Nors ir kitokios, Jurginės ir šiemet Palangoje padovanos gamtos atbudimo nuotaiką

Akimirka iš 2019 m, Birutės kalnas
Akimirka iš 2019 m, Birutės kalnas

Pats gražiausias metų laikas Palangoje – pavasaris, kai Šv. Jurgis paima raktus, atrakina žemę ir išleidžia žalumą. Tai nutinka per džiaugsmingą atbundančios gamtos šventę, kada išskirtinę nuotaiką kuria folkloro ansambliai, lalėdami visomis Lietuvos tarmėmis ir mirgėdami gražiausiais tautiniais kostiumais.

Nuo seniausių laikų palangiškiai ant  Birutės kalno – paleoastronominės stebyklos vietoje – rinkosi pažymėti kalendorines šventes. Viena iš svarbiausių buvo Pergubris – Jorė – Jurginės. Čia sugužėdavo žmonės ne tik iš  Žemaitijos, bet ir iš visos Lietuvos bei Kuršo. Tradiciją prieš 30 metų atgaivino folkloro ansamblis „Mėguva“. Kasmet Palangą garsina gaivus folkloro ansamblių susibūrimas, patrauklus savo tradicijomis ir populiarumu.

Šiemet Šv. Jurgis atrakins Palangos žemę be skambančių eitynių, gražiausių dainų ant Birutės kalno, ratelių ir šokių siautulio, žirgų prajodinėjimo, tradicinės kiaušinienės ir duonos kepimo.

Birutės parke gamtą šlovins tik paukščių sutartinės. Bet... vaikščiojant po Palangą pajusime gamtos atrakinimo dvasią. Birutės kalnas bus pagerbtas žemės meno ir šviesų instaliacijomis, pajūryje baisus smakas nenujaus savo naikinančios ugnies, prie Kurhauzo išvysime puikius Jurginių šventės prisiminimus Eglės Mekuškienės fotografijose, Palangos kurorto muziejaus kieme mirgės spalvingos Jurgio vėliavos – skiautinių rankdarbiai iš Vilniaus, Mažeikių ir Palangos.

Akimirka  iš 2018 m. Birutės pagerbimas Akimirka iš 2018 m. Jurginių Akimirka iš 2019 m. Birutės kalnas Akimirka iš 2019 m. Jurginių šventės Akimirka iš 2019 m. šventės meno vadovė Zita Baniulaitytė Akimirka iš 2019 m. Jurginių šventės Akimirkos iš 2018 m. šventės Akimirkos iš 2018 m. šventės Akimirkos iš 2018 m. šventės, Birutė Akimirkos iš 2018 m. Skiautinių paroda JURGIO VĖLIAVOS Palangos kurorto muziejaus kieme Smakas ir tautodailininkas  Linas Žulkus Žulkų dirbtuvėse Smakas ir tautodailininkas  Linas Žulkus Žulkų dirbtuvėse

Netingintys pramankštinti kojas galės paieškoti Jurgio raktų. Ir gal Šv. Jurgio prašysime Šv. Mišiose ant Birutės kalno, kad jis nukreiptų audros debesis, atvertų mums duris į sveikesnį būvį, kad kitais metais savo gyvenimą vėl galėtume nuspalvinti kelione į gyvybės vešėjimo meto pradžią su senųjų tradicijų interpretacijomis mūsų Palangoje.

Nors ir kitokios, Jurginės ir šiemet Palangoje padovanos gamtos atbudimo nuotaiką, nuotrauka-14
Palangos kultūros ir jaunimo centro inf.
Jurginės Šv. Jurgis Palanga Birutės kalnas folkloro ansamblis „Mėguva“ Kurhauzas Eglė Mekuškienė fotografijos Šv. Mišios
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937