KJP padaliniams ir kitoms valstybės institucijoms. Objektai atpažįstami pagal laivų automatinės informacinės sistemos (AIS) imtuvais gaunamą informaciją ir naudojantis anksčiau minėtomis priemonėmis. Prireikus laivams jūroje atpažinti naudojami KJP, Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos (VSAT) laivai ir Karinių oro pajėgų orlaiviai.

Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba mini įkūrimo 25-ąsias metines, nuotrauka-3

2012 m. buvo sukurta Nacionalinė integruota jūros stebėjimo informacinė sistema. Į ją buvo sujungti skirtingoms institucijoms (KJP, VSAT, Lietuvos Respublikos muitinei, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai, Lietuvos saugios laivybos administracijai) priklausantys jūros stebėjimo jutikliai (radiolokacinės stotys, dienos ir (ar) nakties vaizdo stebėjimo kameros, radijo ryšio krypties nustatymo įrenginiai). Ši sistema taip pat leido sustiprinti jūroje esančių objektų stebėjimą ir pagerinti institucijų keitimąsi informacija. Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba bendradarbiauja ir su Palangos savivaldybės bendruomene.

KJP informacija ir archyvo nuotraukos.

KJP Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba Jūros stebėjimo postai Palanga Klaipėda (Melnragė) Nida KJP Valdymo centras Jūros stebėjimo kuopa
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938