Oficialu: karantinas pratęstas iki gegužės, per Velykas judėti tarp savivaldybių nebus galima

Oficialu: karantinas pratęstas iki gegužės, per Velykas judėti tarp savivaldybių nebus galima

Vyriausybė penktadienį pritarė siūlymui karantiną visoje šalyje pratęsti iki balandžio 30 dienos. Taip pat pritarta, kad nuo šeštadienio iki balandžio 5-osios būtų grąžintas judėjimo tarp savivaldybių ribojimas.

„Duomenys rodo, kad naujų atvejų skaičius per 14 dienų tenkantis 100 tūkst. gyventojų pastarosiomis dienomis buvo beveik 280, teigiamų tyrimų dalis per 7 dienas buvo virš 7 proc. Vidutinis atvejų skaičius per 7 dienas siekia 611. Apskritai, paskutines dvi savaites ir susirgimų skaičius ir teigiamų testų dalis, deja, pradėjo didėti“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Ministras teigė, kad dėl COVID-19 ligoninėse guli beveik 800 žmonių, kurių daugiau nei 650 reikalingas gydymas deguonies terapija. Beveik 100 žmonių gydomi reanimacijoje.

A. Dulkys taip pat sakė, kad 14 šalies savivaldybių patenka į vadinamąją „juodąją zoną“. Tiesa, 17 savivaldybių situacija yra žymiai geresnė, sergamumas jose neviršija 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų.

„Pažymėtina, kad situacijos pokyčiams įtakos gali turėti artimiausių 2-3 savaičių bėgyje Lietuvoje patvirtintos viruso mutacijos, kurios nustatytos atlikus sekoskaitos tyrimus. Lietuvoje nustatyti jau 225 vadinamosios britiškosios mutacijos atvejai“, – sakė A. Dulkys.

Ministras kalbėjo, kad britiškoji koronaviruso mutacija yra susijusi su lengvesniu viruso išplitimu, su ja taip pat gali būti susijęs didesnis sergamumas Vilniaus mieste. A. Dulkys taip pat priminė, kad patvirtinti pirmieji Pietų Afrikos Respublikos koronaviruso atmainos atvejai, be to, aiškinamasi dėl kitų atvejų.

Tiesa, premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad britiškosios atmainos atvejų yra gerokai daugiau nei 225. Pasak jos, kone pusė nustatomų atvejų, tikėtina, yra britiškosios koronaviruso atmainos.

Kas keisis?

Vyriausybė pritarė, kad visoje šalyje galiojantis karantinas būtų pratęstas iki balandžio 30 dienos.

Taip pat pritarta, kad iki balandžio 5-osios būtų ribojamas asmenų judėjimas tarp savivaldybių, išskyrus atvejus, kai vykstama: į savo gyvenamosios vietos savivaldybę; į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę dėl artimųjų giminaičių mirties; į darbą (darbo reikalais), kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje; į aptarnaujančius tarptautinius keleivių maršrutus oro, jūrų uostus, autobusų stotis ar iš jų; dėl sveikatos priežiūros paslaugų.

Judėjimas būtų leidžiamas didžiųjų miestų ir jų žiedinėse savivaldybėse. Kitaip tariant, judėti būtų galima iš Alytaus miesto į Alytaus rajoną, iš Kauno miesto į Kauno rajoną, iš Vilniaus miesto į Vilniaus rajoną, iš Panevėžio miesto į Panevėžio rajoną, iš Šiaulių miesto į Šiaulių rajoną, iš Klaipėdos miesto į Klaipėdos rajoną.

Nustatyti naujos atmainos atvejai

Portalas LRT.lt primena, kad sergamumo COVID-19 situacija kai kuriose šalies savivaldybėse prastėja, o ministrė pirmininkė I. Šimonytė antradienį pranešė, kad Lietuvoje nustatyti du Pietų Afrikos Respublikos koronaviruso atmainos atvejai.

Premjerė antradienį teigė, kad šią savaitę Vyriausybė neketina svarstyti jokių karantino priemonių švelninimo, tačiau įvertinus tai, kad Lietuvoje buvo nustatyta Pietų Afrikos Respublikos viruso atmaina, ji neatmetė, kad gali būti svarstoma dėl kai kurių priemonių griežtinimo.

„Bet kol kas nenoriu šia tema spekuliuoti“, – antradienį sakė I. Šimonytė.

Modesta Gaučaitė-Znutienė,

LRT
Vyriausybė Karantinas Koronavirusas COVID-19 judėjimo ribojimai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936