Gegužės 21 d. – galimybė be išankstinės registracijos pasiskiepyti "Vaxzevria" („AstraZeneca“) vakcina

Gegužės 21 d. – galimybė be išankstinės registracijos pasiskiepyti "Vaxzevria" („AstraZeneca“) vakcina

Penktadienį, gegužės 21 d., visi 18 metų ir vyresni palangiškiai gyvos eilės principu be išankstinės registracijos galės pasiskiepyti nuo COVID-19 ligos „Vaxzevria“ vakcina. Norintieji pasirinkti kitą vakciną kviečiami skiepui registruotis per vieningą elektroninę registracijos sistemą, apsilankius interneto svetainėje www.koronastop.lt arba skambindami Karštąja linija 1808.

Vakcinacija – be išankstinės registracijos

Penktadienį, gegužės 21 d., vakcinacija be išankstinės registracijos gyvos eilės principu vyks dviejose Palangos vietose skirtingu laiku.   

Nuo 11 val. iki 12 val. norintieji pasiskiepyti „Vaxzevria“ vakcina laukiami senojoje autobusų stotyje (Vytauto g. 94-9, įėjimas iš kiemo pusės), o nuo 12 val. iki 15 val. – Palangos asmens sveikatos priežiūros centre (miesto poliklinikoje, Vytauto g. 92, įėjimas iš pietinės pastato pusės).

Svarbu: atvykdami turėkite asmens tapatybę liudijantį dokumentą.

Vieninga elektroninė registracijos sistema

Taip pat primename, kad šią savaitę prasidėjus etapinei visuomenės vakcinacijai nuo COVID-19 ligos, startavo ir vieninga elektroninė registracijos sistema. Visi šalies gyventojai kviečiami greitai ir patogiai registruotis internetinėje platformoje, kuri leidžia ne tik užsiregistruoti pačiam, bet ir užregistruoti kitą asmenį. Registruotis vakcinai ar užregistruoti kitą asmenį galite interneto svetainėje www.koronastop.lt.

Norėdamas registruotis skiepui nuo COVID-19 gyventojas turi patvirtinti savo tapatybę per Elektroninius valdžios vartus, pasirinkęs jam tinkamą identifikavimo būdą (elektroninė bankininkystė, mobilusis parašas ir kt.).

Patvirtinus tapatybę, gyventojas turi pasirinkti savivaldybę, kurioje nori skiepytis, pageidaujamą vakciną, datą ir laiką. Registracijos pabaigoje prašoma užpildyti klausimyną apie žmogaus sveikatos būklę, turimas alergijas, ligas ir kt.

Gyventojai, kurie neturi galimybės registruotis internetu ir neturi, kas juos galėtų užregistruoti, gali tai padaryti telefonu, skambindami Karštąja linija 1808. Vis dėlto, dėl ilgiau užtrunkančio registracijos proceso telefonu – reikiamos savivaldybės, vakcinos, vakcinacijos laiko ir datos parinkimo, kylančių papildomų klausimų – registracija kur kas greičiau vyksta elektroniniu būdu, svetainėje www.koronastop.lt.

Sužinoti daugiau informacijos apie vakcinas ir skiepijimo procesą gyventojai gali apsilankydami tinklalapyje https://koronastop.lrv.lt/lt/vakcina arba skambindami į Vakcinos liniją telefonu 8 5 230 0123.

Etapinė vakcinacija

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad gegužės 10 d. prasidėjus etapinei visuomenės vakcinacijai kiekvieną savaitę skiepijimas atveriamas naujai amžiaus grupei:

  • nuo gegužės 17 d. kviečiami skiepytis 45–54 metų gyventojai;
  • nuo gegužės 24 d. – 35–44 metų gyventojai;
  • nuo gegužės 31 d. – 16–34 metų gyventojai.

Atveriant registraciją vis jaunesnio amžiaus grupėms, toliau registruotis gali ir prieš tai kviestos gyventojų grupės.

Nuo gegužės 31 d. registruotis vakcinacijai galės kiekvienas šalies gyventojas nuo 16 metų, kaip ir buvo numatyta SAM sudarytame gyventojų vakcinacijos plane. Planas gali keistis tuo atveju, jei vakcinų gamintojai pakeistų vakcinų pristatymo grafikus.

Asmenims nuo 16 metų gali būti skiriama tik viena iš keturių registruotų ir Lietuvoje vartojamų vakcinų – „Comirnaty“ (gamintojas „BioNTech ir Pfizer“), o žmonėms nuo 18 metų gali būti pasiūlyta „Comirnaty“ (gamintojas „Pfizer ir BioNTech“), „Vaxzevria“ (gamintojas „AstraZeneca“), „Moderna“ (gamintojas „Moderna“) ir „Janssen“ (gamintojas „Janssen Pharmaceutica NV“) vakcina.

Primename, kad „Janssen“ vakcinos skiepijimo schemą sudaro tik viena dozė, t. y. asmuo paskiepijamas tik viena injekcija. Kitos vakcinos yra skiepijamos dviem dozėmis, tarp pirmos ir antros darant tokias pertraukas: „Comirnaty“ vakcinoms – 21 dienos, „Moderna“ vakcinoms – 28 dienų, „Vaxzevria“ vakcinoms – rekomenduojama 12 savaičių.

Klinikinių tyrimų apžvalga rodo, kad, skiepijant „Vaxzevria“ vakcina, daugiau antikūnų ir tvirtesnis imunitetas susiformuoja antrą vakcinos dozę suleidžiant po 9–12 savaičių. Dėl to SAM rekomenduoja taikyti maksimalią 12 savaičių pertrauką. Vis dėlto, skiepijimo centrai, atsižvelgdami į individualias aplinkybes, pavyzdžiui, jeigu ilgesnė pertrauka neigiamai atsiliepia gyventojo vykdomai veiklai, antrą vakcinos dozę gali skirti anksčiau, gamintojo rekomenduojamu 4–12 savaičių intervalu. Gyventojai raginami objektyviai įvertinti poreikį trumpinti laiką tarp pirmos ir antros dozės ir rinktis jų sveikatai naudingiausią sprendimą.

Pastarąsias savaites „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinas LR sveikatos apsaugos ministerija Palangai skyrė daugiausia tik antrosioms dozėms ir prioritetiniuose sąrašuose buvusiems Palangos miesto gyventojams, todėl etapinei registracijai 45 m. ir vyresnio amžiaus grupei šią savaitę „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinų nebuvo paskirta.

Ką svarbu žinoti atvykstant vakcinuotis?

Vakcinuotis prašome atvykti ne anksčiau nei 10 minučių iki registracijos metu nurodyto laiko. 

Atvykdami turėkite asmens tapatybę liudijantį dokumentą.

Po vakcinacijos Jūsų bus paprašyta palaukti 15 minučių šalia procedūrinio kabineto, kad būtų laiku suteikta būtina skubioji pagalba, jei įvyktų staigi nepageidaujama reakcija į vakciną. 

Jei Jums reikalingos dvi vakcinos dozės, antrai vakcinos dozei gauti iš naujo registruotis nereikia! Antros dozės datą ir laiką suderinsite vakcinacijos centre po to, kai būsite paskiepyti pirma doze. Informacija apie antrąją dozę bus išsiųsta į Jūsų mobilųjį telefoną.

Jei turite klausimų dėl vakcinų ar vakcinavimo proceso, atsakymus galite rasti interneto svetainėje www.koronastop.lt/vakcinavimas.

Kilus klausimų – kreiptis į savo sveikatos priežiūros įstaigą

Kilus neaiškumų prioritetinių grupių Palangos miesto gyventojams arba dėl antrosios skiepo dozės, darbo dienomis kviečiame kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje asmuo buvo vakcinuotas pirmąja doze:

  • Palangos ASPC nuo 16.00 iki 19.00 val. telefonu Nr. (8 460) 53837;
  • S. Kulikauskienės BPGC nuo 13.00 iki 17.00 val. telefonu Nr. (8 608) 42096;
  • Klinikoje „Ave Medica“ nuo 09.00 iki 17.00 val. telefonu Nr. (8 604) 41550.
Palanga vakcinavimas vakcina Vaxzevria AstraZeneca vakcina
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933