Palangoje iniciatyvų netrūksta: trijų restoranų savininkai gražino kurorto aplinką

Palangoje iniciatyvų netrūksta: trijų restoranų savininkai  gražino kurorto aplinką

,,Akcija „Darom“ gali vykti nors ir kiekvieną dieną“, – sako į Rąžės upės ir aplinkos valymo iniciatyvą susibūrę trijų garsiausių Palangos restoranų: ,,Onorė“, ,,Oldman“ ir ,,Basanavičiaus kiemelis“ savininkai. Vos tik apie šią iniciatyvą užsiminė palangiškių Rimavičių šeima – nedelsiant prie jos prisijungė ir bendraminčiai. O svarbiausia, kad verslininkai  ne tik rūpinosi savo veikla ir verslu, o pasiraitoję rankoves, kibo į aplinkos tvarkymo darbus. Rinko šiukšles, traukė nešvarumus iš Rąžės upės, jos pakrančių  bei Palangos pušynų. Į talką jungėsi  ir verslininkų vaikai. Jiems tai buvo puiki pramoga, o kartu ir gražus pamokymas, gyvas  pavyzdys.

Svarbu balansas ir  saikas visame kame

Kai  sprogsta medžiai ir čiulba paukščiai, tikrai nesinori, kad nuotaiką sugadintų netvarka, šiukšlės, nereikalingų daiktų perteklius. Norisi, kad upėse tekėtų švarus Gaivaus pavasarinio vėjo gūsį neabejotinai pajusite, jei iš pagrindų susitvarkysite, taigi, didysis namų tvarkymas galėtų būti puikus startas neriant į energija pulsuojantį pavasarinį šurmulį. Palanga – kurortinis miestas, kuris jau pradėjo ruoštis aktyviajam vasaros sezonui. Į savo aplinkos tvarkymo, tvorelių dažymo darbus įsilieja ne tik tie, kas sezono metu ketina išnuomoti savo būstą poilsiautojams. Suvokdami, kad mažesnis plastiko vartojimas, saikas visame kame, atliekų rūšiavimas, yra didžiulis rūpestis mūsų pačių sveikata – trys restoranai nutarė pažiūrėti, kiek jo rastų Rąžės upėje. Suprantant, kad vienkartiniai plastiko gaminiai, kaip antai šakutės, peiliai, vienkartinės lėkštės, plastikiniai buteliai, šiaudeliai, ausų krapštukai, o dabar ir prieškovidinės žmonių kaukės paliktos smėlyje, ar įmestos į vandenį gamtoje niekur nedingsta ir gali sugrįžti vėzdu ir pakenkti mums patiems. Verslininkai siekė išvalyti Rąžės upę, o vėliau, joje sukurti natūralias gamtines instaliacijas iš natūralioje aplinkoje esančių medžiagų – akmenų. Jiems svarbu, kurti palankią miesto aurą ir, kad į Palangą atvykę svečiai palaimą rastų ne tik pagrindinėje J. Basanavičiaus gatvėje. 

Rąžės upelis

Rąžė – upelis šiaurės vakarų Lietuvoje. Prasideda Klaipėdos rajone, prie Lankučių, į šiaurės vakarus nuo Kretingalės. Teka į šiaurės vakarus per Kretingos rajoną, toliau per Palangą. Įteka į Baltijos jūrą į pietus nuo Naglio kalno. Visa vaga sureguliuota. Palangos žvejai atmena, kad anksčiau Rąžėje buvo galima pagauti įvairių žuvų: lydekų, ešerių, karosų. tačiau upelį veikia ir tarša.  Upė nuolat gelbėjama ir nuo žmogaus veiklos padarinių – jos krantai tvarkomi želdiniais ir natūraliomis medžiagomis. Deja, stovintis ir ne sraunus vanduo karts nuo karto užsiteršia. ,,Onorė “ restorano savininkat teigia, jog tvarkyti savo aplinką gali būti net labai šaunu. ,,Įsivaizduokite, jei visos maitinimo ir apgyvendinimo įstaigos Palangoje suvienytų savo jėgas, išeitų į lauką ir kažką gražaus sukurtų palei upę – kaip nuostabiai atrodytų mūsų miestas. Poilsiautojai atrastų ir daugiau Palangos nuostabių kampelių, suprastų, kad šiame kurorte yra ne viena J. Basanavičiaus gatvė“, – atvirauja Jolita Rimavičienė. 

Palaiko visuomenines iniciatyvas

„Geriems darbams būtina vienytis. Rimavičiai daugiau dėmesio skyrė upei, o mes rinkome šiukšles palei Rąžės upelio pakrantę. Stengiamės, kad mūsų „Basanavičiaus kiemelyje“ vyrautų draugystė, palaikymas, darna. Esame už švarią, jaukią Palangą. Jei mūsų žmonės telksis į bendras talkas, kartu gražins aplinką – sustiprės bendruomeniniai ryšiai, bendras darbas skatina draugystę. Norime, kad čia būtų faina ir jauku. Pavasarinis oras pasitaikė dramatiškas, lijo, saulė švietė, bet mes neišsigandome. Pasirinkome specialią aprangą, apsaugančią nuo lietaus ir vėjo. Bet svarbiausia, kad kartu aplinką tvarkė ir mūsų vaikai. Manau, kad tas vaikas, kuris sugeba pakelti saldainio popierėlį nuo žemės, tikrai pats jo bet kur nemėtys“, – ,,Basanavičiaus kiemelio“ įkūrėja Aistė Grišinaitė Kolesnikova. Jos nuomone  Palanga - labai tvarkingas kurortas. Šio miesto komunalininkai taip pat nesnaudžia: nuolat prižiūri tvarką, švarą, miestas nuolat gražėja. Visi, kas čia atvyksta, stebisi išpuoselėtu miestu, ypač ją pamėgę vilniečiai, kauniečiai. O svarbiausia, kad kurorto žmonės iniciatyvūs, vieni kitus gerai pažįstą, yra lyg vieninga, draugiška bendruomenė. 

Pagrindinis tvarkos akcijos radinys – kaukės

,,Oldman“ restorano savininkas Valdas Puidokas džiaugėsi, kad šie metai gerokai švaresni. Palyginus su tuo, kas panašiu laiku vaikščiojant ar tvarkantis  būdavo aptinkama – tai šių metų pavasaris gerokai tvarkingesnis. Miške mažiau plastiko butelių, žmonės nemėto pakuočių, po savo apsilankymo šiukšles patys susirenka. Keičiasi poilsiavimo kultūra, į Palangą vis dažniau važiuojama su šeimomis ir nebūtinai dėl naktinio gyvenimo. Pagrindinis švaros akcijos radinys – kaukės. Matomai iškritusios iš rankinių, ar vėjo atpūstos. Jų surinkta buvo labai nemažai. ,,Tvarkyti aplinką yra malonu, tiesiog pasiimi šiukšlių maišus ir vaikštai. Dažnai taip darome, nukeliaujame po 3 ar daugiau kilometrų. Norime, kad mūsų svečiai apsilankytų prižiūrėtoje, išpuoselėtoje aplinkoje, kurioje nėra šiukšlių. Ypatingai mus džiugina faktas, kuomet mūsų svečiai į ,,Oldmaną’’ sugrįžta ir kitą sezoną. Be abejo, džiaugiamės ir naujais. Dar kol kas veikiame tik savaitgaliais, pilnai atsidaryti nebandome. Svarbiausia, kad šią vasarą darbuosis karantiną iškentęs ir darbo pasiilgęs tas pats nepakitęs kolektyvas. ,,Oldman’’ parke ir šią vasarą vyks kultūriniai renginiai, bus rodomas kinas. Pas mus labai daug atviros erdvės, tad svečiams atstumus užtikrinti tikrai pavyks“, – atviravo pašnekovas. Švaros akciją vainikavo kūrybinė iniciatyvą - Rąžės upėje iš akmenukų padarytos skulptūros. Švarioje aplinkoje dera viskas – vanduo, akmenys, gaivus Palangos oras.

Palangoje iniciatyvų netrūksta: trijų restoranų savininkai  gražino kurorto aplinką, nuotrauka-1 Palangoje iniciatyvų netrūksta: trijų restoranų savininkai  gražino kurorto aplinką, nuotrauka-2 Palangoje iniciatyvų netrūksta: trijų restoranų savininkai  gražino kurorto aplinką, nuotrauka-3
Mūsų žinios
Akcija „Darom“ Rąžės upė Palangos restoranai Onorė Oldman Basanavičiaus kiemelis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936