Tradicinė konferencija „Lengvi gimtosios kalbos sparnai“

Tradicinė konferencija „Lengvi gimtosios kalbos sparnai“

Konferencija „Lengvi gimtosios kalbos sparnai“, kurioje dalyvavo Palangos senosios gimnazijos I klasių mokiniai, vyko vasario 23 dieną nuotoliniu būdu. Šis renginys, organizuojamas jau penkti metai,  yra skirtas gimtosios kalbos dienai – Vasario 21-ąją Jungtinės Tautos nuo 1999 metų yra paskelbusios Tarptautine gimtosios kalbos diena.

Idėja organizuoti tokią konferenciją gimnazijoje gimė mokytojai Jūratei Galinauskienei, o konferencijos pavadinimas susijęs su filosofo Naglio Kardelio mintimi. Anot jo,  gimtoji kalba yra tarsi „lengvi sparnai, keliantys mus aukščiau nei kitų kalbų, kurias savo gyvenime išmokstame vėliau, sparnai. Jų nereikia prisirišti ant rankų kaip Ikarui – jie mums duoti pačios prigimties ir auga mums iš pečių, o pakilus aukštai nesutirpsta lyg vaškas“.  

Sveikindamas konferencijos dalyvius Gimnazijos direktorius Leonas Šidlauskas akcentavo, kad ,,kalba jungia tautą, gentį, saugo ir perduoda gyvenimo patirtis ir papročius. Raštas kalbą išsaugo ir atgaivina. Tuo pačiu atgaivina žmogų, tautą, atkuria valstybes“.

Savo kalboje direktorius priminė Lietuvos pavyzdį: „Žinome, kad nebėra kažkada klestėjusios Lietuvos valstybės, bet dar išliko lietuviškai kalbančių žmonių su savo papročiais ir gyvenimo būdu. Jonas Basanavičius, Kudirka, kiti išsilavinę mūsų tautiečiai kvietė telktis lietuviškai kalbančius ir lietuviškai mąstančius žmones. Per kalbą, spausdintą žodį  ir raštą buvo žadinama atmintis ir tautinė savimonė. Su ja atsikūrė ir Lietuvos valstybė, kurios dovanomis šiandien visi naudojamės.  Direktorius padėkojo gimnazistams, skiriantiems dėmesio lietuvių kalbai.

Renginyje gimnazistai pristatė savo darbus. Pranešimą pavadinimu „Lietuvių žodyno istorijos fragmentai“ parengė  IIC klasės mokiniai Raminta Kairytė ir Titas Neimontas (mokytoja Aušra Šeštokienė). Jie pristatė Lietuvių kalbos žodyno istoriją ir jo rengėjus Kazimierą Būgą ir Juozą Balčikonį, pateikė įdomių faktų apie žodynininkų darbą ir lietuvių kalbos turtingumą. Pranešimą apie Konstantino Sirvydo parengtą pirmąjį lietuvių kalbos žodyną pristatė Gabrielė Čekytė, IIID klasės mokinė (mokytoja Nijolė Šakinienė). Eivilė Mockutė ir Eglė Bracaitė iš IIA klasės pasakojo apie kalbinio tyrimo „Palangos jaunimo santykis su gimtąja tarme“ (mokytoja Raimonda Kačerauskienė) rezultatus. Šio tyrimo tikslas – apklausus trijų kartų atstovus (vaikus, tėvus, senelius) nustatyti, kaip jie žino atskirų žemaitiškų žodžių reikšmes. Padaryta išvada, kad jauni žmonės vis labiau tolsta nuo tarmės – tai neišvengiamas modernaus pasaulio reiškinys.  

Renginio pabaigoje Mūza Svetickaitė (IIB) perskaitė savo esė, kuri pernai buvo pripažinta geriausia respublikiniame mokinių darbų apie gimtąją kalbą  konkurse.

Konkursui mokinę ruošė mokytoja Jūratė Galinauskienė. Mūza remdamasi asmenine patirtimi rašinyje akcentavo, kad gimtoji kalba unikali dar ir tuo, kad ji yra kūrybos įrankis. Apibendrindama konferenciją mokytoja Jūratė Galinauskienė perfrazavo Mūzos Svetickaitės esė mintį ir paragino visus būti tais „dinozaurais“ – saugoti savo gimtąją kalbą.

Tradicinė konferencija „Lengvi gimtosios kalbos sparnai“, nuotrauka-1 Tradicinė konferencija „Lengvi gimtosios kalbos sparnai“, nuotrauka-2 Tradicinė konferencija „Lengvi gimtosios kalbos sparnai“, nuotrauka-3 Tradicinė konferencija „Lengvi gimtosios kalbos sparnai“, nuotrauka-4 Tradicinė konferencija „Lengvi gimtosios kalbos sparnai“, nuotrauka-5 Tradicinė konferencija „Lengvi gimtosios kalbos sparnai“, nuotrauka-6 Tradicinė konferencija „Lengvi gimtosios kalbos sparnai“, nuotrauka-7 Tradicinė konferencija „Lengvi gimtosios kalbos sparnai“, nuotrauka-8 Tradicinė konferencija „Lengvi gimtosios kalbos sparnai“, nuotrauka-9

Aistė Daugytė, Palangos senosios gimnazijos IIIC klasė

Konferencija Lengvi gimtosios kalbos sparnai Palangos senosios gimnazija mokiniai mokytoja Jūratė Galinauskienė Gimnazijos direktorius Leonas Šidlauskas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936