Vyriausybė apsisprendė dėl mokinių grįžimo į mokyklas – sušvelnino sąlygas savivaldybėms, kur COVID-19 atvejų yra mažiau

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.

Vyriausybė trečiadienį apsisprendė nuo kito pirmadienio leisti atnaujinti pradinukų kontaktinį ugdymą 45 savivaldybėse, nereikalaujant mokinių testavimo. Kol kas kontaktinis ugdymas pradėtas keturiose Vilniaus mokyklose, į jas grįžę pradinukai, jų šeimos, mokyklų darbuotojai tiriami dėl COVID-19 kaupinių metodu. Į kontaktines konsultacijas galės rinktis ir abiturientai, tiesa, po penkis.

Vyriausybė nutarė, kad savivaldybėse, kur sergamumas koronaviruso infekcija yra mažesnis (mažiau nei 200 atvejų per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų), nuo pirmadienio pradinukai gali būti mokomi klasėse. Kitur (kur atvejų skaičius didesnis nei 200 atvejų) pradinukams teks mokytis nuotoliniu būdu arba grįžti į mokyklą, vykdant saugaus grįžimo projektą, t.y. tiriantis kaupinių metodu.

Atnaujinti pradinukų kontaktinį ugdymą, nereikalaujant testavimo, siūloma šiose savivaldybėse: Akmenės rajono, Alytaus miesto, Alytaus rajono, Anykščių rajono, Birštono, Biržų rajono, Druskininkų, Elektrėnų, Ignalinos rajono, Jonavos rajono, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kaišiadorių rajono, Kalvarijos, Kauno miesto, Kauno rajono, Kazlų Rūdos, Kelmės rajono, Kėdainių rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Lazdijų rajono, Mažeikių rajono, Molėtų rajono, Pagėgių, Pakruojo rajono, Palangos miesto, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Prienų rajono, Radviliškio rajono, Raseinių rajono, Rietavo, Rokiškio rajono, Skuodo rajono, Šakių rajono, Šiaulių miesto, Šiaulių rajono, Šilalės rajono, Šilutės rajono, Tauragės rajono, Telšių rajono, Ukmergės rajono, Vilkaviškio rajono, Zarasų rajono.

Kitose savivaldybėse pradinukams teks mokytis nuotoliniu būdu arba tiriantis kaupiniu metodu bus galima grįžti į klases.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sakė, kad kontaktinės konsultacijos abiturientams, laikantis saugumo reikalavimų, bus leidžiamos visose savivaldybėse, tiesa, grupės turės būti ne didesnės nei iš penkių abiturientų.

Ministrė pabrėžė, kad pradinukams kaukės nėra privalomos. Abiturientai turės dėvėti kaukes per konsultacijas. Klasėse reikės laikytis dviejų metrų atstumo.

J. Šiugždinienė sakė, kad pedagogams bus sudarytos testavimosi galimybės, bet tai nėra privaloma.

Ministrė sakė mananti, kad paskiepijus dabar prioriteto grupėje esančius žmones bus skiepijami abiturientų mokytojai. J. Šiugždinienės duomenimis, Lietuvoje jau pasiskiepijo daugiau kaip 36 tūkstančiai ugdymo įstaigų darbuotojų, maždaug pusė – jau ir antrą kartą.

45 savivaldybėse leidžiama ir neformaliojo vaikų ir suaugusiųjų švietimo užsiėmimus vykdyti uždarose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau kaip 5 vaikai ir užtikrinamas 30 kv. m paslaugos teikimo plotas.

Taip pat atlaisvinimų sulaukusiose 45 savivaldybėse leista bibliotekose ir skaityklose lankytis žmonėms ne daugiau kaip dviejų asmenų grupėmis.

Premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžė, kad savivaldybės turi neprarasti budrumo, užtikrinti, kad privalu laikytis saugumo priemonių, pasirūpinti, kad mokytojai reguliariai testuotųsi.

Kaip premjerė Ingrida Šimonytė teigė LRT RADIJUI, visoms mokykloms kaupinių testavimo pritaikyti neįmanoma, todėl kontrolės priemonės turi būti kitos.

Remdamosi Vilniaus mokyklų patirtimi, testuojant kaupinių metodu, panoro 25 savivaldybės. Vyriausybė praėjusią savaitę palamino jų norą. Skaičiuojama, kad konkrečių mokyklų sąraše yra apie 60 ugdymo įstaigų.

Lietuvoje lapkričio 7-ąją paskelbus antrąjį karantiną, mokyklos perėjo į nuotolinį ar mišrų mokymąsi, pradinukai, išskyrus minėtas išimtis, į mokyklas neina nuo gruodžio vidurio iki šiol. Mokyklas lanko ir specialiųjų poreikių turintys vaikai, taip pat tie, kurie neturi sąlygų mokytis namie, ši grupė mokosi klasėse, bet nuotoliniu būdu.

Aida Murauskaitė,

LRT
Pradinukai Pradinukų mokytojas Mokykla Švietimas COVID-19 Koronavirusas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936