Kvietimas pasirašyti pareiškimą dėl viešai elektroninėje erdvėje išniekintos Lietuvos Valstybės vėliavos

Kvietimas pasirašyti pareiškimą dėl viešai elektroninėje erdvėje išniekintos Lietuvos Valstybės vėliavos

LIETUVOS RESPUBLIKOS GENERALINĖ PROKURATŪRA

Biudžetinė įstaiga, kodas 288603320
Rinktinės g. 5A, LT-01515 Vilnius
Tel. (8 5) 250 0970, faks. (8 5) 266 2317
El. p.
[email protected]

Nidai Grunskienei

GENERALINIAM PROKURORUI

Lietuvos Respublikos piliečiai

PAREIŠKIMAS

Dėl viešai elektroninėje erdvėje, youtube platformoje, įkelto video turinio, kuriame demonstruojamas Lietuvos Valstybės vėliavą niekinantis asmuo, LR BK 127 str,.

2021 gegužės 26 d.

Kaunas

Pilietis Dainius Liškevičius, MO Kolekcija, „Kliaksas/Restartas“ 2000, youtube platformoje https://www.youtube.com/watch?v=F3nnHW4LOzg, suvokdamas savo veiksmų tikslus, tyčia reikšdamas nepagarbą ir neapykantą Lietuvos žmonėms, įkėlė vaizdo turinį (10 min. 04 sek.), kuriame viešai pademonstravo nepagarbą Lietuvos Respublikos simboliui – trispalvei vėliavai. Pilietis Dainius Liškevičius, vaizdo įraše tyčia ir demonstratyviai išsitepa neaiškios kilmės tamsia medžiaga savo rankas ir veidą, paima LR vėliavą ir į ją, tarsi į skudurą nusivalo savo rankas ir veidą.

Iki šios dienos, iš youtube paskyroje demonstruojamo filmuko aprašo matyti, kad šį vaizdo turinį jau pamatė 6 226 žmonės. Pareiškėjų nuomone, toks viešas, tyčinis nepagarbos demonstravimas LR Valstybiniam simboliui - trispalvei vėliavai, yra didelė nepagarba ne tik LR Valstybei, bet ir joje gyvenantiems žmonėms, piliečiams, kuriems trispalvė vėliava ne tik brangus valstybės, istorinis simbolis, bet ir be galo svarbus ir reikšmingas priklausymo bendruomenei, solidarumo, vienybės, patriotiškumo ženklas. Taigi, pareiškėjams, kaip ir daugeliui Lietuvos žmonių, LR Valstybinė vėliava yra šventas simbolis, sukeliantis daug jausmų: patriotiškumą, pasididžiavimą ir pan.

Pagarba savo valstybei prasideda nuo pagarbos jos simboliams. Už Valstybės simbolių išniekinimą baudžiamąja tvarka atsako asmenys, sulaukę 16 metų amžiaus ir jų atliktų veiksmų motyvai bei tikslai reikšmės neturi. Viešas simbolių išniekinimas, pareiškėjų nuomone, prasideda tuomet, kai vėliavos subjaurojimas įvyksta kaip faktas. matant arba nematant kitiems, tačiau šis įvykis tampa žinomas. Valstybės simbolį išniekinant viešai, kėsinamasi į valstybės autoritetą, daroma moralinė žala jos piliečiams. Priklausomai nuo veikos pobūdžio, žala gali būti ir materialinės išraiškos. Sutinkamai su tokios veikos teismų praktika šios nusikalstamos veikos objektyvusis požymis – viešumas, kuris nebūtinai siejamas tik su uždraustų veiksmų realizavimo vieta, t. y. vieša erdve, į kurią turi teisę patekti kiti asmenys. Viešu valstybės simbolio išniekinimu pripažįstami ir atvejai, kai asmens veiksmai ar veikos padariniai tampa viešai žinomi kitokiu būdu, pvz. patalpinant nuotraukas socialiniuose tinkluose ir kt. LR BK 127 str,. 

Numatytos nusikalstamos veikos sudėtis yra formali, todėl ji padaroma tik tiesiogine tyčia, t. y. Kaltininkui suvokiant pavojingą nusikalstamos veiklos pobūdį ir norint taip veikti.

Teikiamu pareiškimu, pareiškėjai atkreipia dėmesį, kad toks skundžiamas tyčinės veikos veiksmas kaip aprašytas šiame pareiškime, tiesiogiai įžeidė ir pažemino tiek pareiškėjus tiek ir daugelį kitų LR žmonių, dalis kurių, kreipėsi į pareiškėjus ir reiškia tokius pačius išgyvenimus, kuriuos patyrė ir patys pareiškėjai (sąrašas pridedamas).

Gerb., gen. prokuroro prašome, pradėti ikiteisminį tyrimą, išaiškinti nusikaltimą padariusį asmenį /asmenis ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn įstatymų nustatyta tvarka.

Pagarbiai, Lietuvos Respublikos piliečiai

Kvietimas pasirašyti pareiškimą dėl viešai elektroninėje erdvėje išniekintos Lietuvos Valstybės vėliavos , nuotrauka-1

Palangiškiai ir miesto svečiai palaikantys šią iniciatyvą kviečiami pasirašyti pareiškimą. Tai padaryti galite darbo dienomis nuo 11 - 14 val. LVŽS Palangos skyriuje, adresu  Kretingos g.7, Palanga

Kvietimas pareiškimas išniekinimas Lietuvos Valstybės vėliava parašai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936