Vadovų paieška – ieškoti savarankiškai ar kreiptis į įmonę?

Vadovų paieška – ieškoti savarankiškai ar kreiptis į įmonę?

Vadovaujančių darbuotojų paieška yra viena atsakingiausių užduočių planuojant įmonės veiklą. Vadovai atsakingi už svarbiausius įmonės procesus, tad jie turi pasižymėti atitinkamomis kompetencijomis ir patirtimi. Dėl šių priežasčių vadovų paieška dažnai patikima šios srities specialistams – žmogiškųjų išteklių srityje dirbančioms įmonėms, atliekančioms profesionalias vadovų paieškas ir atrankas. Sprendimas kreiptis į įmonę paprastai priimamas tik apsvarsčius ar profesionaliai vadovo paieškai skirtas išlaidas kompensuos gauta nauda. Tačiau čia verta pagalvoti ne vien apie šių paslaugų privalumus, bet ir atsakyti sau į keletą klausimų.

Ar turite pakankamai žinių ir patirties ieškant vadovų?

Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad įmonei vadovaujančių darbuotojų paieška nereikalauja ypatingų įgūdžių, pasidomėkite, kokiais principais tai atlieka profesionalai. Pirmiausia, vadovų paieška ir atranka užsiimančios įmonės naudojasi ne tik standartiniais paieškos kanalais, bet ir tik jiems prieinama duomenų baze. Tai pirmasis skirtumas tarp savarankiškos ir įmonių atliekamos vadovų paieškos. Antra, šias paslaugas teikiančiose įmonėse dirba patyrę ir atitinkamą išsilavinimą įgiję personalo paieškos ir atrankos specialistai, o atrankų etape kandidatų įvertinimui dažnai pasitelkiama ir psichologų pagalba. Net jei jūs esate patyręs verslininkas ir galite įvertinti kandidatų pasiekimus, gerai vadovo paieškai ir atrankai vien šių įgūdžių gali nepakakti. Taip pat labai svarbu ar vadovaujančių darbuotojų paieška jums yra naujiena, ar jau išbandytas procesas. Jei ketinate savarankiškai ieškoti vadovo pirmą kartą, labai tikėtina, kad gero rezultato nepasieksite. Juk gebėjimas įžvelgti kandidatų privalumus ir trūkumus, mokėjimas skaityti tarp eilučių ir objektyviai įvertinti ateina tik su laiku. Na, o jei jau yra tekę užsiimti vadovų paieška, prisiminkite kokį rezultatą pasiekėte ir kokias klaidas darėte. 

Ar galėsite tinkamai atlikti kandidatų atranką?

Kaip sakoma, geras strategas apgalvoja tris žingsnius į priekį. Tad pagalvokite ne vien apie tai, kaip jums savarankiškai seksis rasti kuo daugiau norinčiųjų užimti vadovo darbo poziciją, bet ir apie tai, kaip išsirinksite tinkamiausią iš jų, t.y. planuokite ne tik vadovo paiešką, bet ir atranką. Jei norite rasti išties geriausią vadovą, jums nepakaks tik peržiūrėti CV. Profesionali vadovų atranka, atliekama įdarbinimo tarpininkavimo įmonėse, susideda net iš kelių etapų. Čia vertinamos ne tik kandidatų kompetencijos, patirtis, privalumai, bet ir psichologinis tinkamumas. Pagalvokite, ar jūs vien savo jėgomis sugebėsite visa tai kokybiškai atlikti. Tuo atveju, jei mąstote savarankiškai rastus kandidatus perduoti įmonės vertinimui, tikriausiai tokio sumanymo įgyvendinti nepavyks. Darbuotojų paieška ir atranka užsiimančios įmonės paprastai teikia kompleksines paslaugas ir atrankas vykdo savo surastiems kandidatams, o užsakovui pristato tik tuos kandidatus, kurie praėjo atrankų etapus. Tad iš karto rinktis profesionalias paslaugas būtų naudingiausias ir logiškiausias sprendimas. 

Ar ieškomam vadovui nekeliate ypatingų reikalavimų?

Tikriausiai jau esate pagalvoję kokius reikalavimus turi atitikti jūsų ieškomas vadovas. Jei itin aukštų kriterijų nekeliate ir jums bus tinkamas bent minimalios patirties turintis kandidatas, jums tikriausiai jį rasti pavyks ir savarankiškai. Tačiau jei jūsų pageidavimų sąraše yra ir tokie kriterijai kaip sėkminga patirtis su startuoliais, patirtis bendradarbiaujant su užsienio partneriais, o galbūt netgi tikitės pritraukti dirbti jūsų siūlomoje pozicijoje daug pasiekusį verslo lyderį, kažin ar jums pavyks tai padaryti savarankiškai. Tokia vadovaujančių darbuotojų paieška reikalauja tam pritaikytų metodų, įvaldytų strategijų ir žinoma, patirties. Tad vienintelė išeitis, garantuojanti norimą rezultatą yra profesionalios paslaugos.

Dažniausiai dėl sprendimo kreiptis į vadovų paieška ir atranka užsiimančią įmonę abejojama taupumo sumetimais. Šiuo klausimu žvelkite kiek plačiau. Taip, šios paslaugos kainuoja. Tačiau būsimas įmonės vadovas – tai žmogus, kuris kurs jūsų verslo sėkmę, pridėtinę vertę ir į kurio rankas atiduosite tai, ką tikriausiai statėte ne vieną mėnesį. Tad į aukščiausio lygio vadovo paiešką ir atranką žvelkite kaip į investiciją vardan savo verslo gerovės.

darbuotojų paieška atranka Vadovų paieška noriu personalo sprendimų grupė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938