Jaunimo ekoforumuose – bauginantys jūrų gyvūnai iš ateities

Jaunimo ekoforumuose – bauginantys jūrų gyvūnai iš ateities

Kovo 1 dieną Lietuvos jūrų muziejus pradeda jaunimo ekoforumų „2050 m3 Baltijos. Distopija ar realybė?“ ciklą, skirtą ekologijos, harmonijos su gamta ir saugios ateities temoms. Ekoforumo renginiai tiesiogiai bus transliuojami nuo kovo mėnesio darbo dienomis iki 23 dienos, 15.00 val. Lietuvos jūrų muziejaus Facebook paskyroje.

Forumai jų dalyvius ir stebėtojus perkels į 2050-uosius ir padės įsivaizduoti, kas gali atsitikti jūrų gyvūnams, jei kiekvienas iš mūsų nepradės rūpindamasis gamta. 

Jaunimo ekoforumuose – bauginantys jūrų gyvūnai iš ateities, nuotrauka-1

Distopiniai jūrų gyvūnai savo 2050-ųjų istorijomis jau dalijasi Lietuvos jūrų muziejaus tinklapyje https://muziejus.lt/lt/muziejus-jaunimui. Čia galime iš arti pamatyti, kaip atrodo  Ruonis Padangarus, Menkė Celofanus, Vėžlys Radioaktivaris Šviečianiidae, Ežiažuvė Mikroplastus Krapštukedija ir kiti, besikreipiantys į mus visus iš ateities.

Jaunimo ekoforumuose – bauginantys jūrų gyvūnai iš ateities, nuotrauka-2

Ekoforumai itin sudomino moksleivius: Lietuvos jūrų muziejaus iššūkius priėmė net 16 Klaipėdos mokyklų. Jie bendraus su mokslininkais iš Klaipėdos universiteto, Lietuvos jūrų muziejaus biologais bei populiariais, žinomais asmenimis. Pagrindinis vaidmuo forume, žinoma, teks jaunimui: moksleiviams bei Lietuvos jūrų muziejaus savanoriams.

Giedrius Savickas, aktorius, televizijos laidų vedėjas, forumo dalyvis, į klausimą, kodėl reikia saugoti Baltijos jūrą, atsakė labai paprastai: todėl, kad tik vieną ją turim.

Jaunimo ekoforumuose – bauginantys jūrų gyvūnai iš ateities, nuotrauka-3

– Ir turim suprasti, kad ne ji pas mus, o mes pas ją esame svečiuose, – mano, aktorius. – Jūra be mūsų gyvuotų puikiai. Mes be jos – graudu net pagalvot. Iš mūsų ji daug nereikalauja, nes žino, kad mes nesam jau labai protingi. Reikia tik paimti šiukšlę ir išmesit į šiukšlių dėžę, to tikrai pakanka. O jaunimas dabar yra pats geriausias, koks tik kadaise buvo. Kitas jaunimas bus dar geresnis už tą, kuris dabar yra. Nors tai gerai nuteikia.

Susitikimams su jaunimu besirengiantis gamtininkas, rašytojas Selemonas Paltanavičius įsitikinęs, kad svarbu net tik įsipareigojimai, bet ir atsakomybė:

– Baltiją ir visas pasaulio jūras išsaugos tik jauni. Bet gi jūras teršėme ir mes, vyresnieji, todėl dabar reikia grąžinti jūrai skolas.

Lietuvos jūrų muziejuje savanoriaujančiai Jolita Bakanauskaitei Baltijos jūra yra daugiau nei smėlėtas paplūdimys.

– Būdama viena iš labiausiai užterštų jūrų, ji kenčia ekosistemos pokyčius, ekonominės žūklės žalą, – sako asmeninio laiko savanorystei negailinti Jolita. – Jūra yra mūsų namai ir Lietuvos kelias į pasaulį. Jūra yra Klaipėdos simbolis, atvira visiems savo horizontu, todėl man svarbu, kas su ja vyksta.

Šie renginiai yra sudėtinė projekto „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ dalis.

Nina Puteikienė,

Lietuvos Jūrų Muziejus Jaunimo ekoforumas 2050 m3 Baltijos. Distopija ar realybė?“
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937