Vyriausybė švelnina karantino ribojimus: leis laisviau bendrauti, atvers kai kurias kultūros erdves

J. Stacevičiaus/LRT nuotr.
J. Stacevičiaus/LRT nuotr.

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtiems siūlymams dėl karantino priemonių švelninimo. Nutarime numatoma leisti lankyti atvirose erdvėse esančias kultūros įstaigas, atnaujinti vairavimo egzaminus, kai kuriais atvejais leisti dviejų namų ūkių kontaktus.

„Šiuo metu mes matome, kad epidemiologinė situacija Lietuvoje yra tokia, kad skaičiai pastaruoju metu nežymiai svyruoja, bet iš esmės nesikeičia nei į vieną, nei į kitą pusę. Dar norėtume atkreipti dėmesį, kad turime labai nevienodą situaciją šalies savivaldybėse, turime 9 savivaldybes, kuriose teigiamų atvejų skaičius yra daugiau nei 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Pasak ministro, 11-oje savivaldybių šis rodiklis neviršija 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, o likusiose sergamumo rodikliai svyruoja nuo 100 iki 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų.

A. Dulkys teigė, kad dabartinė situacija yra kitokia ir tuo požiūriu, kad Vyriausybės sprendimu užsuktas sekoskaitos tyrimų procesas jau duoda pirmuosius rezultatus, tačiau ne tokius, kokių buvo galima norėti.

„Lietuvoje jau pradedama matyti viruso mutacijų, šiuo metu jų yra nustatyta Vilniuje, Kaune, Kėdainiuose, Marijampolėje, Vilkaviškyje. Plinta britiškoji mutacija“, – Vyriausybės posėdyje teigė ministras.

„Yra grupė veiklų, susijusių su veiklomis atvirose erdvėse, tai jų įsigaliojimas bus nuo kovo 6 d. Tai yra leidžiamos sporto, laisvalaikio ir pramogų paslaugos, pažintiniai ir mokomieji takai, galerijos atvirose erdvėse, renginiai neišlipant iš automobilio, neformaliojo vaikų ir suaugusiųjų švietimo užsiėmimai atvirose erdvėse.

Kiti pakeitimai, susiję su egzaminais, vairavimo praktiniais mokymais, ir pokyčiai oro ir kituose uostuose dėl testavimo – nuo kovo 10 dienos“, – apie pakeitimų įsigaliojimą sakė A. Dulkys.

Karantinas švelninamas: leis laisviau bendrauti, atvers kai kurias kultūros erdves

Kokie pokyčiai laukia?

Pasak A. Dulkio, siekiant užkirsti kelią atvežtiniams infekcijos atvejams, ypač dėl galimų koronaviruso atmainų, bei siekiant užtikrinti saugias tarptautines keliones, nustatyta pareiga visiems bet kurios rūšies transportu atvykstantiems ar grįžtantiems į Lietuvą žmonėms turėti ne seniau nei 72 val. iki kelionės atliktą COVID-19 tyrimą su neigiamu rezultatu.

„Visiems vežėjams siūlome nustatyti pareigą užtikrinti, kad į transporto priemones nepatektų keleiviai, neturintys tokio tyrimo ir gauto neigiamo atsakymo. Tam, kad vežėjai galėtų pasiruošti įgyvendinti šias nuostatas, įsigaliojimą siūlome šiems dalykams nustatyti nuo kovo 10 dienos“, – kalbėjo A. Dulkys, Vyriausybė tam pritarė.

Tokie reikalavimai netaikomi ekipažų ir įgulų nariams, kurie vykdo keleivių vežimus tarptautinio susisiekimo maršrutais visų rūšių transporto priemonėmis, tranzitu per Lietuvą vykstantiems asmenims, asmenims, turintiems asmens sveikatos priežiūros įstaigos dokumentą, patvirtinantį, kad asmuo persirgo COVID-19 liga.

Sveikatos apsaugos ministras taip pat teigė, kad, siekiant didinti gyventojų fizinį aktyvumą, didinamas paslaugų bei užsiėmimų prieinamumas atvirose erdvėse: „Aišku, ribojant atitinkamai asmenų skaičių. Atitinkamai bus sukurti ir paleisti į gyvenimą operacijų vadovo nustatyti asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kiti atitinkami reikalavimai ir sąlygos.“

Vyriausybės sprendimu leidžiamos sporto, laisvalaikio ir pramogų paslaugos atvirose erdvėse, vienu metu teikiamos ne daugiau nei 5 asmenims.

Taip pat leidžiama lankyti pažintinius ir mokomuosius takus, parkus, muziejus, galerijas ir kitas ekspozicines erdves, sodus, esančius atvirose erdvėse. Šias erdves leidžiama lankyti ne didesnėms nei 5 asmenų grupėms.

„Taip pat leidžiami renginiai, kurių metu neišlipama iš automobilio ir automobilyje yra ne daugiau nei 2 asmenys. Leidžiama vykdyti neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimus atvirose erdvėse, organizuoti neformaliojo suaugusiųjų švietimo užsiėmimus atvirose erdvėse iki 5 asmenų“, – kalbėjo A. Dulkys.

Viešose uždarose vietose ir transporto priemonėse, išskyrus miesto, tarpmiestinio ir priemiestinio reguliaraus susisiekimo keleivinio transporto priemones ar transporto priemones, kuriomis vykstama į darbo vietą ar iš jos, leidžiama būti ne didesnėmis nei 2 asmenų arba vienos šeimos ar vieno namų ūkio narių grupėmis.

„Viešose atvirose vietose asmenys gali būti ne didesnėmis nei 5 asmenų arba dviejų šeimų ir (ar) dviejų namų ūkių narių grupėmis. Laidotuvėse gali dalyvauti ne daugiau nei 10 asmenų, išskyrus šeimos ir (ar) namų ūkio narius ir ritualines paslaugas teikiančius asmenis“, – rašoma Vyriausybei teiktuose siūlymuose.

Taip pat nurodoma, kad daugiau nei vieno namų ūkio ar daugiau nei vienos šeimos kontaktai yra draudžiami, išskyrus dviejų namų ūkių artimus kontaktus, jeigu viename iš jų yra ne daugiau kaip vienas suaugęs asmuo arba ne daugiau kaip vienas suaugęs asmuo ir jo nepilnamečiai vaikai, arba nuolatinės priežiūros ir slaugos reikalaujantis asmuo.

Bendrauti dviem namų ūkiams leidžiama atvirose erdvėse bei neatidėliotinais atvejais, kai reikia suteikti pagalbą, prižiūrėti sergančius ar negalinčius savimi pasirūpinti asmenis.

Privačiose erdvėse galima rengti šventes, kuriose dalyvauja ne daugiau nei vienas namų ūkis. Atviroje erdvėje galima rengti šventes, kuriose dalyvauja ne daugiau nei du namų ūkiai.

Pataisos įstaigose ir tardymo izoliatoriuose leidžiami trumpalaikiai pasimatymai.

Leido būrelius lauke ir plėsti pradinukų mišrų ugdymą

Vyriausybė apsisprendė, kad neformaliajam švietimui būtų taikomos išimtys, kai užsiėmimai vyksta lauke ir ribotoms vaikų grupėms.

Neformalusis vaikų švietimas bus vykdomas nuotoliniu būdu arba stabdomas, išskyrus neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimus atvirose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau kaip 5 vaikai ir užtikrinamos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitos būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos.

Taip pat būtų leidžiami transporto priemonių vairavimo praktiniai mokymai bei neformaliojo suaugusiųjų švietimo užsiėmimai atvirose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau kaip 5 asmenys, užtikrinant saugumo sąlygas.

Taip pat nutarta, kad leidžiama Vilniaus miesto savivaldybės administracijos pasirinktose ugdymo įstaigose nuo 2021 m. vasario 22 d. iki 2021 m. kovo 31 d. vykdyti ugdymą pagal pradinio ugdymo programą mišriu būdu, periodiškai jose atliekant pagal pradinio ugdymo programą ugdomų mokinių namų ūkių ir įstaigose kontaktiniu būdu dirbančių darbuotojų bandomąjį profilaktinį tyrimą COVID-19 diagnozuoti ir užtikrinant saugumo sąlygas.

Premjerė I. Šimonytė sakė, kad Vilniaus savivaldybė galėtų plėsti bandomųjų mokyklų sąrašą jau dabar, o kitų miestų savivaldybės prisijungtų vėliau. Jose, kaip ir jau duris pradinukams atvėrusioje Vilniaus Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje, mokiniai, jų šeimos ir mokytojai būtų tiriami kaupinių metodu.

„Tas bandymas dar nėra pasibaigęs, bet Vilniaus miesto savivaldybė yra nusiteikusi eiti pirmyn ir su kitomis savivaldybėmis pasidalyti šia patirtimi. Mes taip pat nusiteikę tam tikrus techninius sprendimus padaryti dėl registracijos testuoti. Jei pavyks viską sustyguoti, būtų neblogas būdas daug žmonių testuoti per trumpą laiką. Tad protokolinio sprendimo tokia esmė ir yra – Vilniaus savivaldybė galėtų plėsti šią imtį jau dabar“, – kalbėjo premjerė.

Ji sakė, kad bus kalbama su kitomis savivaldybėmis.

„Bandysime šiuo keliu judėti per visą Lietuvą“, – sakė I. Šimonytė.

LRT
Koronavirusas Karantinas Vyriausybė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936