Svetlana Grigorian, Olga Dejienė. Konservatoriai užsimojo uždaryti Šventąją?

Svetlana Grigorian, Olga Dejienė. Konservatoriai užsimojo uždaryti Šventąją?

Džiaugiamės smagia lietuviška vasara ir poilsiautojais, kurie iš naujo atranda mūsų pajūrį. Dėl COVID-19 viruso sukeltos pandemijos ir griežtesnių, kartais itin permainingų, reikalavimų keliaujant į užsienį, vis daugiau poilsiautojų vietoje užsienio kurortų poilsiui renkasi Baltijos pajūrį. 

Šilta vasara ir karšti saulės spinduliai džiugina atostogauti susiruošusius tautiečius, tačiau tinkamai nesisaugant galima ir perkaisti.

Panašu, kad taip nutiko Palangos tarybos nariui, konservatoriui Vaidui Šimaičiui, staiga užsimojusiam uždaryti Šventąją ir apmokestinti įvažiavimą į šį gražų, jaukų ir poilsiautojų jau pamėgtą miestelį.

Toks siūlymas atsirado siekiant spręsti automobilių parkavimo problemą Šventojoje. Konservatorius piktinasi, kad poilsiautojai automobilius stato ant žalios vejos, o turint daugiau pinigų, būtų galima prie įvažiavimo į Šventąją įrengti automobilių parkavimo aikšteles.

Tarybos narys teigia, kad apmokestinus įvažiavimą į Šventąją, čia gyvenamąją vietą deklaruotų apie 30 tūkstančių gyventojų ir tai būsiąs „Nidos variantas“. Pirmiausia, konservatorius pripažįsta, kad jam pačiam juokingai atrodo jo siūlymas („Aš juokiuosi, kad jeigu padarytų mokamą įvažiavimą, čia būtų miestas su kokiais 30 tūkst. gyventojų“), o antra, panašu, kad su matematika prastai ne tik dabartiniams abiturientams, tačiau ir politikams. Nidoje gyvenamąją vietą yra deklaravę apie 4000 gyventojų, o tai, beveik 8 kartus skiriasi nuo konservatoriaus skaičių.

Jei politikas, kalbėdamas apie prognozes, suklydo ir kalbėdamas apie 30 tūkstančių gyventojų mintyse turėjo 4 tūkstančius, tai būtų kiek realesni skaičiai, tačiau vis tiek logikos siūlyme nerasta. Naivu tikėtis, kad žmogus gyvenantis, tarkime, Skuode, norėdamas savaitę pailsėti Šventojoje, tam kad nemokėtų už įvažiavimą į Šventąją, deklaruos čia gyvenamąją vietą.

Analizuoti šio siūlymo rimtai neišeina. Trūksta ne tik skaičiavimų, bet ir elementarių duomenų, kuriais remiantis būtų galima daryti prognozes ir modeliavimus. Teiginys, kad poilsiautojai Šventojoje palieka tik šiukšles, paremtas tik pirmą kartą po dviejų metų pertraukos paplūdimyje apsilankiusio politiko pastebėjimais ir emocijomis.

Garsiai kalbant apie siūlymus, derėtų remtis skaičiais, todėl manome, jog būtų logiška atlikti analizę, padaryti studiją ir gauti detalius atsakymus apie tai, kokią naudą poilsiautojai sukuria Šventajai, kiek ilgai trunka vidutinis poilsiautojo apsilankymas čia, kiek vidutiniškai pinigų poilsiautojai per apsilankymą palieka Šventojoje, kur maitinasi, kokiomis paslaugomis naudojasi.

Politikas, dėstydamas savo mintis apie Šventosios uždarymą, užsimena, kad apie šias idėjas jau kalbėta net su Vyriausybe. Kaip Palangos miesto tarybos narė ir Monciškių seniūnaitė nepamename jokio formato, kuriame savivaldybės atstovai būtų teikę siūlymus ar garsiai diskutavę apie Šventosios apmokestinimą su ministrais ar šalies premjere. Gali būti, kad tai tik noras pasipuikuoti, jog tarybos narys turi partinių ryšių su konservatorių ir Laisvės partijos Vyriausybe.

Gali būti, kad toks susitikimas vis tik vyko. Tada, būtų gerai, kad Šventosios gyventojams būtų ištransliuota Vyriausybės pozicija šiuo klausimu. Nejaugi Premjerė I.Šimonytė pritaria tokiam absurdiškam siūlymui uždaryti Šventąją?

Neabejojame, jog uždarius Šventąją, poilsiautojų skaičius čia sumažėtų, o tas tiesiogiai atsilieptų čia dirbantiems žmonėms. Mažėtų pajamos iš nakvynės, maitinimo, kitų paslaugų. Būtų atleidžiami darbuotojai. Kam poilsiautojui rinktis mokamą Šventąją, jei gali nuvažiuoti į nemokamą Palangą?

Nors tiek Šventoji, tiek Palanga yra tos pačios, Palangos miesto savivaldybės, teritorija, biudžetinis finansavimas čia gerokai skiriasi. Gyventojai skundžiasi, kad Šventoji pagal finansavimą yra likusi podukros vietoje, o didžioji dalis biudžetinių lėšų skiriama Palangos miesto infrastruktūrai ir kitiems projektams. Nenustebtume net jei atsirastų siūlymas dalį už įvažiavimą į Šventąją surinktų lėšų perskirstyti Palangai.

Kad Šventoji Palangos miesto valdantiesiems nėra prioritetas, matosi iš savivaldybės biudžeto skiriamų lėšų. Šventosios seniūnijos programai 2021 m. iš savivaldybės biudžeto lėšų skirta vos 3,5 proc. dalis. Norint realiai spręsti Šventosios klausimus, reikėtų Palangos miesto biudžeto lėšas skirstyti atsižvelgiant ne tik į gyventojų skaičių, bet ir čia atvykstančių poilsiautojų srautus.

Tokiu būdu, padidėjus finansavimui, būtų galima spręsti automobilių parkavimo aikštelių įrengimo klausimus ir kitas užsisenėjusias Šventosios problemas. Juk tik iš nenoro spręsti šiuos klausimus ir atsiranda tokie absurdiški siūlymai kaip uždaryti Šventąją.

Kita vertus, apmokestinus įvažiavimą į Šventąją, čia nebeliks poilsiautojų, tad nebeliks ir automobilių parkavimo problemos. Panaikinus priežastį, dings ir problema?

Svetlana Grigorian, LSDP Palangos skyriaus pirmininkė, Olga Dejienė, Monciškių seniūnaitė

Šis tekstas – asmeninė autoriaus nuomonė. MusuPalanga.lt portalo rubrikoje „Nuomonės“ publikuojamos politinės ar kitos tematikos nuomonės, už kurias MusuPalanga.lt portalo redakcija neatsako.

Svetlana Grigorian LSDP Palangos skyriaus pirmininkė Olga Dejienė Monciškių seniūnaitė Šventoji Palangos tarybos narys konservatorius Vaidas Šimaitis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936