Pasaulinę aplinkos apsaugos dieną – nauja pasaulinė misija

Pasaulinę aplinkos apsaugos dieną – nauja pasaulinė misija

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad birželio 5-ąją minime Pasaulinę aplinkos apsaugos dieną. Pasaulinę aplinkos dieną paskelbė Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja 1972 m. Stokholme vykusios tarptautinės konferencijos, skirtos globalinėms aplinkos problemoms spręsti, atidarymo metu. Konferencijos dalyviai – 115 šalių ir tarptautinių organizacijų atstovai – pareiškė, kad gamtos ištekliai, įvairios ekosistemos turi būti išsaugotos ateities kartoms. Ši diena yra svarbi kiekvienam žmogui. Jungtinės Tautos siekia informuoti pasaulio visuomenę įvairiais aplinkosaugos klausimais bei ragina politikus imtis konkrečių veiksmų.

Šiais metais norima atkreipti visuomenės dėmesį į ekosistemos atkūrimą. Ekosistemos apibrėžiamos kaip sąveika tarp gyvų organizmų – augalų, gyvūnų, žmonių – ir jų aplinkos. Tai apima ne tik gamtą, bet ir žmogaus sukurtas sistemas, tokias kaip miestai ar ūkiai.

Dėl žmogaus įsikišimo į natūralią ekosistemą kasmet prarandama daugiau nei 4,7 milijono hektarų miškų, per pastarąjį šimtmetį išnyko daugiau nei pusė pasaulio pelkių. Taip pasaulis netenka natūralių anglies dvideginio absorbentų, tokių kaip miškai bei durpynai, dėl to pasaulinė šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija augo trejus metus iš eilės.

Atsižvelgiant į skubumą veikti, su šių metų Pasaulinę aplinkos apsaugos diena, prasidės Jungtinių Tautų ekosistemos atkūrimo dešimtmetis (2021-2030 m.). JT ekosistemų atkūrimo dešimtmečiu siekiama užkirsti kelią ekosistemų degradacijai, ją sustabdyti ir panaikinti kiekviename žemyne ir vandenyne. Tai gali padėti kovoti su skurdu, klimato kaita ir užkirsti kelią masiniam ekosistemos išnykimui. Nors dešimtmetis atrodo ilgas laiko tarpas, mokslininkų teigimu, būtent šie ateinantys 10 metų yra svarbiausi siekiant užkirsti kelią katastrofiškoms klimato kaitos problemoms ir stabilizuoti biologinės įvairovės nykimo kreivę. Svarbu paminėti, kad Jungtinių Tautų ekosistemos atkūrimo dešimtmečio darbotvarkė sutampa su Jungtinių Tautų veiksmų dešimtmečiu siekiant tvaraus vystymosi tikslų iki 2030 m.

Pakistanas – šių metų Pasaulinė aplinkos dienos organizatoriai – siūlo visiems susivienyti įkvepiantiems pokyčiams, pagalvoti apie vartojimą, tvarumą, ekologiją bei investavimą ir kurti ekologiškesnę ateitį. Visus susivienyti jie kviečia kampanijai su šūkiu „Permąstyti. Perdaryti. Atkurti“. Mes negalime atsukti laiko atgal, bet  visi gyvenantys šioje planetoje galime auginti medžius, apželdinti miestus, atsodinti parkus, keisti mitybą, išvalyti upių vandenį bei vandens telkinių pakrantes. Mes ta karta, kuri mokame sutarti su gamta. Būkime drąsūs ir imkimės veiksmų tapdami #GenerationRestoration dalimi.

2021 m. birželio 4–5 d. bus transliuojama virtuali JT ekosistemos atkūrimo dešimtmečio paskelbimo šventė, kurios metu pasisakys pasaulio lyderiai, aktyvistai. Prisijunkite prie pokalbio internete visose socialinėse platformose naudodami grotažymes #GenerationRestoration ir #WorldEnvironmentDay. Daugiau apie renginį galite pasiskaityti Pasaulinės aplinkos apsaugos dienos interneto svetainėje, o prie renginio prijungti su nuoroda https://www.youtube.com/watch?v=d-Ediev8Xjk (renginio pradžia 2021 m. birželio 4 d. 16.00 val.) ir su nuoroda https://www.youtube.com/watch?v=W9HTmu6jJA4 (renginio pradžia 2021 m. birželio 5 d. 12.00 val.) bei  sudalyvauti.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro inf.
Pasaulinė aplinkos apsaugos diena Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras GenerationRestoration WorldEnvironmentDay
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933