Palangos Kurhauze – gintarinio vienuoliktuko koncertas

Povilo Jarmalos nuotr.
Povilo Jarmalos nuotr.

Rugpjūčio 1 d. (sekmadienį) 19 val. „Klaipėda Piano Masters Intensyvaus Burbulo“ gintarinio vienuoliktuko koncertas kurhauzo koncertų salėje.

Pandemijos laikotarpio nežinia nesužlugdė fortepijono akademijos „Klaipėda Piano Masters“ rengėjų planų. Jie grįžta į Lietuvos pajūrį projekto „intensyvus burbulas“ pavidalu. Iš visos Lietuvos jam buvo atrinkti 11 talentingiausių jaunųjų pianistų, visą savaitę Klaipėdoje tobulinsiančių savo įgūdžius pagal unikalią programą. 

Klaipėda Piano Masters ir Palangos kurhauzas

Pasak akademijos „Klaipėda Piano Masters“(toliau KPM) vadovo, pianisto Gintaro Januševičiaus, įsikūrus vasaros fortepijono akademijai „Klaipėda Piano Masters“, buvo siekiama, kad studentams būtų suteiktos kuo geresnės sąlygos koncertams. Palangos Kurhauzas neabejotinai yra viena geriausių Vakarų Lietuvos salių, turinti nuostabų fortepijoną, idealią akustiką bei itin šiltą publiką. Kelintus metus iš eilės į kurhauzą atvykstantys koncertuoti akademijos dalyviai bei organizatoriai džiaugiasi laimėję vieno iš legendinio Lietuvos kultūros židinio pasitikėjimą. Verta paminėti, jog pianistą Gintarą Januševičių ir kurhauzo koncertų salėje esantį fortepijoną sieja ypatinga istorija. Dar iki „Klaipėda Piano Masters“ idėjos gimimo, jis buvo pakviestas dalyvauti išrenkant instrumentą šiai salei. Pianistas galėjo išbandyti visus konkursui pasiūlytus instrumentus ir džiaugėsi, kai nugalėtoju buvo paskelbtas jo favoritas – „Bechstein“ fortepijonas. Pernai spalio mėnesį kurhauze skambėjo išskirtinis Gintaro Januševičiaus rečitalis „Vitaminas C“, dovanojęs publikai aukščiausio meninio lygio fortepijoninės muzikos programą bei dozę energijos ir pakilios nuotaikos. 

„Intensyviame burbule“ dalyvauja žymių muzikų dinastijų atstovai

Praėjusiais metais KPM akademiją atšaukę, šiemet organizatoriai pasiūlė visikai naują programą, pritaikytą prie šių dienų kultūrinės realybės. „Žinoma, būtų malonu su jais kalbėti apie asmeninę vadybą bei tinkamą karjeros strategiją, tačiau koncertinio štilio ar karantino laikotarpiu tai nėra aktualu. Per pastaruosius metus koncertų organizacija pasikeitė neatpažįstamai ir dar gerokai keisis. Rengdami programą visada siekiame maksimalios naudos mūsų studentams, taigi šiemet koncentruojamės ties sritimis, kurių gilesnis išmanymas padės greičiau ir galingiau grįžti į koncertines scenas. Pavyzdys – turime sportininkų, kurie po karantino laikotarpio dar labiau pagerino savo rodiklius, išnaudoję laiką asmeniniam tobulinimuisi. Taigi ir su mūsų pianistais dirbsime ties didžiausios svarbos jų produktyvume turinčiais elementais, tokiais kaip greitas ir efektyvus tekstų mokymasis, skaitymas iš lapo bei techninio arsenalo plėtimas.“ – teigia G. Januševičius.

Dalyvavimui „burbule“ atrinkti atlikėjai – Lietuvos muzikinio gyvenimo ateitis. Tai – žymių muzikų dinastijų atstovai Elžbieta Liepa Dvarionaitė ir Jonas Benjaminas Balsys, Taline studijuojantys Medeinė Mickevičiūtė ir Lukas Gedvilas, daugiatalentis panevėžietis Arminas Abukauskas, Kaune gyvenimą kurianti ukrainietė Mariia Kurhuzova, jautriasielė alytiškė Skirmantė Kirkliauskaitė, o taip pat – ryškiausi Pajūrio perlai Marija Guščiūtė, Joris Mikužis, Saulė Norvaišaitė bei Izabelė Orlaitė. Keturiolikmetė Izabelė kartu yra ir jauniausia projekto dalyvė. 

Intensyvi savaitė pasibaigs dviem spalvų ir virtuoziškumo nestokojančiais koncertais Klaipėdoje ir Palangoje. Publikai skambės Ferenco Liszto „Mefistofelio valsas“, Klodo Debiusi „Mėnulio šviesa“, Sergėjaus Rachmaninovo „Muzikiniai momentai“ ir daugelis kitų fortepijoninės klasikos šedevrų.

„Klaipėda Piano Masters“ akademija, įkurta 2016 metais, netruko išgarsėti visame pasaulyje. Didžiausia savo apimtimi ir studentų skaičiumi Baltijos šalyse, KPM akademija į Lietuvą kvietė jaunuosius talentus iš visos Europos, o taip pat – iš JAV, Meksikos, Kanados bei Australijos. Akademijos sėkmės paslaptis – jauniesiems atlikėjams  pasiūlyta įvairialypė programa, lygiomis dalimis sudaryta iš fortepijoninių įgūdžių tobulinimo, koncertinės praktikos, asmeninės vadybos, sceninės psichologijos, stiliaus bei sveikatingumo. Nemažai akademijos absolventų sėkmingai skinasi savo kelią pasaulio scenose.

PKJC didžiuojasi bendradarbiavimu su akademija

Palangos kultūros ir jaunimo centras jau ne vienerius metus bendradarbiauja su šiuo projektu ir negaili gerų atsiliepimų. „Išrankusis kurhauzo koncertų salės lankytojas jau ne pirmus metus turi galimybę apsilankyti itin aukšto meistriškumo akademijos rengiamuose koncertuose ir įvertinti jaunųjų pianistų talentą. Vadovas Gintaras Januševičius labai noriai bendrauja, kartu dalijamės savosiomis patirtimis ir  stengiamės koncerto atlikėjus  pristatyti kuo platesnei klausytojų auditorijai, o jauniesiems atlikėjams suteikti naudingos patirties“ – pasakoja PKJC direktorė Vita Petrauskienė.  

Bilietus galima įsigyti: internetu https://www.ticketmarket.lt/lt/e/renginys/gintarinis-vienuoliktukas-kurhauzas-palanga-bilietai-20210801 , Palangos turizmo informacijos centre (Vytauto g. 94, Palanga) arba likus valandai iki koncerto Palangos kurhauze. 

Klaipėda Piano Masters, Palangos kultūros ir jaunimo centro inf.

Palangos kultūros ir jaunimo centras Palangos Kurhauzas fortepijono akademija Klaipėda Piano Masters bendradarbiavimas koncertas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938