Valstybinių švenčių minėjimų trilogija „Laisvės šviesa”

Aldo Kazlausko nuotr.
Aldo Kazlausko nuotr.

Laisvės šviesa: kas Tau yra laisvė?

Palangoje šiais metais minint žiemos ir pavasario valstybines šventes norėta įžiebti viltį ir šviesą kiekviename iš mūsų. Palangos kultūros ir jaunimo centras kvietė paminėti Laisvės gynėjų dieną, Lietuvos valstybės atkūrimo ir nepriklausomybės atkūrimo dienas inovatyviai ir įdomiai – šviesos, nuotraukų ir garso instaliacijomis. Šių metų minėjimo tikslas – suteikti galimybę pasisemti stiprybės iš praeities asmenybių, istorinių prisiminimų bei šiuolaikinio jaunimo veržlumo ir ryžto.

Sušvitusi „Laisvės šviesa“

Pirmoji šių metų šviesos ir prisiminimų instaliacija „Laisvės šviesa“ sušvito sausio 12 d. Palangos istorijai svarbiose vietose: Nepriklausomybės aikštėje ir prie paminklo, skirto generolui Jonui Žemaičiui atminti. Instaliacija įprasmino piliečių pasiaukojimą ir ryžtą dėl šalies laisvės. Keturiolika instaliacijų buvo skirtos pagerbti keturiolika žuvusių laisvės gynėjų. Instaliacijose pateikiama žuvusiųjų asmenų nuotraukos, biografinės detalės, Palangos ir Šventosios gyventojų pasakojimai, patirtys, Palangos jaunimo piešiniai, mintys apie laisvės vertę, fotografijos, kuriose įamžinta per pastaruosius keletą metų vykę Laisvės gynėjų dienos minėjimai. Medžiaga surinkta iš Palangos viešosios bibliotekos kraštotyros fondo, Palangos kultūros ir jaunimo centro archyvų, Palangos laikraščių – „Palangos tiltas“, „Vakarinė Palanga“. Savo piešinius pateikė Palangos moksleiviai. Istorinių nuotraukų autoriai – Juozas Baltiejus ir Aldas Kazlauskas.

Lietuvos nepriklausomybės akto įprasminimas

Lietuvos valstybės atkūrimo dieną kviesta prisiminti Lietuvos nepriklausomybės aktą. Tai itin svarbus mūsų valstybės raidos dokumentas, pasirašytas Lietuvos Tarybos 1918 m. vasario 16 d. Vilniuje. Jis skelbia, kad atkuriama Lietuvos Valstybė, kuri atsižada nuo visų valstybinių ryšių, kada nors buvusių su kitomis tautomis. 2017 m. kovo 29 d. Vokietijos Užsienio reikalų ministerijos politiniame archyve Berlyne rastas Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto egzempliorius lietuvių kalba su signatarų parašais. Dokumentą rado Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis.

Vasario 16-tą dieną Signatarų alėjos praeiviai buvo kviečiami trumpam sustoti prie stelos, skirtos signatarams, kurie mokėsi Palangos progimnazijoje. Čia buvo eksponuojama unikali patyriminė Lietuvos nepriklausomybės akto garso instaliacija. Akto tekstą įgarsino „Grubiojo“ teatro režisierius V. Milinis. Ši instaliacija stebėtojui suteikė ne tik garsinį suvokimą, bet matant priešais save dokumento originalo kopiją įkvėpė ir patriotinius jausmus. Kiekvienas išklausęs ar perskaitęs akto žodžius galėjo savęs paklausti – o kas man yra laisvė ir ką man reiškia gyventi laisvoje šalyje? Ar regiu laisvės suteikiamą galimybių ir minčių šviesą? Garsinė instaliacija veikė ir Šventojoje – šalia trispalve įšviesto centrinės miestelio aikštės pastato.

Jaunimo pulsas

Tradiciškai kovo 11 d. minėjimas atliepia jaunimo dvasią. Šiemet aktyvių, įdomių Palangoje gyvenančių jaunuolių bei vaikų klausėme – „Kas Tau yra laisvė?“. Parodoje – instaliacijoje „Laisvės šviesa: Palangos jaunimo pulsas“ perteiktas šiandieninio Palangos jaunimo pulsas – veiklos, mintys ir jausmai. Visi šio projekto dalyviai gimė nepriklausomoje Lietuvoje, jau po 1990 metų kovo 11 dienos. Jie kuria ir kurs ateities Lietuvą. Simboliškai ir vieningai nuotraukose jie visi kartu laiko trispalvę – mūsų valstybę savo rankose. Projekto dalyviai: Mūza Olimpija Svetickaitė, Geliminė Paškevičienė su dukra Anabele, Rytis Antanavičius, Meda Lisovojytė, Saulė Stimburytė, Ąžuolas Zubė, Ieva Jankauskaitė, Goda Motiejaitytė, Tauras Bertulis, Gabrielė Sermontytė, Tadas Ruškys, Laurynas Šerelis, Kristupas Kerulis, Laura Stonkuvienė. Dalyvius įamžino fotografas Aldas Kazlauskas.

Taip pat kovo 11 d. pristatyta jaunimo iniciatyva „Kartų dialogas: išgirsk, pamatyk atrask“ 2020 m. rudenį Palangos jaunuoliai kvietė senjorus jaukiam pasibuvimui ir asmeninių istorijų pasakojimui apie jiems svarbias, įsimintinas Palangos vietas. Jaukus, kupinas juoko ir vaizdingų prisiminimų vakaras vyko Kurhauze. Senjorų pasakojimus jaunieji projekto dalyviai aprašė, o juose minimas vietas įamžino nuotraukose. Projektą įgyvendino: Verslo ir lyderystės akademija „In corpore“ bendradarbiaudama su Palangos kultūros ir jaunimo centru. Projektą finansavo: Palangos miesto savivaldybės administracija

Šventosios naująją aikštę Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną papuošė moksleivių piešiniai apie laisvą Lietuvą. Konkursą „Laisva Lietuva“ laimėję jaunieji menininkai savo darbus eksponavo naujosios aikštės pastato languose.

Šventinę dieną nuotoliniu būdu skambėjo Palangos Stasio Vainiūno meno mokyklos auklėtinių atliekami muzikiniai pasirodymai – Palangos sveikinimai Lietuvai.

Palangos kultūros ir jaunimo centro inf.
Palangos kultūros ir jaunimo centras Laisvės gynėjų dieną Lietuvos valstybės atkūrimo diena Nepriklausomybės atkūrimo diena šviesos nuotraukų ir garso instaliacijos
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,939