Trijų parų taršos detektyvo Kretingos rajone atomazga: rastos mažiausiai trys 200 litrų talpos su teršalais, bet kaltųjų gali ir nebūti

Tarša Kretingos rajone / UAB „Kretingos vandenys“ nuotr.
Tarša Kretingos rajone / UAB „Kretingos vandenys“ nuotr.

Specialistams pagaliau pavyko pavyko rasti taršos šaltinį, iš kurio nuo pirmadienio teršalai tekėjo į Kretingos rajone, Salantų miestelyje, esantį tvenkinį. Vienoje Salantuose esančioje sodyboje aptiktos į žemę užkastos talpos, iš kurių teršalai esą ir tekėjo į tvenkinį. Tiesa, panašu, kad kaltųjų šioje istorijoje nebus – objekto šeimininkai apie talpas su teršalais tvirtina nežinoję.

Po beveik trijų parų Kretingos rajone esančiame Salantų miestelyje narpliotas taršos detektyvas išaiškintas – vienoje sodybų aptiktas taršos šaltinis.

„Vakar vėlai vakare jau temstant nutraukėme darbus, kadangi aptikome, kurioje vietoje yra taršos šaltinis ir buvo lokalizuotos tos vietos, kad nebebūtų daugiau jokio teršalų patekimo į drenažo sistemą. Taip pat drenažo sistema buvo sutvarkyta taip, kad ir užterštas gruntas, kuris tekėjo, praeitų pro bonus, kurie valo tą užterštą vandenį ir tokiu būdu kuo švaresnis vanduo ateitų iki tvenkinio“, – ketvirtadienį aiškino Kretingos rajono meras Antanas Kalnius.

Ketvirtadienį nuo pat ryto Salantuose dirba aplinkosaugininkai, seniūnijos, įmonės „Kretingos vandenys“ darbuotojai, savivaldybės atstovai. Visi šie specialistai pradėjo kasinėjimo darbus privačiame sklype, kur ir aptiktas taršos šaltinis. Vidurdienį buvo aišku, kad sklype yra trys talpos po 200 litrų su neaiškios kilmės skysčiu.

„Kiek mane informavo, lyg yra ir daugiau tų talpų. Iš vienos iš tų talpų tikrai sunkiasi skystis. Ar tai tikrai yra tas pats skystis, kol kas dar negalime konstatuoti, bet visi šaltiniai veda būtent į šitai“, – dėstė Kretingos rajono meras.

Tai, jog taršos šaltinis gali būti šiame sklype situaciją besiaiškinantiems specialistams nurodė vietos gyventojai. Kalbama, kad šiuo metu jau miręs sodybos šeimininkas buvo laikrodžių meistras, tačiau taisęs ne tik laikrodžius, bet ir automobilių variklius.

„Ten bus iškastos tos visos statinės, ištraukiamas, jeigu bus, skystis ir visa tai bus utilizuojama“, – laukiančius darbus apibendrino A. Kalnius.

Kol kas nežinia, kiek šie darbai savivaldybei kainuos, tačiau meras neabejojo, kad suma bus nemenka, tačiau svarbiausia šiuo metu – užtikrinti, kad taršos šaltinis nesiplėstų ir nebūtų užteršta daugiau grunto.

Mirus sklypo šeimininkui, šį turtą perėmė kiti žmonės. Jie įvykio vietoje dirbusiems specialistams tvirtino, jog apie tokį po žeme esantį „turtą“ nieko nežinojo. Taigi, panašu, kad situacijoje kaltųjų nebus.

„Manau, kad mes per visą Lietuvą bet kurioje gyvenvietėje tikrai atrastume tokių taršos šaltinėlių mažų. Anksčiau žmonės kūrendavo savo namus vadinamuoju dyzelinu. Manau, ateityje tokių šaltinių galime atrasti vis daugiau“, – pastebėjo A. Kalnius.

UAB „Kretingos vandenys“ nuotr. UAB „Kretingos vandenys“ nuotr. UAB „Kretingos vandenys“ nuotr. Aplinkos apsaugos departamento nuotr. Aplinkos apsaugos departamento nuotr.

Radvilė Rumšienė,

LRT
Kretingos rajonas Salantai Tarša
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,93