Mielinės bandelės – klasika

Mielinės bandelės – klasika

Bandelė – tai paprastas ir skanus maisto gaminys, kurį esame ragavę visi. Kai kuriems iš mūsų bandelė yra neapakeičiama mitybos raciono dalis – jas valgome tiek kartu su kitas ingredientais kaip sumuštinius, tiek kaip desertą po pagrindinio patiekalo.

Kas yra bandelė

Bandelė tai nedidelis dažniausiai apvalios arba pailgos formos baltos duonos kepalėlis patiekiamas kaip maisto priedas prie kitų maisto produktų. Bandelės yra gaminamos iš miltų, mielių, kiaušinių ir cukraus. Jos gali būti tiek desertinės, tik nedesertinės. Desertinės, arba kitaip saldžios bandelės, dažniausiai yra valgomos be papildomų ingredientų užsigeriant arbata, kava ar kitu mėgstamu gėrimu. Nedesertinės bandelės daugelyje pasaulio šalių dažnai yra naudojamos sumuštiniams gaminti – perpjaunat jas pusiau ir tarp jų puselių pridedant įvairių maisto ingredientų: sūrio, mėsos, daržovių ar ko kito. Nedesertinės bandelės taip pat gali būti apteptos desertiniais kremais, pavyzdžiui, riešutų sviestu, saldintu tirštintu pienu, karamele ir valgomas kaip desertas.

Mielinės bandelės – klasika, nuotrauka-1

Plačiau apie desertines bandeles

Desertinės bandelės yra žinomos ir mėgstamos daugelyje pasaulio šalių, tarp jų ir Lietuvoje. Kadangi desertinės bandelės yra pakankamai lengvas maistas, yra susiklosčiusi gili tradicija šias bandeles valgyti būtent pusryčiams. Tačiau tai nėra taisyklė ir desertinės bandelės dažnai valgomos kaip priešpiečiai ar kaip desertas po pagrindinio patiekalo. 

Bandelių tešlą palyginus su duonos tešla, ji pasižymi didesniu cukraus, riebalų, kiaušinių ir mielių kiekiu. Desertinės bandelės dažnai būna apvalios ir tokio dydžio, kad sudarytų vieną porciją. Bandelės nuo pyragaičių skiriasi tuo, kad kaip pastarieji nėra gaminamos iš į pastos konsistenciją panašios tešlos ir nuo pyragų skiriasi tuo, kad prieš jas kepant, jų tešla yra rauginama, o ne kildinama su kepimo milteliais ar soda.

Desertinėse bandelėse gali būti įvairių prieskonių, riešutų, sėklų, cukruotų ar džiovintų vaisių. Taip pat jos dažnai yra padengiamos glajumi. Desertinės bandelės dažnai būna įdarytos įvairiais įdarais, pavyzdžiui, mielinės bandelės su varške, bandelės su šokolado ar cukraus ir cinamono įdaru arba mielinės bandelės su uogienės įdaru.

Populiariausios desertinės bandelės Lietuvoje

Cinamoninės bandelės. Cinamono bandelę sudaro suvyniotas mielinės tešlos lakštas, kurio sienelės prieš suvyniojimą yra ištepamos plonu sluoksniu sviesto ir pabarstomos cukraus ir cinamono mišiniu. Paskui suvyniota tešla yra supjaustoma mažomis porcijomis ir kepama orkaitėje. Pagrindiniai cinamoninės bandelės ingredientai yra miltai, cinamonas, cukrus ir sviestas.

Mielinės bandelės – klasika, nuotrauka-2

Mielinės bandelės su varške. Šios bandelės yra gaminamos iš saldžios mielinės tešlos, į kurią yra dedamas iš anksto paruoštas saldus varškės įdaras. Varškės įdare dažnai būna ir razinų. Bandelės su varške pasižymi drėgna konsistencija ir saldžiarūgščiu, gaivinančiu skoniu.

Bandelės su uogiene. Šios bandelės gali būti pagamintos tiek iš suvyniotos lakštinės tešlos, kuri iš pradžių yra ištepama uogiene ir tik po to suvyniojama bei kepama, tiek iš paskirų tešlos gabalėlių, ant kurių yra uždedamas uogienės įdaras ir po to suformuojama bandelė. Bandelių įdarą gali sudaryti įvairių rūšių uogienės ar vaisių tyrės. Obuolienė, juodųjų serbentų uogienė, bananų tyrė yra vieni iš populiariausių bandelių įdarų.

Mielinės bandelės Mielinės bandelės su varške Bandelės su uogiene Cinamoninės bandelės Desertinės bandelės
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936