Vyriausybės verdiktas: judėjimo ribojimai iki balandžio išlieka 16-oje savivaldybių, tarp jų – Vilniuje, Klaipėdoje, Panevėžyje

Vyriausybės verdiktas: judėjimo ribojimai iki balandžio išlieka 16-oje savivaldybių, tarp jų – Vilniuje, Klaipėdoje, Panevėžyje

Nors anksčiau buvo žadėta, kad nuo antradienio bus atšaukti gyventojų judėjimo ribojimai Lietuvoje, Vyriausybė pirmadienį nutarė, jog judėjimo be svarbios priežasties draudimas iki balandžio mėnesio dar išliks 16-oje savivaldybių.

Kaip nurodoma Sveikatos apsaugos ministerijose (SAM) parengtame dokumente, kuriam pritarė ministrų kabinetas, judėjimo ribojimai nuo kovo 16-osios, antradienio, iki kovo 31-osios pratęsti Biržų rajono, Klaipėdos miesto, Kupiškio rajono, Marijampolės, Neringos, Panevėžio miesto, Panevėžio rajono, Šalčininkų rajono, Širvintų rajono, Švenčionių rajono, Trakų rajono, Utenos rajono, Varėnos rajono, Vilniaus miesto, Vilniaus rajono, Visagino savivaldybėse.

Kaip Vyriausybės posėdyje aiškino sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, judėjimo ribojimai išlieka tose savivaldybėse, kuriose sergamumas COVID-19 per pastarąsias 14 dienų viršija 200 atvejų 100-tui tūkst. gyventojų rodiklį.

„Į šias savivaldybes asmenims draudžiama atvykti ir išvykti iš jų, išskyrus atvejus, kai vykstama: į savo gyvenamosios vietos savivaldybę; į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę dėl artimųjų giminaičių mirties; į darbą (darbo reikalais), kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje; į aptarnaujančius tarptautinius keleivių maršrutus oro, jūrų uostus, autobusų stotis ar iš jų; dėl sveikatos priežiūros paslaugų“, – nurodo SAM.

Judėti galima ir kai asmenys, gyvenantys besiribojančiose Klaipėdos miesto ir rajono, Panevėžio miesto ir rajono, Vilniaus miesto ir rajono savivaldybėse, juda tarp nurodytų besiribojančių savivaldybių; dėl kitų objektyviai pagrįstų neatidėliotinų priežasčių, kai vykimas į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę yra neišvengiamai būtinas.

Šis ribojimas netaikomas asmenims – vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariams, vykstantiems į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje jie turi nekilnojamojo turto, priklausančio vienam iš šeimos ar namų ūkio narių nuosavybės teise.

Be to, Vyriausybė pirmadienį pritarė ir SAM pasiūlymams dėl pakeitimai dėl kultūros erdvių lankymo. Nurodoma, kad uždarose erdvėse esantys muziejai, galerijos ir kitos ekspozicinės erdvės, zoologijos ir botanikos sodai, galės būti lankomi tik užtikrinant lankytojų srauto ribojimą, – didžiausias vienu metu leidžiamas lankytojų skaičius apskaičiuojamas pagal viešai lankomą plotą, kad vienam lankytojui tektų ne mažiau kaip 20 kv. m. ploto.

Ragino įvertinti viruso atmainų grėsmę

Premjerė Ingrida Šimonytė Vyriausybės posėdyje pabrėžė, kad judėjimo ribojimų galiojimo pratęstimas Lietuvoje reikalingas tam, kad būtų laimėta laiko.

„Jeigu kažkas užduoda klausimą, kam reikia laimėti laiko, tai turbūt labiausiai laiko reikia laimėti vakcinavimui, nes dabar kaip tik skiepijame tuos žmones, kurių rizika mirti ar sunkiai sirgti, užsikrėtu covidu, yra didžiausia“, – tvirtino ministrė pirmininkė.

Anot jos, sekmadienio dienos duomenimis, beveik 40 procentų vyresnių negu 80 metų žmonių Lietuvoje jau yra persirgę COVID-19 arba yra gavę vieną vakcinos nuo šios virusinės ligos dozę. I. Šimonytė vylėsi, kad vakcinacijos tempai didės, nepaisant to, kad vakcinų nuo koronaviruso tiekimo aplinkybės keičiasi.

I. Šimonytė informavo ministrų kabinetą, kad šią savaitę turėtų būti paruiošta tvarka, kuria vadovaujantis, pradinių ugdymo įstaigų mokiniai galėtų sugrįžti į kontaktinį ugdymą.

„Šią savaitę, vėliau, kai švietimo ministrė ir sveikatos ministras sudėlios normalų pasiūlymų tekstą ar prinipus, svarstysime taip pat dėl sąlygų, kuriomis pradinukai galėtų grįžti į kontaktinį ugdymą“, – pažymėjo premjerė.

Ji teigė suprantanti, kad žmonės nori daugiau laisvės, mažiau ribojimų, tačiau perspėjo, kad koronaviruso atmainos yra didžiulė grėsmė, kurią būtina įvertinti.

„Žmonėms norisi turbūt ir mums norisi, kad tų apribojimų būtų mažiau. Kita vertus, objektyviai matome, kad kai kuriose šalyse, kurios gal truputį per daug užskubėjo su savo sprendimais, padėtis šiandien yra blogesnė negu matyt, kad buvo tikimąsi“, – aiškino I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovei antrino ir sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys. Jis pabrėžė kalbėjęsis su Estijos, Latvijos sveikatos apsaugos ministrais apie koronaviruso situaciją jų šalyse.

„Tikrai būtent tas britiško viruso atmainos aspektas yra labai svarbus ir keliantis didžiulį nerimą“, – pabrėžė A. Dulkys.

Vyriausybės nutarimui dėl judėjimo ribojimų pratęsimo 16-oje savivaldybių prieštaraujančių ministrų kabinete nebuvo.

Modesta Gaučaitė-Znutienė, Gytis Pankūnas,

LRT
Karantinas Judėjimas Koronavirusas Ingrida Šimonytė Vyriausybė COVID-19 Arūnas Dulkys
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936