Tiesa ir mitai apie skolų išieškojimo įmones

Tiesa ir mitai apie skolų išieškojimo įmones

Skolų išieškojimo įmones galima pavadinti kreditorių gelbėjimosi ratu. Be ilgų teismo procesų susigrąžinti skolą yra kiekvieno kreditoriaus svajonė. Tuo tarpu skolininkams skolų išieškojimas ir tai vykdančios bendrovės – lyg piktadariai, norintys atimti paskutinį eurą. Vadovaudamiesi tokia nuomone skolininkai kartais net piktybiškai ignoruoja skolų išieškojimo bendrovės bandymus rasti kompromisą ir taip, deja, patys sau kenkia. Tad kalbant apie šių bendrovių darbą, tiek kreditoriams, tiek skolininkams, verta žinoti kur tiesa, o kur mitai.

Skolų išieškojimo įmonės gali išieškoti skolą, net jei nėra raštiško jos įrodymo. MITAS.

Nors šiose bendrovėse vykdomas ikiteisminis skolų išieškojimas, tačiau tai nereiškia, kad taikomos kokios nors lengvatos ar priimami neskaidrūs sprendimai. Skolų išieškojimo bendrovių veiklą reglamentuoja LR įstatymai, tad bendrovių veikloje negali būti jokios savivalės. Kreditoriai, kreipdamiesi į įmonę turi pateikti skolą įrodančius dokumentus, pasirašyti su bendrove sutartį ir tik tuomet pradedamas ikiteisminis skolų išieškojimas.

Ikiteisminis skolų išieškojimas gali būti vykdomas dalimis. TIESA.

Skolų išieškojimo bendrovės visuomet siekia tiek skolininkui, tiek kreditoriui tinkamo varianto. Bendrovių veikloje derybiniai procesai užima labai svarbią reikšmę. Dažniausiai skolų išieškojimas dalimis yra būtent ta alternatyva, kuri priimtina abiems pusėms. Tai nereiškia, kad skolininkui suteikiama visiška laisvė ir jis gali atlikti minimalią įmoką kada turi tam noro. Priimant šį kompromisą sudaromas įmokų mokėjimo grafikas, skolų išieškojimo bendrovė nuolat fiksuoja kaip skolininkas laikosi susitarimo ir komunikuodama su juo stengiasi skolą išieškoti kuo greičiau.

Kreditorius sumoka skolų išieškojimo įmonei, tačiau skola vistiek neišieškoma. MITAS.

Šimtaprocentinių garantijų, kad skola bus išieškota negali suteikti nei viena bendrovė. Atvejų, kai ikiteisminis skolų išieškojimas neduoda rezultatų, tikrai pasitaiko. Tačiau kalbant apie mokesčius skolų išieškojimo bendrovėms, dažniausiai jie taikomi sėkmės mokesčio principu, t.y. kreditorius moka bendrovei sutartyje numatytą procentinį mokestį, kuris skaičiuojamas nuo jau išieškotos sumos. Kreditoriui prieš pasirašant paslaugų teikimo sutartį, tiksliai paaiškinama atsiskaitymo už paslaugas tvarka.

Skolų išieškojimo bendrovės gali kreiptis į teismą dėl priverstinio skolos išieškojimo. TIESA.

Kai ikiteisminis skolų išieškojimas neduoda rezultatų, skolininkas piktybiškai neatlieka įmokų, dažniausiai taip ir nutinka – skolų išieškojimo bendrovė kreipiasi į teismą. Paprastai teismo procesas būna nesudėtingas, o po jo skolos išieškojimas perduodamas antstoliui. Skirtingai ne skolų išieškojimo bendrovės, antstoliai be jokio skolininko informavimo, areštuoja jo banko sąskaitą. Tad skolininkams žymiai naudingiau bendradarbiauti su derybas vedančia skolų išieškojimo bendrove nei laukti kol bus pradėtas priverstinis skolų išieškojimas.

Skolų išieškojimo bendrovės vykdo išieškojimą tik iš fizinių asmenų. MITAS.

LR įstatymai numato, kas skolų išieškojimo bendrovės gali vykdyti veiklą išieškant skolas tiek iš fizinių, tiek iš juridinių asmenų. Žinoma, bendrovė gali specializuotis tik vienoje kryptyje, tačiau dažniausiai įmonės teikia skolų išieškojimo paslaugas ir iš fizinių, ir iš juridinių asmenų. Šiose bendrovėse dirbantys teisininkai puikiai išmano savo srities subtilybes ir abiem atvejais taiko labiausiai tinkančius metodus.

Skolų išieškojimo bendrovė nėra nei skolininkų priešas, nei galinti neskaidriais sprendimais pagelbėti kreditoriams, įmonė. Skolų išieškojimas šioms įmonėms yra darbas, kuris atliekamas atsakingai ir laikantis įstatymų. Kaip ir kiekviename darbe, čia svarbią vietą užima turima patirtis ir kompetencija. Tad patyrusi teisininkų komanda, puikiai mokanti vesti derybas ir be priekaištų atliekanti savo darbą, dažnai tampa ne tik kreditorių, bet ir skolininkų bendra sąjungininkais.

Skolų išieškojimas Teisinės konsultacijos
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937